PÄIVITETTY SEKÄ VARAUTUMISOHJEET: (Päivitetty: 7.8.2023 13:47) Rajuilma lähestyy Suomea, mutta ennustettua hitaammin

Säätiedotus 7.8.2023 klo 19

Hyvin lämmintä ilmaa on virrannut koko maahan ja paikoin tulee sade- tai ukkoskuuroja, jotka voivat olla voimakkaita.

Odotettavissa huomiseen iltaan asti:

Maan etelä- ja keskiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa

Enimmäkseen selkeää ja poutaa, mutta yöstä lounaasta alkaen mahdollisesti sade- ja ukkoskuuroja, jotka voivat olla voimakkaita. Yön alin lämpötila on 18…22 astetta, päivän ylin etelä- ja keskiosassa enimmäkseen 20…25 astetta, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa hieman korkeampi. Kohtalaista idänpuoleista tuulta.

Lapissa

Pohjoisessa vaihtelevaa pilvisyyttä, etelässä enimmäkseen selkeää. Pohjois-Lapissa vielä yöllä paikoin sadekuuroja, mahdollisesti ukkosta. Yön alin lämpötila on 14…20 astetta, päivän ylin 24…30 astetta. Voimistuvaa idänpuoleista tuulta.

Maan itäosassa sekä Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa kaakkoistuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

####

Maanantaina ja tiistaina Suomeen on odotettavissa vaaraa aiheuttavaa säätä. Voimakkaimman rajuilman saapuminen on aikaisemmista ennusteista hieman viivästynyt tiistain 8.8. puolelle.

Ilmatieteen laitoksen maanantaina 7.8. kello 13 tekemän ennusteen mukaan ajankohtaan nähden erittäin kosteaa ja lämmintä ilmaa on alkanut virrata maahamme sunnuntai-illasta alkaen. Maanantaina päivä on laajalti helteinen ja maan etelä- ja keskiosassa jopa tukalan helteinen lämpötilan kohotessa yli 30 asteen.

“Maanantain selkeä ja tukalan lämmin päivä latailee vielä rajuilman ’akkuja’. Varhain tiistaina rintaman ylitys voi synnyttää vahinkoa aiheuttavia rajuilmoja. Myöhemmin iltapäivällä rintama aktivoituu uudelleen maan keskivaiheilla”, arvioi Ilmatieteen laitoksen meteorologi Sini Jääskeläinen.

Tiistaina 8.8. ukkosalueen perässä kaakkoistuuli voimistuu puuskaiseksi maan etelä- ja keskiosassa ja tuulivahinkoja voi syntyä paikoin. Lisäksi rajuilma aktivoituu uudelleen tiistaina aamusta alkaen erityisesti maan keski- ja pohjoisosassa, missä se voi aiheuttaa merkittäviä vahinkoja. Tiistaina iltapäivällä voimakkaita ukkospuuskia voi esiintyä Kainuun ja Lapin alueilla.

Varautuminen kannattaa, vaikka ennuste voi vielä muuttua

Ukkospilvikehityksen käynnistymiseen – sen tarkkaan ajoitukseen ja sijaintiin liittyy edelleen epävarmuuksia. Näin voimakkaisiin ukkosiin liittyy usein paikallisesti runsasta salamointia, suuriakin rakeita, tulvia sekä syöksyvirtauksia ja trombeja. Ukkospuuskat voivat yltää jopa 20 metriin sekunnissa.

Kaikki irtain omaisuus olisi syytä kiinnittää tai siirtää säänsuojaan. Sähkökatkoihin kannattaa varautua. Auto kannattaa siirtää mahdollisuuksien mukaan säältä suojaan esimerkiksi rakeiden varalta. Liikenteessä runsas vesisade muun muassa heikentää näkyvyyttä merkittävästi.

“Mikäli rajuilmasta aiheutuu merkittävä määrä vahinkoja maanantaina, rajuilmalle voidaan antaa nimeksi Lahja 2023. Rajuilman nimessä olisi tässä tapauksessa poikkeuksellisesti vuosiluku, koska kesällä 2010 Lahjan päivän oli merkittäviä vaikutuksia aiheuttanut rajuilma. Tiistain rajuilma nimettäisiin nimipäiväkalenterin mukaan nimellä Sylvia”, Sini Jääskeläinen sanoo.

######

Fingrid: Kantaverkon häiriönselvitysvalmiutta nostetaan koko Suomessa säätilan vuoksi

Verkkoyhtiöt ovat hälytysvalmiudessa myrskyn varalta. Kotonakin voi valmistautua: jos rytinä tulee päälle, kannattaa sammuttaa hellat ja kiukaat, koska sähköjen palatessa ne menevät päälle vaikka et olisi kotona. Jätä yksi lamppu palamaan niin tiedät koska sähköt palaavat!

Ilmatieteen laitoksen mukaan kosteaa ja lämmintä ilmaa virtaa maahamme. Salamointia ja rankkaa sadetta voi esiintyä maanantai-illasta alkaen.

Vaaraa aiheuttavan sään todennäköisyys on suurin tiistaina. Mikäli ukkospilvet ryhmittyvät kaareutuvaan nauhamaiseen muotoon ja alue etenee hyvin nopeasti kohti pohjoista, tuulivahinkoja saattaa syntyä runsaasti. Kylmän rintaman jälkipuolella maan länsiosassa kaakkoistuuli voimistuu matalapaineen syvetessä maan länsipuolelle.

Kantaverkon häiriönselvitysvalmiutta nostetaan maanantaista 7.8. klo 16 alkaen. Valmiustilan nosto jatkuu keskiviikkoaamuun 9.8. klo 8 saakka. Tilanteen muuttuessa tarkennamme tarvittaessa varautumisaikaa ja alueita.

#####

Rajut puuskat ja ukkoset voivat aiheuttaa tuhoja – katso vinkit kodin ja mökin suojaamiseen ja ohjeet myrskyvahingon jälkeen

Vielä ehtii ja kannattaa varautua lähestyvään myrskyyn. Vaikka pahin myrskyennuste näyttää nyt lievemmältä, vielä on mahdollista, että rajuilma iskee voimalla paikallisesti. Irtonaiset esineet kannattaa siis laittaa pihoilta varastoon ja varautua sähkökatkoksiin. Lue myös ohjeet, miten toimia myrskyvahingon jälkeen.

Pahin myrsky on näillä tiedoin laantumassa, mutta suomalaisten on silti syytä varautua lähestyvään myrskyrintamaan. Ilmatieteen laitos varoittaa kovista sateista ja tuulista laajalti maan etelä- ja keskiosissa, ja myös rannikkoalueilla tuuli voi yltää puuskissa myrskylukemiin. Ukkoset voivat olla rajuja.

– Pihoilta kannattaa nyt laittaa kaikki irtonaiset tavarat varastoon tai kiinnittää ne siten, ettei tuuli pääse niitä lennättämään. Esimerkiksi pihakalusteet voi kantaa sisälle, jos se on mahdollista. Nykyisin varoitellaan myös aiheesta trampoliineista: ne voivat tuulenpuuskassa lentää pahimmillaan jopa satoja metrejä, jolloin ne voivat vahingoittaa rakennuksia, ajoneuvoja tai olla jopa vaaraksi ihmisille. Trampoliinin voi kiinnittää esimerkiksi rakennukseen kuormaliinalla, kertoo LähiTapiolan korvauspäällikkö Maarika Vauhkonen.

Kova tuuli voi kaataa puita, jotka rikkovat niiden alle jääviä rakennuksia tai ajoneuvoja. Näin loppukesästä myrskyn tuhovoimaa voi lisätä se, että maa ei ole roudassa ja puissa on vielä lehdet. Jäinen maa ei estä puita kaatumasta ja tuulella on enemmän pinta-alaa, johon puissa tarttua.

– Jos puu kaatuu talon päälle tai jää nojaamaan toista puuta vasten, on hyvä kutsua apua paikalle. Lisävahinkojen välttämiseksi toimiin kannattaa ryhtyä mahdollisimman pian, mutta ei oman tai muiden turvallisuuden kustannuksella. Jos kaatunut puu vaurioittaa kattoa ja on vaarana, että rakenteisiin valuu vettä, päälle voi käydä levittämässä pressun, jos sen saa tehtyä turvallisesti, sanoo Vauhkonen.

Pahimman myrskyn aikaan sekä ihmisten että lemmikkien on hyvä pysytellä sisätiloissa.

Ajoneuvot ja veneet suojaan – pidä myös mökki mielessä

Mökkeilykauden jatkuessa monille on edelleen veneet vesillä. Puuskaisessa tuulessa kova aallokko ja sadevesi voivat aiheuttaa vahinkoja, joita voi pyrkiä ennaltaehkäisemään ennen myrskyä.

– Jos mahdollista, rannassa kannattaa käydä tarkistamassa, että veneen kiinnitykset varmasti ovat kunnossa. Kestävät köydet ja solmut estävät venettä hakkautumasta myrskyssä laituria tai kiviä vasten.

Autot tai muut ajoneuvot kannattaa myös ajaa katokseen tai muuhun suojaan ennen myrskyä. Näin ne eivät jää kaatuvien puiden tai tippuvien oksien alle – ja ovat suojassa myös esimerkiksi rakeilta.

– Esimerkiksi viime syksynä kovassa raekuurossa Etelä-Suomessa nähtiin, miten rankka sade voi nopeasti vaurioittaa satojakin autoja. Isot rakeet voivat aiheuttaa niin peltilommoja kuin rikkoa ikkunoita. Siksi kuuroihin on hyvä varautua, mutta myös välttää liikennettä myräkän aikaan, sanoo Vauhkonen.

Myrskyn mahdollisesti mökillä aiheuttamat vahingot on hyvä käydä tarkistamassa mahdollisimman pian säätilan rauhoituttua.

– Eniten omaisuusvahinkoja myrskyissä aiheutuu yleensä puunkaatumisista. Myös itse tuuli ja sadevesi aiheuttavat jonkin verran vahinkoja. Lisäksi jos myrsky iskee alueelle, jossa puut pääsevät kaatumaan sähkölinjojen päälle, voi seurauksena olla pitkiäkin sähkökatkoja. Tällöin pakastinta tai jääkaappia ei kannata avata, jolloin elintarvikkeet pysyvät mahdollisimman pitkään viileinä.

Lue alta, kuinka voit ennaltaehkäistä myrskyvahinkoja ja tarvittaessa toimia vahingon sattuessa.

Näin voit toimia, kun myrsky lähestyy:

Siirrä pihalta kalusteet ja muu irtaimisto esimerkiksi varastoon tai sido ne kiinni johonkin kiinteään.

Varmista, että rankkasateella vesi pääsee virtaamaan poispäin rakennuksesta. Vetäväthän sadeverikourut eikä kaivojen päällä ole roskia? Kellarissa kosteus- ja kastumisvahinkojen välttämiseksi tavaroita voi nostaa lattiapinnan yläpuolelle.

Selvitä etukäteen, mistä saat tarvittaessa katkaistua sähköt ja veden, jotta voit myrskyn iskiessä tarvittaessa toimia nopeasti. Ukkosen varalta virta kannattaa katkaista ainakin niistä sähkölaitteista, joihin pääset käsiksi ja jotka voivat vaurioitua salaman iskiessä. Ennen myrskyä lataa puhelimet, varaa juomavettä ja tarkista taskulampun paristot.

Siirrä ajoneuvot ja muu arvokas omaisuus autotalliin tai ainakin riittävän loitolle puista.

Sulje ovet ja ikkunat. Tarkista myös, että mahdolliset kattoikkunat ja parvekelasitukset ovat kiinni.

Jos mahdollista, käy tekemässä suojatoimia myös mökillä. Tarkista, että veneen kiinnitykset laiturissa ovat kunnossa.

Pidä eläimet sisällä myrskyn aikana.

Toimi näin, jos myrsky aiheuttaa vahinkoa:

Valokuvaa vaurioituneet alueet mahdollisuuksien mukaan ennen raivaustöitä. Kuvissa tulisi näkyä yleiskuva vakuutetusta omaisuudesta sekä lähikuvia vaurioituneesta omaisuudesta.

Aloita rakennuksen suojaaminen mahdollisimman pian. Poista rakennuksen päälle kaatuneet, nojaavat tai kaatumisvaarassa olevat puut. Pidä huolta omasta ja muiden turvallisuudesta! Pyydä puunraivaukseen tarvittaessa apua ammattilaisilta tai pelastuslaitokselta.

Suojaa vaurioitunut vesikatto mahdollisuuksien mukaan pressulla, jotta sadevesi ei pääse rakennuksen sisään. Muista käyttää asianmukaisia turvavälineitä tehdessäsi korjaustöitä.

Sähkökatkon sattuessa pidä pakastin suljettuna. Elintarvikkeet säilyvät tällöin vahingoittumattomina useita tunteja.

Suuremman vahingon sattuessa varaa vakuutusyhtiöllesi mahdollisuus tarkastaa vahinko paikan päällä. Älä hävitä vahingoittunutta omaisuutta itse. Hae korvausta viimeistä vuoden sisällä vahingosta.

Jos haluat hoitaa toisen henkilön korvausasioita, tarvitset valtakirjan.