Ilmatieteen laitos – Itsenäisyyspäivää juhlitaan pakkassäässä

spa51928

Itsenäisyyspäivästä on tulossa suuressa osassa maata poutainen ja pakkasta on yleisesti 5…15 astetta.

Ilmatieteen laitoksen perjantaina 2. joulukuuta tekemän ennusteen mukaan itsenäisyyspäivästä on tulossa suuressa osassa maata poutainen. Heikot lumisateet ovat kuitenkin mahdollisia etenkin idässä ja pohjoisessa. Pakkasta on yleisesti 5…15 astetta, etelässä ja idässä tuuli lisää pakkasen purevuutta iltapäivään saakka.

Itsenäisyyttä juhlittiin viime vuonna tuulisessa ja lauhassa säässä

Viime vuonna itsenäisyyspäivänä maan yli kulki voimakas matalapaine ja itsenäisyyttä juhlittiin hyvin tuulisessa, sateisessa ja lauhassa säässä. Lämpötila oli plussan puolella Etelä-Lappia myöten, maan lounaisosassa lämpötila nousi kymmenen asteen tuntumaan. Lämpimintä oli Ahvenanmaalla, Maarianhaminan lentoasemalla päivän ylin lämpötila oli 11,1 astetta. Sisämaassa myös Kokemäellä lämpötila nousi yli 10 asteen, Tulkkilan havaintoasemalla päivän ylin oli 10,4 astetta.  Sateita esiintyi lähes koko maassa, maan eteläosissa satoi vettä, pohjoisessa räntää tai lunta. Maan etelä- ja itäosissa sademäärä oli monin paikoin 10 – 20 millimetriä. Pohjoisessa sateet olivat vähäisiä. Eteläisillä merialueilla tuuli yltyi myrskyksi ja maa-alueilla esiintyi laajalti kovia tuulenpuuskia.

Itsenäisyyspäivän aikaan merivesi oli Suomen rannikolla korkealla. Meriveden korkeus oli yleisesti yli 90 cm , korkein havainto Itsenäisyyspäivänä oli Haminan +142 cm.

Lisätietoja:

http://ilmatieteenlaitos.fi/ilmasto

http://www.ilmastokatsaus.fi/

Säästä twiittaavat Twitterissä @meteorologit