Torstaina ukkostaa paikoin voimakkaasti

Juhannuksen aatonaattona Suomen keski- ja itäosissa esiintyy voimakkaita ukkoskuuroja ja rankkasateita.

Ilmatieteen laitoksen 17.6. tekemän ennusteen mukaan maan keskivaiheille ja itään muodostuu torstaipäivän kuluessa voimakkaita ukkoskuuroja.

”Etelästä virtaava kostea ja epävakainen ilma ja Perämerellä syvenevä matalapaine mahdollistavat reippaan ukkoskehityksen maan keskivaiheilla”, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Jari Tuovinen sanoo.

Ukkoskuuroihin liittyy ukkospuuskia, jotka voivat olla voimakkuudeltaan 20–25 m/s. Rankkasade voi aiheuttaa paikoin äkkitulvia, ja sateen lisäksi suuret rakeet ovat mahdollisia. Paikoin myös salamoi runsaasti.

Maan länsiosa ja toisaalta Lappi jäävät ukkoskuurojen vaikutusalueen ulkopuolelle. Torstai-iltapäivänä ukkoskuurot yltävät Oulun tienoilta Savon poikki aina kaakkoon asti. Tästä ukkossateet jatkavat idemmäksi ja väistyvät Suomen itäpuolelle torstai-illan kuluessa.