Apr 27

Vapun sää on epävakainen

schwebende-ballons

Vappuaatto on suurimmassa osassa maata pilvinen, sateinen ja päivälämpötila jää koko maassa 10 asteen alapuolelle.

Vapun säätä hallitsee etelästä nouseva matalapaine, johon liittyy vesi- ja lumisateita.  Sade alkaa maan eteläosassa vappuaaton vastaisena yönä ja nousee aamun ja aamupäivän aikana Lappiin.  Ilmatieteen laitoksen 27.4. tekemän ennusteen mukaan vappuaatto onkin suurimmassa osassa maata pilvinen, sateinen ja päivälämpötila jää koko maassa 10 asteen alapuolelle.

Vapunpäivänä maan etelä- ja keskiosassa on pääosin poutaista ja osaksi selkeää. Maan pohjoisosassa sataa vettä tai lunta, mutta sadealue väistyy hitaasti Jäämerelle.  Lämpötila on päivällä pohjoisessa +2..7 astetta, muualla maassa 7..12 astetta.

Viime vuonna vappua vietettiin poutaisessa ja lämpimässä säässä

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan päivälämpötila on vappuna keskimäärin maan etelä- ja keskiosassa 10 ja 15 asteen välillä, kun taas maan pohjoisosassa se on pääosin 5 ja 10 asteen välillä. Yöllä lämpötila laskee maan keski- ja pohjoisosassa vielä vapun aikaan tyypillisesti pakkasen puolelle, kun taas maan eteläosassa yölämpötila on tavallisesti asteen tai pari plussan puolella. Mahdolliset sateet tulevat etelässä tyypillisesti vetenä, mutta pohjoisessa myös räntä- ja lumisateet ovat tavanomaisia.

Ehjä lumipeite on vappuna tyypillisesti Oulun pohjoispuolelta Ilomantsiin ulottuvan linjan pohjoispuolella. Maan keskiosassakaan muutaman senttimetrin lumikerros ei ole epätavallista. Maan eteläosassa lumipeite on vappuna harvinainen, eli se toistuu keskimäärin korkeintaan kerran kymmenessä vuodessa.

Viime vuonna vappua vietettiin suuressa osassa maata poutaisessa ja vuodenaikaan nähden lämpimässä säässä. Sekä vappuaattona että vappupäivänä päivälämpötilat olivat laajalla alueella 15 asteen tienoilla, paikoin jopa lähestyttiin 20 astetta: Lieksassa vappuaaton korkein lämpötila oli 19,8 astetta. Ainoastaan vappuaattona maan kaakkoisosassa jäätiin tavanomaista viileämpiin päivälämpötiloihin. Sateita tuli lähinnä Kymenlaaksossa: Kouvolassa sadetta tuli aattovuorokauden aikana lähes 20 mm.

Voimassa olevat varoitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset

Vapun säätilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/vappu

Apr 24

Ilmatieteen laitos – Lumisateisiin syytä varautua lähipäivinä

Snowflake

Talvirenkaita ei kannata välttämättä vielä vaihtaa pois, sillä suuressa osassa maata tulee lähipäivinä räntää ja jopa lunta.

Ilmatieteen laitoksen mukaan sää on lähipäivinä epävakaista ja viileää. Tiistain ja keskiviikon aikana voimakas matalapaine sateineen liikkuu maamme yli koilliseen. Ajokeli muuttuu tiistaina aamuyöstä alkaen huonoksi Varsinais-Suomessa, Uudellamaalla ja Kanta-Hämeessä lumi- tai räntäsateen vuoksi. Keskiviikkona ajokeli huononee maan itäosissa lumi- ja räntäsateiden takia. Sateet lisäävät onnettomuusriskiä etenkin jos joukossa on autoilijoita, joilla alla on jo kesärenkaat.

Torstaina matalapaine väistyy, mutta torstaitakin parin asteen lämpötilassa ja lumi-räntäsateita tulee paikoin. “Perjantaina sää näyttäisi poutaantuvan. Loppuviikolla sää lämpenee taas keväisiin, paikoin jopa n. +10 asteen, päivälämpötiloihin”, toteaa Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Jari Tuovinen. Yöt jatkuvat edelleen kylminä. Yön alin lämpötila on etelässä +1 ja -5 välillä ja pohjoisessa 0 ja -12 asteen välillä.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan sää on tällä hetkellä tavallista viileämpää. Lumi- tai räntäsade tähän aikaan vuodesta ei ole harvinaista, tosin määrät jäävät yleensä varsin pieniksi maan eteläosassa. Silti esimerkiksi vuosi sitten huhtikuun 25. päivänä satoi maan lounais- ja länsiosassa melko yleisesti noin viisi senttiä lunta.                                                                             

Voimassa olevat varoitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset

Apr 12

Ilmatieteen laitos – Pääsiäisestä tulossa talvinen

willow-catkins-2041451_960_720

Ilmatieteen laitoksen mukaan tavanomaista kylmempi sää näyttäisi jatkuvan pääsiäiseen asti. Etenkin Lappiin lähtevien autoilijoiden on otettava huomioon talviset olosuhteet.

Ilmatieteen laitoksen tiistaina 12. huhtikuuta laatiman ennusteen mukaan koko maahan virtaa pohjoisesta kylmempää ilmaa. Vettä, räntää tai lunta sataa monin paikoin. Keskiviikkona ja sen jälkeen sateet ovat pääosin kuurotyyppisiä ja voivat tulla etelässäkin räntänä tai lumena. Pilvisyys on melko runsasta, mutta ajoittain aurinko voi näyttäytyä. Päivän ylin lämpötila on pääosin 0 ja +7, maan itä- ja pohjoisosassa -5 ja +3 asteen välillä. Yöllä lämpötila on pakkasen puolella.

Ennen liikenteeseen lähtöä kannattaa katsoa tuoreet sääennusteet ja voimassa olevat varoitukset joko Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilta tai sääsovelluksesta, sillä pääsiäisen aikana voi tulla lumipyryjä eri puolilla maata.

Pääsiäinen on tavanomaista viileämpi

Pääsiäistä vietetään tänä vuonna melko myöhään, vasta huhtikuun puolessa välissä. Ilmatieteen laitoksen pitkän ajan tilastojen perusteella myöhäisen pääsiäisen aikoihin päivälämpötilat kohoavat maan eteläosassa tyypillisesti noin +8 asteeseen ja Lapissakin lämpötila nousee päivällä vähän nollan yläpuolelle. Öisin lämpötilat ovat tyypillisesti etelässä nollan vaiheilla kun taas Lapissa pakkasta on tavanomaisesti 5–10 astetta. Lumi on huhtikuun puolen välin jälkeisinä aikoina maan eteläosassa jo ainakin kertaalleen kadonnut. Maan itä- ja keskiosassa on lunta tyypillisesti useampi kymmenen senttimetriä, Koillismaalla ja Lapissa yleisesti puolen metrin molemmin puolin ja Käsivarressa yli 80 senttimetriä.

Vuosi sitten pääsiäistä vietettiin muutamaa viikkoa aiemmin, maaliskuun lopulla. Pääsiäinen alkoi epävakaisessa säässä ja etelässä satoi ajoittain vettä, pohjoisessa lunta. Sää poutaantui viikonlopun aikana ja pääsiäissunnuntaina sekä -maanantaina mitattiin maan etelä- ja keskiosassa laajalti +10 asteen lukemia, myös pohjoisessa päästiin paikoin +5 asteeseen.

Lisätietoja:

Voimassa olevat varoitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset

Pääsiäisen säätilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/paasiainen

Apr 03

Ilmatieteen laitos – Lauha maaliskuu toi kevään tuntua

tebbaribanneri

Maaliskuun lämpöennätys oli rikkoutua myrskypuuskien saattelemana.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan maaliskuu oli maan pohjoisosassa
1-2 astetta ja maan etelä- sekä keskiosassa 2-3 astetta tavanomaista
leudompi. Kyseessä oli neljäs peräkkäinen pitkän ajan keskiarvoa lämpimämpi
maaliskuu.

Lämpöennätys jäi kymmenyksen päähän

Kuukauden ylin lämpötila 17,4 °C mitattiin 27. maaliskuuta Ahvenanmaan
Jomalassa. Lukema jäi vain kymmenyksen Suomen maaliskuu lämpöennätyksestä,
joka mitattiin Helsinki-Vantaan lentoasemalla vuonna 2007. Samaan aikaan
kun vuodenaikaan nähden korkeita lämpötiloja mitattiin eri puolilla maata,
lännen ja luoteen väliset myrskypuuskat aiheuttivat sähkökatkoksia etenkin
maan etelä- ja keskiosassa.

Kuukauden alin lämpötila -29,4 °C mitattiin Muonion kirkonkylässä 7.
maaliskuuta.

Sademäärä melko tavanomainen

Sademäärä oli suuressa osassa maata 30-40 millimetriä, mikä on melko
tavanomainen määrä. Paikoin länsirannikolla, maan keskivaiheilla sekä
Käsivarren Lapissa sademäärät olivat kuitenkin puolitoistakertaisia
keskiarvoon verrattuna. Eniten satoi Kilpisjärven Kyläkeskuksessa 100,7 mm.
Vähiten satoi Lappeenrannassa 10,9 mm.

Pohjoisessa hiihtokelit jatkuivat, etelässä lumipeite hupeni

Lunta oli kuukauden vaihtuessa tavanomaista vähemmän maan etelä- ja
länsiosassa – näillä alueilla oli paikoin lumetonta. Yli 50 cm lunta löytyi
Pohjois-Karjalasta Perämerelle ulottuvan alueen pohjoispuolelta. Eniten
lunta kuukauden päättyessä oli Kilpisjärvellä 138 cm, mikä on noin 40 cm
tavanomaista enemmän.

Helmikuun säätilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/maaliskuu