Ilmatieteen laitos – Juhannusta vietetään lämpimässä ja paikoin epävakaisessa säässä

Juhannusaattona sateet painottuvat Pohjois-Karjalasta Pohjois-Pohjanmaalle ulottuvalle alueelle. Lämpötilat jäävät sateisilla alueilla hieman alle 20 asteen, muualla on lämpimämpää.

Ilmatieteen laitoksen keskiviikkona 21.6. tekemän ennusteen mukaan juhannuksen sää on vaihtelevaa. Suomeen saapuu lännestä matalapaine, joka tuo mukanaan sade- ja ukkoskuuroja sekä paikoin runsaampaa pilvisyyttä. Suomen halki ulottuva epävakainen vyöhyke liikkuu hyvin hitaasti, mikä lisää ennusteen epävarmuutta.

”Juhannusaattona sateinen ja pilvinen vyöhyke ulottuu todennäköisesti Pohjois-Karjalasta Pohjois-Pohjanmaalle, kun taas muualla on monin paikoin aurinkoista ja poutaa”, sanoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Eerik Saarikalle.

Sateet ovat kuuroluonteisia, ja myös ukkonen voi jyrähdellä. Sademäärä voi kapean rintaman alla nousta varsin korkeaksi, jopa yli 25 millimetriin vuorokaudessa. Lämpötila on pilvisellä ja sateisella alueella 17‒20 astetta, muuten 20‒24 astetta, etelässä jopa noin 25 astetta. Juhannusyönä lämpötila on 10‒16 astetta; lämpimintä on vesistöjen äärellä maan länsiosassa.

Maasto on Suomessa monin paikoin hyvin kuivaa, ja vaikka sateita on paikoin tiedossa, on metsäpalovaroitus todennäköisesti voimassa suuressa osassa maata.

”Juhannukseksi ennustetut sateet voivat kuitenkin muuttaa tilannetta, joten metsäpalovaroituksia kannattaa seurata Ilmatieteen laitoksen varoituskartalta. Lain mukaan metsäpalovaroituksen ollessa voimassa juhannuskokkoja ei saa polttaa”, meteorologi Eerik Saarikalle korostaa.

Juhannuspäivän sää on aaton kaltainen, Lapissa on lämpimintä

Juhannuspäiväksi epävakainen alue yltää todennäköisesti maan itäosasta Pohjois-Pohjanmaan länsiosaan. Päivällä sateet ovat kuuroluonteisia ja aurinkokin pilkahtelee, illalla ja yöllä on jo suurelta osin poutaa. Maan lounais- ja pohjoisosassa juhannuspäivä on aaton tapaan varsin aurinkoinen ja lämmin. Päivän ylin lämpötila on suuressa osassa maata 20‒25 astetta, sateisimmilla alueilla voi olla viileämpää.

Sunnuntaina sade- ja ukkoskuuroja tulee monin paikoin maan kaakkoisosasta Pohjanmaalle ulottuvalla alueella, paikoin muuallakin maan etelä- ja keskiosassa. Maan pohjoisosassa on enimmäkseen poutaa. Päivän ylin lämpötila on 21‒26 astetta, lämpimintä on Lapissa.

Tuulet ovat juhannuspyhien ajan koko maassa varsin heikkoja ja suunnaltaan vaihtelevia. Perjantaina lännen ja luoteen välinen tuuli on lounaassa hieman voimakkaampaa.

Edelliset juhannukset ovat olleet helteisiä

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan päivän ylin lämpötila on suuressa osassa maata juhannuksena tyypillisesti 20 asteen tietämillä. Pohjois-Lapissa ollaan lähempänä viittätoista astetta. Yön alin lämpötila on tavallisesti noin kymmenen astetta, Pohjois-Lapissa noin viisi astetta. Keskimäärin joka toinen tai joka kolmas juhannus on poutainen ja myös aurinkoinen.

Tilastojen mukaan helteitä osuu joko juhannusaattoon tai juhannuspäivään maan etelä- ja keskiosan sisämaassa keskimäärin noin kerran neljässä vuodessa ja rannikoilla kerran 5‒10 vuodessa. Lapin paikkakunnilla hellettä on juhannuksena keskimäärin kerran 10‒20 vuodessa. Molempina päivinä esiintyvä helle on historiassa melko harvinainen. Kuitenkin vuosina 2022, 2021 ja 2020 hellettä on ollut sekä juhannusaattona että juhannuspäivänä.

Yli 30 asteen lämpötiloja on osunut juhannukseen vain harvoin. Yksi mittaushistorian lämpimimmistä juhannuksista koettiin vuonna 1999, jolloin lämpötila nousi sekä juhannusaattona että juhannuspäivänä yli 30 asteeseen. Helteinen juhannus päättyi tuolloin rajuihin ukkosiin. Yli 30 asteen lämpötiloja on mitattu juhannuksena myös vuosina 1973 ja 1935.

Myös vuosi sitten juhannus oli helteinen: maan keski- ja eteläosassa mitattiin hellelukemia juhannusaattona, juhannuspäivänä helteitä esiintyi laajemmin myös maan pohjoisosissa. Ylin lämpötila, 30,5 astetta, mitattiin Kuopion Ritoniemessä juhannuspäivänä. Joillakin paikkakunnilla juhannus oli myös ennätyksellisen aurinkoinen.