Ilmatieteen laitos: Valion päivän myrsky varsin pitkäkestoinen

puuskat

Valion päivänä maan etelä- ja keskiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaan eteläosassa ja Kainuussa mitattiin laajalti 18–22 metriä sekunnissa puhaltaneita myrskypuuskia. Olosuhteet olivat otolliset runsaille puustovahingoille.

Valion päivän myrskyssä havaitut tuulenpuuskat olivat maan etelä- ja keskiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaan eteläosassa ja Kainuussa laajalti 18–22 metriä sekunnissa. Etenkin mittausasemilla, jotka edustivat aukeaa ympäristöä, kuten järvialueilla ja lentokentillä, havaittiin yli 25 m/s puuskia. Lounaisissa maakunnissa puuskat jäivät pääosin 15 m/s ja 20 m/s välille. Kaskisten Sälgrundissa mitattiin Valio-myrskyn voimakkain puuskalukema, joka oli 31,1 m/s. Merialueilla myös keskituulet ylsivät myrskylukemiin. Maa-alueilla voimakkain puuska havaittiin Toholammilla, jossa tuulen nopeus puuskassa ylsi 26,4 metriin sekunnissa.

”Maa-alueilla 10 minuutin keskituulet olivat pääosin 10–15 metriä sekunnissa. Tulee huomata, että maa-alueiden tuulivaroituksissa käytetään kokonaan puuskalukemia, koska maalla nimenomaan puuskat aiheuttavat tuhoja. Tutkimusten perusteella tiedetään, että hetkelliset lyhytaikaiset, kolmen sekunnin tuulen puuskat ylittävät 10 minuutin keskituulen nopeuden säätilanteesta riippuen jopa kaksinkertaisina”, muistuttaa Ilmatieteen laitoksen meteorologi Tuomo Bergman.

Valio-myrsky aiheutti paljon puustovahinkoja
Valio-myrsky aiheutti runsaasti puustovahinkoja, joista seurasi myös laajoja sähkökatkoksia ja häiriöitä teleliikenteessä. ”Myrskytuhojen määrään vaikutti se, että puut olivat myrskyalueella suurimmaksi osaksi vielä lehdessä ja lisäksi maaperä oli kostea ja roudaton”, Bergman toteaa.  Suomen metsäkeskuksen mukaan vahingoittuneen puuston määrä on todennäköisesti 0,5-1,5 miljoonaa kuutiometriä, arvoltaan 20-50 miljoonaa euroa.

Valio-myrsky oli tuulennopeuksiltaan ja vahingoiltaan lähes Eino-myrskyn luokkaa. Valio-myrsky oli tuulennopeuksiltaan ja vahingoiltaan lähes Eino-myrskyn luokkaa. Valio-myrskyssä tuuli oli puuskaista pitkän aikaa ja myrskyvahinkoja syntyi yli 12 tunnin aikana. Myrskyn pitkä kestoaika selittää osin tuulivahinkojen huomattavaa määrää.

valio_kuusia_linjalla

Puuskainen tuuli aiheutti ensimmäiset vahingot perjantaina iltapäivällä Pohjois-Pohjanmaan ja Pohjanmaan rannikolla. Maan itä- ja eteläosaan voimakkaimmat puuskat saapuivat vasta illalla ja 3.10. vastaisena yönä. Yöllä myrskypuuskia havaittiin vielä monin paikoin maan itäosassa, etenkin Saimaan alueella.

Pelastustoimen tehtäviä kertyi Suomessa yhteensä noin 1700 kpl. Pelastuspäällikkö Tuomo Halmeslahti Etelä-Savon pelastuslaitokselta kertoo, että Valio-myrsky aiheutti heidän alueellaan noin 200–300 tehtävää. ”Sääennusteet osuivat nappiin sekä reitin että tuulen nopeuden puolesta.  Torstaina saadun Luova-tiedotteen jälkeen aloitettiin tilanteen tehostettu seuranta ja kun nähtiin, että tietyt tuulen raja-arvot tulevat ylittymään, tehostettiin perjantaina toimintavalmiutta kaikilla paloasemilla. Toiminta on hioutunutta useampien vastaavien tilanteiden jäljiltä”, Halmeslahti toteaa.