Ilmatieteen laitos – Suomeen saapuu lännestä lumipyry keskiviikkona

Voimakas matalapaine tuo koko maahan runsaita lumisateita ja puuskaisia tuulia. Ajokeli muuttuu monin paikoin erittäin huonoksi.

Ilmatieteen laitoksen 21.11. tekemän ennusteen mukaan lumipyry saapuu Suomen länsirannikolle keskiviikkona iltapäivällä ja leviää illan tai viimeistään torstaiyön aikana koko maahan. Maan länsiosassa sää poutaantuu aamuksi, mutta uusi annos hajanaisempia lumisateita on luvassa jo torstai-illaksi. Maan itä- ja pohjoisosassa lumisade kestää selvästi kauemmin, mutta heikkenee vähitellen torstaina.

Suurimmassa osassa maata uutta lunta kertyy keskiviikkoillan ja torstain aikana noin 10 senttimetriä. Etenkin maan läntisimmässä osassa lumipeite voi kasvaa jopa 15‒20 senttimetrillä.

Etelälounainen tuuli voimistuu merellä monin paikoin myrskylukemiin nostattaen myös kovaa, yli neljän metrin korkuista aallokkoa. Mantereella puuskat yltävät monin paikoin noin 15 metriin sekunnissa, mutta etelä- ja länsirannikon tuntumassa myös myrskypuuskat ovat mahdollisia.

“Säätilanteen vaikutukset painottuvat etenkin läntisiin ja eteläisiin maakuntiin, joissa puuskainen tuuli sekä länsipainotteisesti myös puihin kertyvä lumikuorma aiheuttavat paikoin vahinkoa”, sanoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Paavo Korpela.

Lisäksi puuskaisen tuulen ja sakean lumisateen yhteisvaikutuksesta ajokeli muuttuu monin paikoin erittäin huonoksi. Myös muualle Suomeen on odotettavissa yleisesti huonoa ajokeliä.

Voimassa olevat varoitukset

Toimintaohjeita lumipyryn varalle