Itsenäisyyspäivä on etelässä lauha, pohjoisessa on pakkasta

Itsenäisyyspäivää vietetään etelässä epävakaisessa ja lauhassa säässä, pohjoisessa enimmäkseen poutaisessa pakkassäässä.

Ilmatieteen laitoksen keskiviikkona 4.12. tekemän ennusteen mukaan itsenäisyyspäivän sää on maan etelä- ja keskiosassa lauhaa. Monin paikoin saadaan vesi- tai tihkusateita. Sademäärät jäävät kuitenkin melko vähäisiksi, kertymät ovat vuorokauden aikana 1–5 millimetriä.

”Sää on itsenäisyyspäivänä varsinkin Etelä-Suomessa ajankohtaan nähden tavanomaista lauhempaa”, sanoo päivystävä meteorologi Nina Karusto Ilmatieteen laitokselta.

Pohjois-Suomessa on pakkasta ja enimmäkseen poutaista. Pilvisyys vaihtelee, ja paikalliset heikot lumisateet ovat mahdollisia.

Lämpötila on maan etelä- ja keskiosassa 1–6 astetta, lauhinta on etelässä. Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa lämpötila on nollan ja -5 asteen välillä, Lapissa -5 ja -12 asteen välillä. Eteläisillä merialueilla lounaistuuli on kovaa perjantaiaamuna, ja etelärannikolla tuuli on myös puuskaista. Itsenäisyyspäivän aikana tuuli kuitenkin heikkenee.

Viikonloppu jatkuu epävakaisena lähinnä maan etelä- ja keskiosassa. Lauantaina saadaan runsaampia vesisateita, jotka lauantai-iltaa kohden muuttuvat lumisateeksi lännestä alkaen. Sunnuntaina voi sataa lunta aivan etelää myöden. Lumisateen yhteydessä tuuli on puuskaista.

Itsenäisyyspäivää vietetään yleensä pakkassäässä

Viime vuonna itsenäisyyspäivänä maassamme vallitsi läntinen ilmavirtaus. Lauhinta oli etelärannikolla ja lounaissaaristossa, missä lämpötila nousi kolmen ja viiden asteen välille. Kylmintä oli Lapin länsiosassa, missä minimilämpötila oli -10 ja -14 asteen välillä. Sadealue liikkui maan pohjoisosan yli itään, tuoden paikoin lunta noin 1–5 senttimetriä. Maan etelä- ja keskiosassa oli enimmäkseen poutaista, etelärannikolla ja lounaassa paistoi aurinko muutaman tunnin ajan.

Nykyilmastossa itsenäisyyspäivää vietetään tyypillisesti pakkassäässä, ainoastaan etelä- ja länsirannikolla lämpötila kohoaa hieman suojan puolelle. Öisin on Lapissa yleensä pakkasta yli 10 astetta, etelässäkin muutamia asteita. Lunta on koko maassa rannikkoseutuja lukuun ottamatta.

Suomen historiaan mahtuu sään puolesta monenlaisia itsenäisyyspäiviä. Lauhinta oli vuonna 2006, jolloin Salossa mitattiin silloiseksi Suomen joulukuun lämpöennätykseksi 10,8 astetta. Erityisen kylmää oli muun muassa vuosina 1973 ja 1985, joista jälkimmäisenä Sallassa mitattiin -37,6 astetta.

Lisätietoja:

Itsenäisyyspäivän säät: https://ilmatieteenlaitos.fi/itsenaisyyspaiva

Sää Suomen itsenäistyessä 6.12.1917: https://ilmatieteenlaitos.fi/itsenaisyyspaiva-1917

Voimassa olevat varoitukset: https://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset