Ilmatieteen Laitos: Hiihtolomaviikkoina päivä pitenee ja aurinko alkaa lämmittää

images

Hiihtolomaviikkojen aikana sää on yleensä miellyttävän kevättalvista.

Maaliskuun puolella selkeässä säässä yö- ja päivälämpötilan ero on suurimmillaan. Seikkaan vaikuttaa suuresti valkoisen lumipinnan heijastama säteily. Selkeän yön jälkeen aamun kirpeä pakkanen hellittää nopeasti auringon lämmittäessä ilmaa. Iltapäivällä lämpötila voi nousta Lapissa jopa 20 astetta aamun lukemaa korkeammaksi, etelämpänä 10 – 15 astetta korkeammaksi. Pilvisemmällä säällä erot ovat selvästi pienempiä.

Hanget vahvistuvat koviksi ja luistaviksi, kun yöllä on pakkasta. Päivällä taas lumipinta pehmenee kostuessaan kun auringon säteet sulattavat jäätynyttä pintaa. Lumi sokaisee aurinkoisella säällä, koska lumipinnan heijastuskyky lähes kaksinkertaistaa valon määrän. Myös UV-säteily on tästä syystä merkittävää hankikeleillä, ja silmät on syytä suojata aurinkolaseilla.

Lumipeitekin on yleensä taattu hiihtolomaviikkoina maan lounaisinta osaa lukuun ottamatta. Tosin vuosi sitten lunta ei ollut talvilomaviikkojen aikaan maassa juuri ollenkaan maan etelä- ja länsiosassa, mutta useamman kymmenen sentin lumensyvyyksiä löytyi kuitenkin Pohjois-Karjalasta Lappiin ulottuvalla alueella.

Sääennusteita seuraamalla saat tarkat paikkakuntakohtaiset näkymät ulkoilusäihin sekä tietoa ajankohtaisesta lumensyvyydestä: