Itsenäisyyspäivää vietetään epävakaisessa ja vaihtelevassa säässä

Etelässä, kaakossa ja pohjoisessa sataa ajoittain lunta. Lämpötilat vaihtelevat nollasta pikkupakkasiin ja ovat lähellä tavanomaisia joulukuun alun lukemia.

Ilmatieteen laitoksen maanantaina 5. joulukuuta tekemän ennusteen mukaan itsenäisyyspäivän sää on suuressa osassa maata epävakainen.

“Pohjolassa vaikuttaa laaja-alainen matalapaine, ja sen myötä sää on verraten epävakaista ja pilvistä”, sanoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Jari Tuovinen.

Etelärannikon tuntumassa ja maan kaakkoisosassa satelee vähän lunta. Myös pohjoisessa saadaan itsenäisyyspäivän kuluessa ajoittain lumisadetta. Tiistain aikana uutta lunta kertyy 2‒6 senttimetriä, erityisesti Pohjois-Pohjanmaalle ja Etelä-Lappiin. Maan keskivaiheilla on pääosin poutaa, ja länsirannikolla myös pilvipeite rakoilee

Itsenäisyyspäivänä etelänpuoleinen tuuli on Lappia lukuun ottamatta heikkoa tai kohtalaista. Lämpötilat ovat ajankohtaan nähden tavanomaisia. Lämpötila on rannikkoseudulla pääosin nollan asteen vaiheilla, muualla maassa pakkanen vaihtelee -1:n ja -6 asteen välillä.

Keskiviikon vastaista yötä kohden sää pääosin poutaantuu. Keskiviikon aikana maahamme saapuu uusi lumisadealue kaakosta, jonka yhteydessä lumisade on ajoittain sakeaa.

Viime vuonna itsenäisyyttä juhlistettiin kovassa pakkasessa

Itsenäisyyspäivänä lämpötila on tyypillisesti maan etelä- ja länsiosissa hieman suojan puolella, maan itä- ja pohjoisosissa on yleensä pakkasta. Öisin Lapissa on usein yli -10 astetta, etelässä ja lännessäkin lämpötila on yöllä yleensä pakkasen puolella. Lunta on koko maassa rannikkoseutuja ja maan lounaisosaa lukuun ottamatta.

Suomen historiaan mahtuu sään puolesta monenlaisia itsenäisyyspäiviä. Erityisen kylmää oli muun muassa vuosina 1973 ja 1985, joista jälkimmäisenä Sallassa mitattiin -37,6 astetta. Lauhimmat itsenäisyyspäivät ovat olleet vuonna 2015, jolloin Maarianhaminassa mitattiin 11,1 astetta, ja 2006, jolloin Salossa mitattiin 10,8 astetta.

Viime vuonna itsenäisyyspäivää vietettiin ajankohtaan nähden kylmässä säässä. Alin lämpötila oli maan etelä- ja keskiosassa -10:n ja -20 asteen välillä, maan pohjoisosassa -20:n ja -35 asteen välillä. Varsinkin maan länsiosassa oli monin paikoin ajankohtaan nähden poikkeuksellisen kylmää. Sää oli suuressa osassa maata poutainen, lähinnä maan etelä- ja keskiosassa saatiin heikkoa lumisadetta. Lunta oli maassa yleisesti maan lounaisosaa lukuun ottamatta.

Itsenäisyyspäivän säät

Sää Suomen itsenäistyessä 6.12.1917