Ilmatieteen laitos – Myrskypuuskiin syytä varautua maan etelä- ja keskiosissa

Myrskymatalapaine tuo maa-alueille myrskypuuskia sunnuntai-illan ja maanantai aamupäivän välisenä aikana. Maan etelä- ja keskiosissa kannattaa varautua tuulivahinkoihin, vaikka useimmissa maakunnissa tuulet jäävät heikommiksi kuin Eino-myrskyn aikana.

Ilmatieteen laitoksen 30. marraskuuta tekemän ennusteen mukaan sunnuntaina 1. joulukuuta pohjoisen ja luoteen välinen tuuli voimistuu alkuillasta alkaen Kokkola-Kuopio-Joensuu -linjan eteläpuolella hyvin puuskaiseksi. Sunnuntai-iltana tuuli on voimakkainta läntisissä maakunnissa Pohjanmaalta Varsinais-Suomeen ulottuvalla alueella. Puuskissa tuulen nopeus yltänee 18–23 m/s. Yötä kohti tuuli alkaa heiketä edellä mainituilta alueilta. Maanantain vastaisena yönä ja maanantaiaamuna tuuli on voimakkaimmillaan voimistuu jälleen Suomenlahden rannikolla sekä idässä. Puuskissa tuulennopeus yltänee 20–23, paikoin n. 25 m/s. Maanantaina aamupäivän aikana tuuli heikkenee myös näillä alueilla.

”Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa tuleva tapaus jäänee todennäköisesti Einoa heikommaksi, mutta etelässä tilanne voi yltää lähelle muutaman viikon takaista Eino-myrskyä. Maa-alueilla vastaavia tuulia on noin kerran vuodessa”, toteaa päivystävä meteorologi Jari Tuovinen.

Puuskainen tuuli voi kaataa puita ja aiheuttaa paikoin sähkökatkoja, sillä routatilanne on yhä heikko ja aikaisemmissa tuulitilanteissa vahingoittuneet puut kaatuvat tuulessa nyt helpommin.

Merillä myrskyää

Merialuilla lounaistuuli on jo sunnuntaiaamuna paikoin navakkaa sekä puuskaista. Pohjanmaan rannikolla, puuskissa tuulee 15–20 m/s. Samalla lounaistuuli voi voimistua lähelle myrskylukemia Selkämerellä ja Merenkurkussa. Sunnuntaina päivällä lännen puolelle kääntyvä tuuli on tilapäisesti heikompaa, mutta myöhemmin iltapäivällä ja alkuillasta tuuli kääntyy pohjoisen ja luoteen välille sekä voimistuu ja Pohjanlahdella tuuli yltyy myrskylukemiin, noin 21–25 metriin sekunnissa. Voimakkaimmat tuulet esiintyvät lounaisilla merialueilla. Yöllä tuuli voimistuu myös eteläisillä merialueilla myrskylukemiin. Merillä 25 metriä sekunnissa puhaltavia keskituulia on pari kertaa vuodessa.

Sunnuntaina ajokeli muuttuu yleisesti huonoksi tai paikoin erittäin huonoksi lumipyryn takia. Päivällä yhtenäiset lumisateet väistyvät maamme itäpuolelle.

Lisätietoja:

Voimassa olevat varoitukset: www.ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset