ENNUSTE: Säähän luvassa rajuja muutoksia lähi­päivinä: Vielä hetki jopa 25–35 pakkasasteen lukemia – ensi viikon alussa voimakas matalapaine tuo runsaita lumisateita ja vettä

Kuva: Markku Hietavuori

SUOMEN säässä koetaan lähipäivinä hyvin nopeita muutoksia, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta. Lämpötilatkin heilahtelevat ääripäästä toiseen.

Lauantaista on tulossa hyvin kylmä päivä, jolloin mitataan kireää pakkasta monin paikoin. Lämpö on enimmäkseen 15:n ja 30 pakkasasteen välillä, mutta 35 pakkasastettakin saattaa jossain rikkoutua.

Etelässä kylmin hetki osuu lauantaiaamulle.

– Selkeillä alueilla etelässä pakkasta voi olla lauantaina aamulla paikoin jopa yli 25 astetta. Pilvisemmillä alueilla etelässä pakkanen vaihtelee vajaasta kymmenestä asteesta noin 18 asteeseen. Maan keskivaiheilla pakkasta on pilvisyydestä riippuen 15–25 astetta ja pohjoisessa 15–35 astetta.

Lauantaina sää on pääosin poutainen. Pohjoisessa on laajalti selkeää. Maan etelä- ja keskiosassa pilvisyys on runsaampaa, paikoin voi sadella kevyttä pakkaslunta. Lauantaina päivällä pakkasta on lännessä 7–17 astetta, etelässä 8–20 astetta, idässä 12–25 astetta ja pohjoisessa 15–35 astetta.

Lauantain kireät pakkaset vaihtuvat alkuviikolla lauhaan etelävirtaukseen.  Samalla tulee lumi- tai vesisateita ja tienpinnat muuttuvat liukkaiksi sekä kävelijöille että autoilijoille

Sunnuntain aikana sää lauhtuu ennusteen mukaan hyvin voimakkaasti. Illalla saattaa olla lounaisrannikolla jo plusaste tai parikin. Sunnuntain vastaisena yönä etelänpuoleinen ilmavirtaus voimistuu lännestä alkaen.

Sunnuntaina päivällä suurimmassa osassa maata on pilvistä.

– Heikkoa lumisadetta voi tulla monin paikoin, lännessä illalla myös vesisadetta. Päivällä pakkasta on laajalti 1–10 astetta, idässä ja pohjoisessa 10–20 astetta ja Pohjois-Lapissa vielä enemmänkin. Sunnuntaina illalla lämpötila kohoaa lännessä jo monin paikoin nollan yläpuolelle. Maan etelä- ja keskiosassa etelätuuli on puuskaista.

Sunnuntai-illan ja maanantain vastaisen yön aikana lumisateita liikkuu maan keski- ja pohjoisosan yli koilliseen.

MAANANTAINA puolestaan on saapumassa Suomeen myräkkä, joka tuo kovat tuulet merelle ja osin maa-alueillekin. Koiranilma antaa myös sateita, joista osa saattaa tulla lounaassa ja etelässä vetenä.

Matalapaine jää tiistaiksi Suomen ylle, ja nollaraja saattaa nousta Lapin Sodankylän korkeudelle.

Edestakaisin sahaavaa lämpöä on luvassa tuon jälkeenkin, sillä sää alkaa jälleen viiletä loppuviikkoa kohden.

Ajokeli on sunnuntaina huono lännessä, maanantaina puolestaan erittäin huono etelässä ja huono koko muussa maassa. Tiistaina liikennesää on kehno idässä ja pohjoisessa, kun taas etelärannikolla voi tulvia.

Ensi viikon sunnuntaina föhn-tuuli voi tuoda taas lauhempaa ilmaa.