Myrskypuuskat ja lumipyry sävyttävät loppuviikon säätä

Viikonloppuna suuressa osassa maata on odotettavissa voimakasta ja puuskaista tuulta. Keski- ja Pohjois-Lapissa pyryttää sankasti lunta.   

Ilmatieteen laitoksen 24.10. tekemän ennusteen mukaan syvä matalapaine liikkuu perjantai-illan ja lauantain vastaisen yön aikana Etelä-Lapin yli itään. Matalapaineen yhteydessä lounaanpuoleinen tuuli voimistuu paikoin myrskypuuskiin etenkin maan keskiosassa, mahdollisesti myös maan eteläosassa sekä Pohjois-Pohjanmaan eteläosassa ja Kainuussa. Tuulet heikkenevät lauantaiaamuna.

”Myrskypuuskat voivat aiheuttaa perjantai-illasta alkaen jonkin verran vahinkoa, muun muassa yksittäisiä kaatuneita puita siellä tällä ja paikoin sähkökatkoksia. Todennäköisimpiä vahingot ovat Satakunnan ja Pohjanmaan tienoilla”, sanoo päivystävä meteorologi Hannu Valta Ilmatieteen laitokselta.

Sakea lumipyry puolestaan hankaloittaa huomattavasti liikenneolosuhteita Keski- ja Pohjois-Lapissa perjantaina. Alueella satelee jo tänään torstaina ajoittain lunta, mutta lunta alkaa pyryttää kunnolla perjantaina iltapäivällä. Etelä-Lapissa sataa pääasiassa vettä.

Lunta kertyy Keski- ja Pohjois-Lappiin lauantai-iltapäivään mennessä yleisesti 15‒25 senttimetriä, Keski-Lappiin paikoin jopa yli 30 senttimetriä.

”Puuskainen koillistuuli kinostaa ja pöllyttää lunta tehden ajokelistä monin paikoin erittäin huonon”, meteorologi Hannu Valta sanoo.

Seuraava pienialainen ja nopealiikkeinen matalapaine liikkuu maan eteläosan yli itään lauantai-iltana. Tällöin lännenpuoleinen tuuli voi voimistua jälleen maan eteläisimmässä osassa puuskissa jopa myrskylukemiin. Tähän matalapaineeseen liittyy kuitenkin vielä huomattavaa epävarmuutta, joten ennustetta tarkennetaan perjantaina.

Voimassa olevat varoitukset: https://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset