Ilmatieteen laitos – Matalapaine tuo lumisateita varsinkin maan länsiosaa

Sadealue liikkuu Suomen etelä- ja keskiosan yli tiistain ja keskiviikon aikana. Runsaasti lunta sataa erityisesti maan länsiosassa, missä ajokeli on paikoin erittäin huono.

Ilmatieteen laitoksen 30. lokakuuta tekemän ennusteen mukaan tiistain ja keskiviikon aikana Suomen eteläpuolitse itään liikkuva matalapaineen alue tuo maan etelä- ja keskiosaan vesi- ja lumisateita. Maan eteläosassa sateet tulevat pääsääntöisesti vetenä, maan keskiosassa sataa lunta. Erityisesti maan länsiosassa tiistain ja keskiviikon aikana voi kertyä yli 20 senttimetriä lunta.

Sateet saapuvat maan länsiosaan tiistaina aamuyöllä. Tiistaipäivän aikana sateet tulevat Rauma-Hämeenlinna-linjan pohjoispuolella enimmäkseen lumena, linjan eteläpuolella enimmäkseen vetenä. Lunta kertyy tiistain aikana Satakunnan ja Pirkanmaan maakunnissa sekä Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakuntien eteläosissa 15–20 senttimetriä.

Ajokeli on huono tai erittäin huono, sillä lumisateen lisäksi puuskittainen itätuuli ja mahdollinen jäätävä vesisade heikentävät ajokeliä entisestään. Myös paikalliset tykkylumivahingot ovat mahdollisia Satakunnan ja Etelä-Savon välisellä kapealla kaistaleella.

“Vaikka sadealueen saapuminen on hyvin todennäköistä, sen yksityiskohdissa on vielä epävarmuutta, esimerkiksi siinä, kuinka pohjoisessa sateen olomuoto muuttuu vedestä lumeksi ja kuinka paljon sateita tulee”, sanoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Ville Siiskonen.

Keskiviikon aikana maan länsiosassa voi sataa paikoin 10–15 senttimetriä lisää lunta, ja itäosassakin voidaan odottaa noin 5–10 senttimetrin kertymiä. Myös etelärannikon maakunnissa voi esiintyä lunta, mutta todennäköisemmin sateet tulevat niissä edelleen vetenä. Sateiden odotetaan väistyvän Suomen itäpuolelle torstaiaamuun mennessä.