Juhannuksen säätä värittävät ukkoset ja matalapaine, etelässä ja idässä on lämmintä

Juhannusaattona voimakkaitakin ukkosia liikkuu maan etelä- ja keskiosien yli itään. Juhannuspäivänä puolestaan matalapaine aiheuttaa puuskaista tuulta etenkin Keski-Suomessa. Metsäpalovaroitus on todennäköisesti voimassa juhannusaattona Etelä- ja Keski-Suomessa.

Ilmatieteen laitoksen torstaina 20.6. tekemän ennusteen mukaan matalapaine syvenee juhannusaattona Ruotsin Lapin yllä. Se tuo Lappiin jatkuvampia sateita ja muualle maahan paikoin voimakkaitakin sade- ja ukkoskuuroja. Ukkoskehitys käynnistyy perjantaina maan länsiosassa todennäköisesti jo aamupäivän aikana, ja alue siirtyy päivän kuluessa vähitellen itään. Etenkin maan keskivaiheilla ukkoskuurojen yhteydessä voi esiintyä vaarallisia puuskia. Ukkosia voi esiintyä aina Etelä-Lapin korkeudella asti. Aattoillaksi suurin osa ukkoskuuroista väistyy itään ja juhannusyötä vietetään Lappia lukuun ottamatta poutaisessa säässä.

Lämpötila kohoaa aattona maan etelä- ja keskiosassa ylimmillään 24–29 asteeseen, rannikoilla on viileämpää. Lämpötila nousee Etelä-Lappia myöten yli 15 asteen, mutta sitä pohjoisempana jäädään lähemmäksi 10 astetta. Juhannusyönä lämpötila vaihtelee 15 asteen molemmin puolin, Pohjois-Lapissa on vain noin 5 astetta.

“Juhannusaaton ukkosiin liittyy edelleen suuria epävarmuuksia. On kuitenkin todennäköistä, että jossain päin Suomea esiintyy päivän kuluessa voimakkaita ukkosia, joten tilannetta kannattaa seurata esim. tutkakuvista.”, toteaa päivystävä meteorologi Henri Nyman Ilmatieteen laitokselta.

Juhannuspäiväksi matalapaineen keskus saapuu Ruotsista Pohjois-Suomeen. Sää on epävakaista varsinkin maan pohjoisosassa, mutta myös maan keskiosassa voi esiintyä joitakin sadekuuroja. Matalapaineen myötä länsituuli voimistuu hyvin puuskaiseksi etenkin Pohjanmaalla, mutta myös muualla maan etelä- ja keskiosassa. Myös Perämerellä tuuli on kovaa. ”Lauantain tuuli vaikuttaa sen verran voimakkaalta, että puiden kaatumisia ja muitakin tuulivahinkoja tulee esiintymään, mikä on syytä ottaa huomioon juhannuksen vietossa.”, Henri Nyman sanoo. Etelässä ja idässä päivä on kuitenkin pääosin aurinkoinen ja edelleen melko lämmin. Lämpötila kohoaa etelässä ja idässä yli 20 asteen, lännessä ja pohjoisessa ollaan 15 ja 20 asteen välillä. Pohjois-Lapissa lämpötila jää sateessa alle 10 asteen.

Sunnuntaina matalapaine väistyy itään ja sateet heikkenevät vähitellen pohjoisessakin. Myös tuuli heikkenee lännestä alkaen. Lämpötila nousee sunnuntaina etelässä yhä 20 asteen yläpuolelle, pohjoisen sateessa on yhä koleaa.

Metsäpalovaroitus on juhannusaattona todennäköisesti voimassa laajalti maan etelä- ja keskiosissa. Voimassa olevat varoitukset voi tarkistaa Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilta.

“Avotulen teko on kielletty metsäpalovaroituksen ollessa voimassa”, Nyman muistuttaa.