Ilmatieteen laitos – Juhannuksen sää on helteinen ja aurinkoinen

Lämpötila nousee yleisesti 25:n ja 30 asteen välille, paikoin jopa yli 30 asteen. Maan pohjoisimmassa osassa on aluksi hiukan viileämpää.

Ilmatieteen laitoksen keskiviikkona 22.6. tekemän ennusteen mukaan juhannuksen sää on helteinen ja aurinkoinen suurimmassa osassa maata. Keski-Euroopasta saapuva korkeapaine vahvistuu juhannusaattona Suomen eteläpuolelle ja tuo viikonlopun mittaan koko Suomeen hyvin lämmintä ilmaa.

Jo juhannusaattona perjantaina lämpötila nousee maan etelä- ja keskiosassa laajalti 25‒30 asteeseen. Helleraja yltää aattona maan keskivaiheille, ja myös Lapissa esiintyy yli 20 asteen lämpötiloja. Pohjois-Lapissa lämpötila jäänee 15‒20 asteeseen. Maan pohjoisosassa pilvisyys voi olla hieman runsaampaa, muualla maassa on enimmäkseen selkeää.

Juhannuspäivänä lauantaina helle ulottuu todennäköisesti jo Keski-Lappiin asti.

”Etelämmässä juhannuspäivänä on mahdollisesti paikoin jopa 30 astetta”, sanoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Heikki Sinisalo. Päivä on enimmäkseen selkeä, mutta maan pohjoisosassa on pieni mahdollisuus sadekuuroille.

Sunnuntai on ennusteen mukaan juhannusviikonlopun lämpimin päivä. Etelässä lämpötila nousee ylimmillään jonkin verran yli 30 asteen. Helteinen poutasää jatkuu muuallakin maassa, mutta Keski- ja Pohjois-Lappiin yltänee Jäämereltä sade- ja ukkoskuuroja, joiden yhteydessä voi sataa melko runsaastikin vettä. Tältä osin ennusteessa on vielä epävarmuutta.

Ilmatieteen laitos varoittaa juhannuksena tukalasta helteestä ja voimakkaasta UV-säteilystä suuressa osassa maata. Lisäksi lämmin poutasää edistää maaston kuivumista, mikä lisää maastopalojen riskiä viikonlopun mittaan.

”Metsäpalovaroitus on todennäköisesti voimassa laajalti maan etelä- ja länsiosassa jo juhannusaattona. Kokkoja ei saa polttaa siellä, mihin varoitus on annettu”, muistuttaa meteorologi Heikki Sinisalo.

Voimassa olevat säävaroitukset löytyvät Ilmatieteen laitoksen verkkopalvelusta.

Tiedossa tavanomaista lämpimämpi juhannus

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan päivän ylin lämpötila on juhannuksena tyypillisesti 20 asteen tietämillä suuressa osassa maata, Pohjois-Lapissa ollaan lähempänä 15 astetta. Yön alin lämpötila on tavallisesti noin 10 astetta, Pohjois-Lapissa lähellä viittä astetta. Keskimäärin joka toinen tai joka kolmas juhannus on poutainen ja myös aurinkoinen.

Tilastojen mukaan helteitä osuu joko juhannusaattoon tai juhannuspäivään maan etelä- ja keskiosan sisämaassa keskimäärin noin kerran neljässä vuodessa, rannikoilla kerran 5‒10 vuodessa. Lapin paikkakunnilla hellettä on juhannuksena keskimäärin kerran 10‒20 vuodessa. Molempina päivinä esiintyvä helle on historiassa melko harvinainen. Edellisen kerran hellettä on ollut molempina päivinä kuitenkin viime ja toissa vuonna.

Yli 30 asteen lämpötiloja on osunut juhannukseen vain harvoin. Yksi mittaushistorian lämpimimmistä juhannuksista koettiin vuonna 1999, jolloin lämpötila nousi sekä juhannusaattona että juhannuspäivänä yli 30 asteeseen. Helteinen juhannus päättyi tuolloin rajuihin ukkosiin. Yli 30 asteen lämpötiloja on mitattu juhannuksena myös vuosina 1973 ja 1935.

Viime vuonna mitattiin hellelukemia monin paikoin maan etelä- ja keskiosassa sekä juhannusaattona että juhannuspäivänä. Etelä-Lapissakin lämpötila kohosi yli 20 asteen, ainoastaan Pohjois-Lapissa jäätiin selvemmin alle 20 asteen. Viime juhannuksen ylin lämpötila, 28,3 astetta, mitattiin Kouvolan Anjalassa juhannuspäivänä.

Vuosi sitten juhannusaattona esiintyi paikoin ukkoskuuroja Kanta-Hämeestä Etelä-Savoon ulottuvalla alueella sekä Etelä-Lapissa. Juhannuspäivänä sade- ja ukkoskuurot yleistyivät maan etelä- ja keskiosassa, pohjoisempana oli pääosin poutaa.

Voimassa olevat varoitukset Metsäpalovaroitukset Tietoa juhannussäästä