Ilmatieteen laitos – Sää lämpenee viikonlopuksi

autumn-background-1380640829ckG

Viikonloppuna Suomeen vahvistuu korkeapaineen alue ja sää on poutainen. Sateet jäävät vähäisiksi.

Ilmatieteen laitoksen torstaina 21. syyskuuta tekemän ennusteen mukaan maassamme vallitsee kaakonpuoleinen ilmavirtaus ja pilvisyys on aluksi runsasta. Paikoin voi sataa heikosti vettä tai tihkua, yleisimmin idässä.

Viikonloppuna Suomeen vahvistuu korkeapaineen alue ja sää poutaantuu lauantaina selvästi maan etelä- ja keskiosassa. Aamuisin ja aamupäivisin voi esiintyä sumua ja sumupilveä. Syksyisin korkeapaineen vaikuttaessa on tyypillistä, että aamulla ja aamupäivällä esiintyy sumua tai sumupilveä, mutta päiväsaikaan ja illalla voi olla varsin aurinkoistakin.

Päivän ylin lämpötila on 10 ja 19 asteen välillä, pohjoisessa 7 ja 14 asteen välillä. Yön alin lämpötila on 3 ja 10 asteen välillä. Ennustehaarukan yläpäässä olevat päivälämpötilat ovat harvinaisen korkeita, jopa lähellä poikkeuksellisen lämpimiä arvoja.

Tulevan viiden päivän aikana ennustettu sademäärä on 0-5 mm, idässä paikoin 10 mm, mutta sateet painottuvat ennustejakson alkupäähän, perjantaille ja maan itäosaan.

Syyskuussa on satanut tähän mennessä varsinkin Itä-Suomessa paikoin yli syyskuun keskimääräisen sademäärän. Ennustejaksolla sateet jäävät nyt kuitenkin vähiin, joten kokonaisuutena syyskuun sademäärä tullee olemaan aika lähellä tavanomaisia arvoja useimmilla mittauspaikoilla.

Viime vuonna syyskuu oli Suomessa kahdeksatta kertaa peräkkäin tavanomaista lämpimämpi. Syyskuun ylin lämpötila oli Helsingin Kumpulassa 7. syyskuuta mitattu 23,2 astetta. Kesäinen sää jatkui pitkin syyskuuta, sillä viimeinen +20 asteen ylitys oli kuukauden 15. päivänä ja vielä 27. päivänä lämpötila kohosi Oulua myöten yli 17 asteeseen. Viime vuoden syyskuussa myös satoi vähän suuressa osassa maata.