!!! Voimakkaiden rajuilmojen todennäköisyys kasvaa viikonvaihteessa !!!

Suomeen saapuu sunnuntain ja maanantain aikana annos ukkosherkkää ja helteistä ilmamassaa, jossa voi esiintyä rajuja ukkosia.

Päivitetty tietoa maanantain olosuhteista, rajuilman mahdollisesta nimeämisestä sekä tiistain 8.8. säätilanteesta.

Kosteaa ja lämmintä ilmaa alkaa virrata maahamme sunnuntain kuluessa. Salamointia, raekuuroja ja rankkaa sadetta voi esiintyä sunnuntai-iltapäivästä alkaen maan etelä- ja keskiosassa. Maanantaina päivällä on laajalti helteistä, ja lämpötila voi kivuta maan etelä- ja keskiosassa yli 30 asteen. ”Ilmamassassa on harvinaisen runsaasti kosteutta, joka lisää helteen tukaluutta sekä toimii rajuilmojen polttoaineena.

Lisäksi rajuilmoja ohjaavat ilmavirtaukset ovat hyvin voimakkaita, minkä vuoksi vahinkoa aiheuttavien ukkospuuskien todennäköisyys kasvaa maanantaina”, arvioi Ilmatieteen laitoksen rajuilma-asiantuntija Ari-Juhani Punkka. Säätilanteessa on aineksia hyvin rajujen ukkospilvien muodostumiselle, mutta ukkospilvikehityksen käynnistymiseen liittyy vielä tässä vaiheessa merkittäviä epävarmuuksia.

Vastaavissa aiemmissa tilanteissa on nähty, että ukkospilvet ja niistä aiheutuvat vahingot voivat painottua ajallisesti myöhäiseen iltapäivään, iltaan tai jopa yöhön.

Maanantaina ilmakehän vallitsevissa olosuhteissa on kuitenkin yhtäläisyyksiä esimerkiksi elokuun 2010 rajuilmatilanteen kanssa. ”Mikäli rajuilmasta aiheutuu merkittävä määrä vahinkoja, rajuilmalle voidaan antaa nimeksi Lahja 2023. Rajuilman nimessä olisi tässä tapauksessa poikkeuksellisesti vuosiluku, koska kesällä 2010 Lahjan päivän oli merkittäviä vaikutuksia aiheuttanut rajuilma”, Ari-Juhani Punkka sanoo.

Tiistaina ukkospilvikehitys siirtyy maan pohjoisosaan ja sen eteläpuolella maa-alueiden tuuli on voimakkaan puuskaista Selkämerelle saapuvan matalapaineen johdosta.

Tilanteen kehittymistä voi seurata rajuilmavaroitusten avulla Ilmatieteen laitoksen sääsovelluksessa sekä verkkosivuilla www.ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset.