Ilmatieteen laitos – Voimakkaat ukkoset mahdollisia tiistaina

Ukkosiin voi liittyä rankkaa sadetta ja salamointia sekä pienialaisia syöksyvirtauksia. Myös rakeita saattaa esiintyä.

Ilmatieteen laitoksen maanantaina 11. heinäkuuta tekemän ennusteen mukaan myöhään maanantaina illalla ja tiistain vastaisena yönä itärajalla voi esiintyä rankkoja sateita Venäjällä muodostuneista ukkosista. Sade- ja ukkoskuurot heikkenevät aamuyön tunteina.

Tiistaina päivällä ukkosherkkä alue painottuu maan itäosaan. Tosin päivä ja alkuiltakin saattaa olla siellä laajalti poutainen ja aurinkoinen.

”Vaikka tiistaina mahdollisuus ukkoselle on olemassa melko suuressa osassa maata, ei niitä kuitenkaan esiinny laajoilla alueilla”, toteaa meteorologi Pauli Jokinen. ”Ilmakehässä on kerros, joka toimii kuin ravistetun kuohuviinipullon korkki: se estää ukkosten muodostumisen pitkin päivää, vaikka energiaa niillä on runsaasti käytettävissään. Se missä ja milloin tuo tulppa mahdollisesti murtuu, on vaikeasti ennustettavissa”, Pauli Jokinen jatkaa.

On mahdollista, että ukkoskehitys käynnistyy maan kaakkois- ja itäosassa vasta illalla. Siellä missä ukkoskuuroja pääsee kehittymään, ne voivat olla voimakkaita.

Ukkoskuurojen vyöhyke liikkuu tiistaina illalla hitaasti länteen ja pohjoiseen yltäen tiistaina puolenyön aikaan linjalle Hanko-Tampere-Oulu-Kuusamo.

Keskiviikkona odotettavissa rankkasateita

Paikoilleen jäävä säärintama saa aikaan keskiviikkoaamusta lähtien pitkäkestoista rankkasadetta Hankoniemeltä Pirkanmaan kautta Pohjois-Pohjanmaalle ulottuvalla alueella.

Sadekertymät voivat olla keskiviikkona paikoin 50 mm, ja pienialainen tulviminen on mahdollista. Itärajalla Kainuussa, Koillismaalla sekä Itä-Lapissa ukkosiin voi liittyä myös voimakkaita puuskia.

Epävakainen sää jatkuu vielä torstainakin.

Voimassa olevat varoitukset

Ukkonen ja salamat