Ilmatieteen Laitos: Juhannus on lämmin, mutta paikoin epävakainen

Kuva: Markku Hietavuori

Paikallisia sade- ja ukkoskuuroja on odotettavissa läpi juhannuksen. Metsäpalovaroituksia on yhä voimassa maan etelä- ja keskiosassa.

Perjantaita, juhannusaattoa, vietetään suuressa osassa maata kesäisen lämpimässä ja aurinkoisessa säässä. Paikallisia sade- tai ukkoskuuroja voi kuitenkin esiintyä. Keski- ja Pohjois-Lappiin leviää kuitenkin lännestä runsaampaa pilvisyyttä ja yhtenäisempiä vesisateita. Päivän ylin lämpötila on 22…28 astetta, Keski- ja Pohjois-Lapissa 12…20 astetta. Juhannusyönä lämpötila on idässä 16…20 astetta, lännessä noin 15 asteessa ja Lapissa 10 asteen molemmin puolin.

Lauantaina, juhannuspäivänä, vähäinen matalapaine saapuu kaakosta Suomeen ja sää muuttuu maan etelä- ja keskiosassa epävakaisemmaksi ja sade- tai ukkoskuuroja tulee monin paikoin ja sateet voivat olla rankkojakin. Lapissa sää poutaantuu lännestä alkaen, mutta pilvisyys pysyy melko runsaana. Lämpötiloissa ei tapahdu suuria muutoksia ja lämpimintä on idässä.

Sunnuntaiksi matalapaine siirtyy todennäköisesti maan pohjoisosaan, missä päivä on monin paikoin sateinen ja myös ukkosta esiintyy. Maan etelä- ja keskiosassa pilvisyys on vaihtelevaa ja sade- tai ukkoskuurot ovat yhä mahdollisia. Päivän ylimmät lämpötilat hieman laskevat lauantain lukemista ja ovat 20…25 astetta, Lapissa 15 asteen molemmin puolin.

Viikonlopun matalapaineen reittiin ja siihen liittyviin sade- ja ukkoskuuroihin liittyy vielä normaalia enemmän epävarmuutta, joten ennusteiden kehittymistä on syytä seurata.

”Paikallisista sade- ja ukkoskuuroista huolimatta metsäpalovaroituksia on todennäköisesti juhannuksena voimassa paikoin maan etelä- ja keskiosassa. Metsäpalovaroituksen ollessa voimassa on kokkojen polttaminen aina kiellettyä”, ylimeteorologi Henri Nyman muistuttaa.

Keskimäärin joka neljäs juhannus on helteinen

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan päivän ylin lämpötila on juhannuksena tyypillisesti suuressa osassa maata 20 asteen tietämillä, Pohjois-Lapissa lähempänä 15 astetta. Yön alin lämpötila on tavallisesti noin 10 astetta, Pohjois-Lapissa lähellä viittä astetta. Keskimäärin joka toinen tai joka kolmas juhannus on poutainen ja myös aurinkoinen.

Tilastojen mukaan helteitä osuu joko juhannusaattoon tai juhannuspäivään keskimäärin kerran neljässä, rannikolla kerran viidessä ja Lapissa kerran 10 vuodessa. Molempina päivinä esiintyvä helle on historiassa harvinainen. Edellisen kerran hellettä on ollut molempina päivinä kuitenkin viime vuonna. Yli 30 asteen lämpötiloja on osunut juhannukseen vain harvoin. Yksi mittaushistorian lämpimimmistä juhannuksista koettiin vuonna 1999, jolloin lämpötila nousi sekä juhannusaattona että juhannuspäivänä yli 30 asteeseen. Helteinen juhannus päättyi rajuihin ukkosiin. Yli 30 asteen lämpötiloja on mitattu juhannuksena myös vuosina 1973 ja 1935.

Viime vuoden juhannusaatto oli etelässä sekä lännessä helteinen ja koko maassa enimmäkseen poutainen. Aaton korkein lämpötila, 28,7 astetta, mitattiin Salon Kärkässä. Lapissa lämpötilat olivat enimmäkseen 12 ja 18 asteen välillä. Juhannuspäivänä helteet jatkuivat lännessä ja Kokemäen Tulkkilassa mitattiin korkein lämpötila, 28,3 astetta, muualla lämpötilat olivat 20 asteen tienoilla.

Voimassa olevat varoitukset
Metsäpalovaroitukset
Juhannussäät