Nov 25

Viikonloppuna tuulee ja pyryttää lunta

33-1200248733hkxo

Ilmatieteen laitoksen perjantaina 25. marraskuuta tekemän ennusteen mukaan voimakas matalapaine liikkuu Suomen yli kaakkoon viikonlopun aikana. Matalapaineeseen liittyvä lumisadealue leviää perjantaina illalla länteen ja yöllä maan itäosaan.

Etelässä ja lännessä sade muuttuu lauantain kuluessa tilapäisesti vetisemmäksi. Ajokeli muuttuu suuressa osassa maata huonoksi, maan keskivaiheilla ja idässä paikoin erittäin huonoksi. Etelä-Karjalasta Kainuuseen ja Pohjois-Pohjanmaan eteläosaan ulottuvalla alueella saattaa kertyä viikonlopun aikana paikoin jopa 10 -20 cm lunta.

Matalapaineen jälkipuolella puhaltaa sunnuntaiaamusta alkaen puuskainen pohjoistuuli etenkin maan länsiosassa. Lähinnä länsirannikon läheisyydessä tuuli on paikoin noin 20 m/s ja yksittäisiä tuulivahinkoja voi esiintyä. Tuuli alkaa heiketä vasta sunnuntai-illan aikana.

Viikonloppuna kannattaa seurata ajankohtaisia tuuli- ja ajokelivaroituksia: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset

Nov 01

Ilmatieteen laitos – Sateet jäivät vähiin lokakuussa

2576-1276179637awwu

Lokakuun koko maan sademäärä oli ennätyksellisen pieni. Asemakohtaisia kuivuusennätyksiä mitattiin sekä lännessä että pohjoisessa.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan lokakuu oli maan länsi- ja pohjoisosassa monin paikoin poikkeuksellisen kuiva eli vastaavaa esiintyy keskimäärin harvemmin kuin kerran 30 vuodessa. Sademäärä oli näillä alueilla pääosin 5-20 millimetriä. Maan itäosassa 30 – 50 millimetriä sademäärä oli kuukauden lopun sateiden johdosta lähempänä pitkän ajan keskiarvoa. Yhteenlaskettuna koko maan lokakuun sademäärä oli ennätyksellisen pieni vuonna 1961 alkavassa aineistossa.

Suurin kuukauden sademäärä oli Virolahdella mitattu 61,6 mm ja pienin sademäärä Enontekiön Karesuvannon asemalla mitattu 1,1 mm. Suurin vuorokauden sademäärä, 31,1 millimetriä, mitattiin Kärsämäellä 27. lokakuuta.

Lokakuu oli ennätyksellisen kuiva seuraavilla Ilmatieteen laitoksen pitkäikäisillä havaintoasemilla: (Sademäärät merkitty sulkuihin.)

  • Kaarina Yltöinen (9,5 mm)
  • Laitila Haukka (7,8 mm)
  • Huittinen Sallila (10,7 mm)
  • Isojoki Kärjenkoski (8,8 mm)
  • Karvia Alkkia (11,4 mm)
  • Kuusamo Kiutaköngäs (8,4 mm)
  • Posio Raistakka (9,2 mm)
  • Ylitornio Meltosjärvi (4,3 mm)

Lämpötilapoikkeamien osalta Suomi jakautui kahtia. Lokakuun keskilämpötila oli maan etelä- ja keskiosassa noin asteen tavanomaista kylmempi, kun taas Lapissa oli 1 – 2 astetta tavanomaista lämpimämpää. Lokakuun ylin lämpötila oli Turun Rajakarilla 2. päivänä mitattu 16,2 astetta ja lokakuun alin lämpötila oli Enontekiön Näkkälässä 17. päivänä mitattu -9,3 astetta.

Lisätietoja:

http://ilmatieteenlaitos.fi/ilmasto

http://www.ilmastokatsaus.fi/