Voimakkaat ukkospuuskat ja rankkasateet mahdollisia perjantaina ja lauantaina

Ilmatieteen laitoksen mukaan perjantaina ja lauantaina 22.–23.7. voimakkaat ukkospuuskat ovat mahdollisia maan etelä- ja keskiosassa sekä Kainuussa. Myös rankat sadekuurot voivat aiheuttaa paikoin vahinkoa.

Perjantain aikana voi esiintyä rankkasateita ja ukkospuuskia etenkin maan keskiosassa ja Kainuussa sekä illalla myös etelämpänä maan länsiosassa. Rankat sadekuurot, joissa vettä kertyy 20–30 millimetriä tunnissa, voivat aiheuttaa paikallista tulvimista.

Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan olosuhteet ovat sellaiset, että ukkosiin voi liittyä myös erittäin voimakkaita ukkospuuskia etenkin perjantai-illalla saapuvan säärintaman yhteydessä puhkeavissa ukkoskuuroissa sekä myöhemmin lauantaina maan itäosassa. Puuskissa tuulen nopeus voi olla 15–20 m/s.

Tilanteeseen luo epävarmuutta lähellä maan pintaa oleva stabiili ilmakerros, joka estää tehokkaasti voimakkaiden puuskien pääsyä ylempää ilmakehästä maan pinnalle. Todennäköisimmin tämä “tulppa” poistuu perjantai-iltana saapuvan säärintaman yhteydessä, jolloin tuulivahinkojen todennäköisyys kasvaa.

Voimassa olevat varoitukset: https://www.ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset