Nyt loppuu keväinen lämpö: Ennusteessa nyt 10–20 senttimetriä lunta etelään viikkon taitteessa

Kuluvan kevään korkein lämpötila on mitattu tänään Kaarinassa, missä mittari kohosi +7,1 asteeseen. Huomenna sää muuttuu lännestä alkaen pilvisemmäksi myös maan etelä- ja keskiosassa ja päivän ylimmät lämpötilat jäävät matalammiksi.

Poutaisemman jakson jälkeen edessä on käännös sateisempaan suuntaan tämän viikon loppupuoliskolla. Etenkin torstaina sekä viikonloppuna tulossa on niin vesi- kuin lumisateitakin. Aurinkoisina hetkinä lämpötila voi kuitenkin kivuta viikon aikana paikoin jo 7–8 asteeseen.

Vesisateet ja lauha sää sulattavat alkuun etelän ja maan keskiosan lumia, mutta tämän hetken ennusteissa näkyy viikon päätteeksi kylmenevää ja lumisateita myös etelään. Loppuviikon sateiden ennusteet ovat kuitenkin vielä epävarmoja.

”Pahimmassa skenaariossa maan eteläosiin on luvassa 10–20 senttiä lunta. Todennäköisempää kuitenkin on, että kertymät ovat 2–5 sentin välillä”

ENSIMMÄISIÄ merkkejä käänteestä saattaa aistia jo keskiviikon vastaisena yönä. Ennusteiden mukaan pakkasta voi maan etelä- ja keskiosassa olla yöllä jopa kymmenen astetta.

Keskiviikon vastaisena yönä maan etelä- ja keskiosassa monin paikoin yli 10 pakkasastetta – Lapissa jopa yli 20 pakkasastetta.

Tiistaina sää on ollut vielä laajalti aurinkoista ja poutaista maan etelä- ja keskiosassa. Pohjoisessa pilvisyys on ollut runsasta. Pohjois-Lapissa vähäiset lumisateet ovat mahdollisia.

– Keskiviikon vastainen yö on kylmä. Pakkasta voi maan etelä- ja keskiosassa olla monin paikoin yli 10 astetta, Lapin selkeämmillä alueilla reilut 20 astetta.

Keskiviikkona lounaasta virtaa hieman kosteampaa ilmaa myös maan etelä- ja keskiosaan. Sumupilvisyys lisääntyy.

Päivällä sää muuttuu kosteaksi ja sumuiseksi. Sateet jäävät kuitenkin vielä vähäiseksi ja päivän asteet pyörivät plussan tuntumassa.

Torstaina ja perjantain aikana maan ylle leviää lännestä käsin matalapainealue, joka tuo mukanaan navakkaa tuulta ja vesisateita.

– Lounaistuuli voimistuu paikoin navakaksi. Maan etelä- ja keskiosassa tulee vettä. Pohjois-Karjalassa, Kainuussa ja Oulun seudulla lumisateet muuttuvat päivän mittaan vesi- ja räntäsateiksi. Koillismaalla ja Lapissa lunta tulee reilut 5 senttimetriä. Lämpötila kohoaa maan etelä- ja keskiosassa kohtalaisessa lounaistuulessa enimmäkseen 2 ja 5 plusasteen välille, Koillismaalla ja Lapissa ollaan nollan tienoilla ja Pohjois-Lapissa 5 ja 10 pakkasasteen välillä

”Luvassa on niin runsaita vesisateita, että paikoin, etenkin etelässä ja lounaassa, se on kertyneiden lumien loppu”,

LOPPUVIIKOSTA sää viilenee.

Vielä lauantaina maahan on luvassa laajalti sateita. Etelässä sateet tulevat vetenä, Pohjanmaalla ja Lapissa lumena.

Sunnuntaina sadealue alkaa liikkua hiljalleen kohti maan eteläosaa ja tuo mukanaan ennustetun jopa 20 sentin lumisateen.

Epävarmuutta liittyy etenkin sademäärään.