Ilmatieteen laitos – Vuosi vaihtuu lumisena lähes koko maassa

Sää kylmenee perjantaina koko maassa ja uudenvuodenaattona sateet muuttuvat koko maassa lumeksi.

Ilmatieteen laitoksen 29.12. tekemän ennusteen mukaan maamme kuuluu vuodenvaihteessa laajaan matalapaineen alueeseen, joka väistyy perjantaina vähitellen itään. Maan etelä- ja keskiosassa sateet jatkuvat vielä uudenvuoden vastaisena yönäkin. Sateet tulevat maan etelä- ja keskiosissa lumena, aluksi myös paikoin vetenä. Pohjoisessa sataa uudenvuoden aattona lunta tai jäätävää tihkusadetta.

Pilvisyys on laajalti runsasta, mutta sää selkenee ja poutaantuu pohjoisvirtauksen myötä jo aamusta vähitellen Lapissa ja yöstä osittain myös Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Uudenvuodenpäivän aamusta sää selkenee laajalti myös muualla maassa pohjoisesta alkaen, ja sää poutaantuu lukuun ottamatta lounaissaariston lumikuuroja. Ajokeli on perjantaina laajalti huono, mutta paranee vähitellen pohjoisesta alkaen ja on lauantaipäivänä hyvä koko maassa.

”Lumisateita kertyy perjantaina 2-6 cm maan itä- ja pohjoisosapainotteisesti, etelän vesisateet jäänevät vähäisiksi”, sanoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Juha Tuomala.

Sää kylmenee uudenvuoden aattona koko maassa ja päivällä lämpötila on maan etelä- ja keskiosassa 0…-5 astetta, pohjoisessa -5…-15 astetta, Pohjois-Lapissa on paikoin kylmempääkin. Uudenvuoden päivänä lämpötilat ovat maan etelä- ja keskiosassa päivällä -5…-13 astetta, pohjoisessa -13…-20 astetta.

Sunnuntaina uusi laaja lumisadealue levittäytyy lännestä maahamme, sää lauhtuu maan länsiosassa ja etelärannikolla sade voi tulla ajoittain myös vetenä. Ajokeli samalla huononee lännestä alkaen suuressa osassa maata.

Vuosi sitten sää oli lauhaa koko maassa

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan vuodenvaihteessa lämpötilat ovat tyypillisesti koko maassa alimmillaan pakkasen puolella, mutta vuorokauden ylin lämpötila voi etelässä ja lännessä käväistä hieman plussan puolella.

Tavanomaisesti vuodenvaihteen lämpötila on alimmillaan maan etelä- ja keskiosassa -1 ja -8 asteen välillä, pohjoisessa -8 ja -18 asteen välillä. Vuoden 1961 jälkeen vuodenvaihteen ylin lämpötila on ollut 9,1 astetta, joka mitattiin Maarianhaminassa 31. joulukuuta 2016. Alin lämpötila on ollut -43,5 astetta, ja se mitattiin Sallan Naruskajärvellä 1. tammikuuta 1982.

Maan eteläosassa ja länsirannikolla on vuodenvaihteessa lunta tyypillisesti 1-10 senttimetriä, maan keskiosassa 10–30 senttimetriä ja maan pohjoisosassa 20-40 senttiä. Osassa Lappia ja Koillismaata lumensyvyys on 40-60 cm, sen sijaan lounaissaaristossa on paikoin täysin lumetonta. Enimmillään lunta on ollut uutenavuotena etelässä yli puoli metriä ja Lapissa noin metrin. Vuodesta 1961 alkaen suurin vuodenvaihteessa mitattu lumensyvyys on 126 senttimetriä. Se mitattiin 1. tammikuuta 1992 Enontekiön Kilpisjärvellä.

Viime vuosi vaihtui koko maassa leudossa ja pilvisessä säässä. Lämpötila oli laajalti hieman plussan puolella, ainoastaan Lapissa lämpötila pysyi enimmäkseen pikkupakkasella. Ylimmillään lämpötila oli lounaissaaristossa, missä lämpötila kohosi +5 asteen tienoille. Kylmimmät lukemat olivat Lapissa paikoin noin -7 asteessa. Vuoden vaihtuessa lämpötila laski kuitenkin lähes koko maassa hieman nollan alapuolelle. Suuressa osassa Suomea oli lunta, ainoastaan etelä- ja lounaisrannikko olivat lumettomia. Itään ja maan keskivaiheille saatiin uutta lunta yleisesti 5-10 cm. Uuden vuoden päivän lumensyvyys oli maan etelä- ja länsiosan lumisilla alueilla 2-15 cm, idässä 10-30 cm, pohjoisessa 15-40 cm.

Voimassa olevat varoitukset

Vuoden vaihteen säätilastot