Suomessa on nyt vuodenaikaan nähden poikkeuksellisia helteitä

Lämpötilat ovat tällä viikolla 7‒10 astetta tavanomaisia elokuun lukemia korkeampia. Tänään elohopea on kivunnut jo 31 asteeseen. Keskiviikkona Suomeen saapuu lännestä voimakkaita ukkosia.

Ilmatieteen laitoksen 16.8. tekemän ennusteen mukaan Suomeen virtaa etelästä hyvin lämmintä ja kosteaa ilmamassaa, ja suuressa osassa maata on tällä viikolla ajankohtaan nähden harvinaisen tai poikkeuksellisen lämmintä. Vuorokauden korkeimpien lämpötilojen ennustetaan olevan 7‒10 astetta tavanomaista korkeampia. Tänään mitattiin useammalla havaintoasemalla myöhäisin 31 asteen ylitys Suomessa vuodesta 1959 eteenpäin olevista tilastoista.

Tilastojen valossa elokuun puolivälin jälkeen päivän korkein lämpötila on maan eteläosassa tyypillisesti yli 20 astetta, maan keskiosassa noin 18–20 asteen tienoilla ja maan pohjoisosassa noin 15–18 astetta. Hellelukemia voi esiintyä vielä elokuun loppupuolella tai jopa syyskuun alussa, mutta 30 asteen lämpötilat ovat tällöin poikkeuksellisia. Viimeksi vähintään 30 asteen lämpötiloja on mitattu vuonna 1959 elokuun 17.–23. päivän välillä, ja silloinkin vain muutamalla maan eteläosan havaintoasemalla.

Hellepäiviä on tähän mennessä ollut tänä kesänä 34, mikä lähestyy koko kesän keskimääräistä hellepäivien määrää (36).

Varsinkin Pohjanmaalla sekä Länsi- ja Pohjois-Lapissa voi ukkostaa ja sataa rankasti

Keskiviikkona voimakkaiden ukkosten todennäköisyys kasvaa lännestä lähestyvän säärintaman myötä. Jo aamupäivän aikana ensimmäisiä ukkosia rankkasateineen voi esiintyä lounais- ja länsirannikolla sekä Lapin luoteisosassa. Iltapäivän ja illan aikana erityisesti Pohjanmaan maakunnissa sekä Länsi- ja Pohjois-Lapissa ukkosiin voi liittyä vaarallisen voimakkaita ukkospuuskia, rakeita ja jopa trombeja. Illalla ja torstain vastaisena yönä ukkosia voi esiintyä myös idässä.

Tilanteeseen liittyy kuitenkin yhä epävarmuuksia ja on mahdollista, että ukkoskehitys jää melko paikalliseksi.

”Näin loppukesän helteillä auringon lämmitys ei itsessään yleensä jaksa käynnistää ukkospilvien kehitystä, vaan ukkoset vaativat voimakkaampaa säärintamaa. Nyt ennustettu säärintama on heikkenemässä saapuessaan Suomeen, joten nähtäväksi jää, ehtiikö se laukaista ukkosia”, sanoo ylimeteorologi Henri Nyman Ilmatieteen laitokselta.

Torstaina Lappiin virtaa lännestä selvästi kylmempää ilmaa, ja lämpötila jää 10:n ja 15 asteen välille. Etelässä ja idässä helteinen sää jatkuu. Mahdolliset ukkoset ovat keskiviikkoa selvästi heikompia ja painottuvat maan keskiosiin.

Viikonloppuna helteinen ilmamassa leviää uudestaan Lappiin asti, joten vuodenaikaan nähden poikkeuksellinen helleaalto on saamassa jatkoa. Pitkään jatkuva helle pahentaa maaston kuivuutta varsinkin maan etelä- ja itäosassa, ja metsäpalojen riski kasvaa.

Voimassa olevat varoitukset

Helletilastot

Toimintaohjeita ukkospuuskissa