Jun 28

Helsingin mittaushistorian sateisin kesäkuu

windshield-rain

Alustavien tilastojen mukaan Helsingin Kaisaniemessä on tiistaiaamuun mennessä satanut kesäkuussa 140,1 millimetriä.

Ilmatieteen laitoksen alustavien tilastojen mukaan Helsingin Kaisaniemessä on tiistaiaamuun mennessä satanut kesäkuussa 140,1 millimetriä, joka ylittää edellisen kesäkuun sade-ennätyksen 135,5 millimetriä vuodelta 1981. Helsingin keskustassa on tehty sadehavaintoja jo vuodesta 1845, mikä tekee aikasarjasta Suomen pisimmän.

20160628_helsingin_sade

Suurin Suomessa mitattu kesäkuun sademäärä on Kuopiossa vuonna 1973 mitattu 248,1 millimetriä. Muilla pitkäikäisillä havaintoasemilla kuluvan kesäkuun sade-ennätyksiä ei ole rikottu, mutta muun muassa Pohjanmaan maakunnissa sekä Länsi-Lapissa on ollut paikoin poikkeuksellisen sateista.

Lopulliset kesäkuun säätilastot julkaistaan perjantaina 1. heinäkuuta.

Ilmastokatsaus: http://www.ilmastokatsaus.fi/

Jun 24

Ilmatieteen laitos – Viikonloppuna olosuhteet ovat otollisia ukkosten syntymiselle

259-1212725600qf0e

Ilmatieteen laitos varoittaa ukkospuuskista juhannuspäivänä, joten keskikesän juhlaa etenkin vesillä viettävien kannattaa seurata säännöllisesti säävaroituksia ja sään kehittymistä.

Suomeen on virrannut juhannuksena erittäin lämmintä ja kosteaa ilmaa. Ilmatieteen laitoksen perjantaina 24. kesäkuuta tekemän ennusteen mukaan lauantaipäivän aikana olosuhteet voivat olla otolliset voimakkaiden ukkospilvien syntymiselle maan etelä- ja keskiosissa sekä Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaan länsiosissa. Ukkoskuurojen yhteydessä voi esiintyä voimakkaita ukkospuuskia, joissa tuulen nopeus saattaa olla 20 m/s.

Sunnuntaiksi ukkoset siirtyvät enimmäkseen Suomen itäpuolelle, mutta sunnuntai-illasta alkaen ukkosia voi nousta uudelleen maan lounaisosaan ja voi esiintyä rankkaa sadetta ja salamointia.

“Ennusteeseen liittyy edelleen epävarmuutta. Ilmakehän olosuhteet ovat otollisia voimakkaiden ukkossolujen muodostumiselle, mutta runsas pilvisyys saattaa estää pahimpien ukkoskuurojen synnyn”,  päivystävä meteorologi Jari Tuovinen sanoo.

Tilanteen kehittymistä voi seurata voimassa olevista varoituksista sekä Ilmatieteen laitoksen sadetutkakuvista. 15 minuutin välein päivittyvissä kuvissa näkyy myös salamahavainnot:

http://ilmatieteenlaitos.fi/sade-ja-pilvialueet.

Lisätiedot:

Voimassa olevat varoitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset

Toimintaohjeita ukkospuuskiin:

http://ilmatieteenlaitos.fi/toimintaohjeita-ukkospuuskissa

Jun 22

:KATSO VIDEO: Juhannuksen sää epävakainen, mutta melko lämmin

fire-2809_960_720

Juhannusviikonlopusta näyttää tulevan lämmin, mutta epävakainen. Tarkat sateiden reitit ovat vielä epävarmoja, joten juhannusta juhlivien kannattaa varautua sadekuuroihin. Seassa saattaa olla ukkosta, joten sääennusteita kannattaa seurailla myös juhannuksena.

Ilmatieteen laitoksen keskiviikkona 22.6. tekemän ennusteen mukaan sadekuuroja sekä paikoin ukkosta esiintyy torstaina lähinnä maan länsiosassa, myös itäosassa ja Lapissa tulee paikallisia kuuroja.  Päivälämpötila on 19 ja 23 asteen välillä, Pohjois-Lapissa on vähän viileämpää.

Perjantaina eli juhannusaattona sade- ja ukkoskuuroja tulee varsinkin Lapissa, muualla vain paikoin. Lounaasta lähestyy kuitenkin sadealue ja viimeistään illalla maan eteläosassa sataa monin paikoin. Aatto on torstaita vähän lämpimämpi eli päivälämpötila on 20…25 astetta, Pohjois-Lapissa 13…19 astetta.

Juhannuspäivänä sadetta tai sadekuuroja tulee monin paikoin maan pohjoisosassa.  Etelämpänä, aivan eteläisintä Suomea lukuun ottamatta, tulee ukkoskuuroja, jotka voivat olla voimakkaita. Lämpötila kohoaa aivan etelässä hellelukemiin eli 25 ja 28 asteen välille.  Muualla maassa päivälämpötila on 15…25 astetta, viileintä on Lapissa.

Sunnuntaina maan eteläosassa esiintyy paikoin ukkosta, muuten maan etelä- ja keskiosassa on melko aurinkoista. Pohjoisessa on pilvisempää ja paikoin tulee sadekuuroja.  Lämpötila on Pohjois-Lapin noin 15 ja maan eteläosan 25 asteen välillä.

Tilastojen mukaan joka toinen juhannus on aurinkoinen

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan juhannuksena päivän ylin lämpötila on tavanomaisesti suuressa osassa maata 20 asteen tienoilla, Pohjois-Lapissa lähempänä 15 astetta. Yön alin lämpötila on tyypillisesti noin 10 astetta, Lapissa lähellä viittä astetta. Tilastojen mukaan keskimäärin joka toinen tai joka kolmas juhannus on poutainen ja myös aurinkoinen. Joko juhannusaattoon tai juhannuspäivään sattuu tilastojen mukaan hellesäätä keskimäärin kerran neljässä, rannikolla kerran viidessä ja Lapissa kerran 10 vuodessa.

Vuonna 2015 Suomen yllä oli matalapaine ja juhannusta vietettiin melko epävakaisessa ja varsinkin aattona keskimääräistä viileämmässä säässä. Lämpötila kohosi juhannussaattona 20 asteen yläpuolelle vain Savonlinnassa, jossa mitattiin päivän ylimmäksi lämpötilaksi 20,3 astetta. Päivän ylimmät lämpötilat jäivät monin paikoin maan länsi- ja pohjoisosissa 15 asteen tuntumaan. Juhannuspäivänä sää lämpeni jonkin verran ja maan itäosassa lämpötila nousi monin paikoin yli 20 asteen. Päivän ylin lämpötila 23,5 astetta mitattiin tuolloin Tohmajärvellä.  Sadekuuroja tuli monin paikoin, yleisimmin lounaasta Kainuuseen yltävällä alueella. Juhannuspäivän suurin sadekertymä 25 mm mitattiin Kuhmossa.

Lisätietoja:

Voimassa olevat varoitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset

Juhannuksen säätilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/juhannus

Jun 21

:VIDEO: Voimakas UV-säteily näkyy Ilmatieteen laitoksen varoituskartalta

sun-1368498327ZH8

UV-säteilyn voimakkuudesta varoitetaan tänä kesänä erikseen vain, kun säteily on voimakasta eli UV-indeksi on vähintään 6. UV-tiedote on nähtävissä muiden varoitusten yhteydessä varoituskartalla.

Tänä vuonna UV-indeksi ei vielä ole kertaakaan saavuttanut voimakkaan säteilyn lukemaa. Ensimmäinen tiedote voimakkaasta säteilystä on annettu tänään 21.6. Viime vuonna kesän ensimmäinen voimakkaan UV-säteilyn lukema mitattiin 28. päivänä kesäkuuta.  Keskimäärin kesän ensimmäiset voimakkaan UV-säteilyn lukemat osuvat kesäkuun 20. päivälle. UV-indeksi saavuttaa Suomessa lukeman 6 keskimäärin kahdeksana päivänä vuodessa.

Voimakas UV-säteily on korkealta paistavan auringon, vähäpilvisen sään sekä otsonikerroksen yhteissumma. Aurinko on juhannuksen tienoilla korkeimmillaan klo 12–14 välisenä aikana, ja Etelä- ja Keski-Suomessa saavutetaan päivittäin ainakin UV-indeksin arvo 5 ja Pohjois-Suomessa 4, ellei säteilyä vaimentamassa ole paksu pilvi. UV-säteilyltä on suojauduttava, kun UV-indeksi ylittää arvon 3.

UV-indeksi ilmoittaa auringon haitallisen UV-säteilyn määrän. UV-indeksin vaihteluun vaikuttavat ennen kaikkea sijainti maapallolla sekä vuoden- ja vuorokaudenaika. UV-indeksi vaihtelee maapallolla välillä 0−20. Tropiikissa UV-indeksi pysyy yli kymmenessä läpi vuoden, mikä tarkoittaa sitä, että UV-säteily on äärimmäisen voimakasta ja suojautumiseen tulee kiinnittää erityistä huomiota. “Kannattaa muistaa, että myös Välimeren alueella, jossa suomalaiset paljon viettävät lomiaan, UV-säteily on kesäaikaan voimakasta ja auringolta tulisi muistaa suojautua hyvin”, tutkija Anu Heikkilä muistuttaa.

www.ilmatieteenlaitos.fi/uvi

Voimassa olevat varoitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset

Jun 17

Uusi kesämyräkkä riepottaa Suomea viikonloppuna

thunder-icon

Syvä matalapaine sateineen liikkuu lauantain kuluessa maan länsiosien yli pohjoiseen. Siihen liittyen etelänpuoleinen tuuli on voimakasta ja puuskaista erityisesti maan etelä- ja itäosassa.

Eteläiselle Itämerelle kehittyy perjantaina vuodenaikaan nähden erittäin syvä matalapaine. Siihen liittyvät runsaat sateet saapuvat etelärannikolle jo perjantain ja lauantain välisenä yönä. Sateisiin liittyy myös ukkosta ja hyvin rankkoja kuurosateita, jotka voivat aiheuttaa paikoin pieniä taajamatulvia.

Lauantain kuluessa yhtenäisempi sadealue liikkuu pohjoiseen, mutta sen jälkipuolella sadekuuroja tulee vielä yleisesti. Matalapaineeseen liittyvät tuulet voimistuvat jo yön aikana, mutta vahinkoja aiheuttavat myrskypuuskat saapuvat etelärannikolle ja maan kaakkoisosaan lauantaiaamun tai aamupäivän kuluessa. Myöhemmin päivällä tuulinen alue laajenee koko maan etelä- ja itäosaan. Eteläiset tuulet puhaltavat puuskissa yleisesti noin 15 metriä sekunnissa, mutta paikoin varsinkin etelärannikolla ja kaakossa jopa yli 20 m/s. Sateiden jäljiltä märkä maaperä voi lisätä vahinkojen määrää.

Myös eteläisillä merialueilla tuuli voimistuu kovaksi, mahdollisesti jopa myrskyksi. Tuulten takia merkitsevä aallonkorkeus kasvaa pohjoisella Itämerellä ja Suomenlahdella paikoin yli 3 metrin.

”Eri puolilla Suomea on viikonloppuna käynnissä kesätapahtumia. Tapahtumien järjestäjien ja niihin osallistuvien kannattaa seurata säännöllisesti säävaroituksia, sään kehittymistä ja viranomaisten mahdollisesti antamia ohjeita”, muistuttaa Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Henri Nyman.

Sunnuntaiksi tuulet vähitellen heikkenevät, kun matalapaine liikkuu maan pohjoisosaan ja heikkenee. Sää jatkuu kuitenkin epävakaisena ja melko viileänä.

Jun 06

Viikon puolivälissä odotettavissa voimakkaita myrskypuuskia

severe_thunder_storms_weather_symbol_clip_art

Vuodenaikaan nähden harvinaisen voimakas myrskymatalapaine saapuu Suomeen keskiviikkona. Voimakkaimmat tuulet painottuvat maan länsiosaan, Pohjois-Pohjanmaan länsiosaan ja Lounais-Lappiin.

Ilmatieteen laitoksen maanantaina 6. kesäkuuta tekemän ennusteen mukaan luoteesta keskiviikkona saapuvan myrskymatalapaineen vaikutukset ulottuvat pitkälle torstaihin saakka.

Pohjoisilla merialueilla lännen ja pohjoisen välinen keskituuli voi olla 25 metriä sekunnissa ja merkitsevä aallonkorkeus noin neljä metriä. Myös sisävesillä esiintyy kovaa tuulta.

Maa-alueilla tuuli voi olla puuskissa laaja-alaisesti yli 15 metriä sekunnissa, monin paikoin 20 metriä sekunnissa ja paikoin jopa 25 metriä sekunnissa.  – Ajallisesti voimakkaimmat tuulet esiintyvät Suomen alueella keskiviikkoiltapäivän ja torstai-iltapäivän välisenä aikana, Ilmatieteen laitoksen meteorologi Paavo Korpela kertoo. – Alueellisesti voimakkaimmat tuulet sijoittuvat tämän hetkisen ennusteen mukaan maan länsiosaan, Pohjois-Pohjanmaan länsiosaan sekä Lounais-Lappiin. Etenkin Perämeren rannikolta Pohjanmaalle ulottuvalla alueella puuskat saattavat yltää paikallisesti jopa 25 metriin sekunnissa.

Myrskymatalapaine tuo mukanaan myös runsaita sateita. Etelä- ja Keski-Lapissa sekä Pohjois-Pohjanmaalla vuorokauden sademäärä voi olla paikoin 50 millimetriä. Keski-Lapissa osa sateesta voi tulla lumena, jolloin se huonontaa ajokeliä.

Kesällä matalapainemyrskyjä harvemmin kuin muina vuodenaikoina

Kesällä voimakkaat puuskat aiheuttavat tuulivahinkoja helposti, koska puissa on lehdet ja maaperä on roudaton.

Merialueilla myrskylukemia mitataan kesäkuussa keskimäärin noin kerran viidessä vuodessa. Viimeksi myrskytuulia on kesäkuussa mitattu vuonna 2014 Porvoon edustalla. Vaikka merellä ei myrskyraja rikkoutuisikaan, voi maa-alueilla puuskainen tuuli aiheuttaa vahinkoja, kuten kävi esimerkiksi kesäkuun 12. päivänä vuonna 2010.

Jun 02

Ilmatieteen laitos – Helteet väistyvät viikonlopuksi

13346466_10208005077863173_5024001003241709553_n

Kuva: Pia Kuhanen

Koulujen päättäjäispäivän sää on viileä ja tuulinen. Etenkin maan itä- ja pohjoisosissa on epävakaista, länsiosissa enimmäkseen poutaa.

Ilmatieteen laitoksen 2. kesäkuuta laatiman ennusteen mukaan kylmä rintama liikkuu perjantaina Suomen yli kaakkoon ja koko maahan virtaa pohjoisesta huomattavasti viileämpää ilmaa. Kylmän rintaman yhteydessä esiintyy sade- ja ukkoskuuroja, joihin voi etenkin maan itäosassa liittyä myös voimakkaita ukkospuuskia. Säärintaman etupuolella lämpötila kohoaa perjantaina etelässä ja idässä hellelukemiin. Puuskainen luoteistuuli tuo kuitenkin viileää ja jopa koleaa ilmaa nopeasti kohti etelää. Päivälämpötilat laskevat lauantaiksi noin 10 asteella.

Lauantaina päivälämpötila on maan pohjoisosassa 5…10, maan keskiosassa 10…15 ja maan eteläosassa 14…18 astetta. Maan itä- ja pohjoisosassa sää on lauantaina puolipilvinen tai pilvinen ja paikoin tulee sadekuuroja, Lapissa paikoin myös räntäkuuroja. Maan länsiosassa on aurinkoisempaa ja enimmäkseen poutaa. Luoteistuuli on päivällä suurimmassa osassa maata puuskissa navakkaa.

Sunnuntaina kolea ilmavirtaus kiristää otettaan entisestään. Päivälämpötilat jäävät sunnuntaina koko maassa 5 ja 15 asteen välille. Lämpimintä on aivan etelärannikolla ja pohjoista kohden lämpötilat laskevat selvästi. Kolein sää on Lapissa, missä on enimmäkseen pilvistä. Muualla maassa on enimmäkseen puolipilvistä. Kuurosateet painottuvat sunnuntainakin maan itä- ja pohjoisosaan.

 

Voimassa olevat varoitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset

Jun 01

Kesäinen toukokuu päätti poikkeuksellisen lämpimän kevään

13220946_10207915909474019_6411140944315923695_n

Kuvaoikeudet: Pia Kuhanen

Sekä toukokuun että koko kevään keskilämpötilat olivat paikoin ennätyksellisen korkeita.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan toukokuun keskilämpötila oli suuressa osassa maata 3-5 astetta tavanomaista korkeampi. Poikkeama oli maan länsiosaa lukuun ottamatta poikkeuksellisen suuri, eli se toistuu keskimäärin kerran 30 vuodessa. Lisäksi noin 20 havaintoasemalla rikottiin toukokuun kaikkien aikojen keskilämpötilaennätys. Maan länsiosassa toukokuu oli harvinaisen lämmin, eli se toistuu keskimäärin kerran 10 vuodessa.

Kuukauden korkein lämpötila, 27,7 °C, mitattiin 31. päivänä Turussa ja alin lämpötila, -5,2 °C, Kilpisjärven Saana-tunturilla 20. päivänä. Koko maan hellepäiviä oli kuusi, mikä on kaksinkertainen määrä pitkäaikaiseen keskiarvoon verrattuna. Vuoden ensimmäinen hellepäivä oli 10. toukokuuta, kun se viime vuonna oli vasta 29. kesäkuuta.

Toukokuussa satoi runsaimmin Vaasan seudulla sekä Kainuusta Etelä-Lappiin ulottuvalla alueella. Havaintoasemista sateisin oli Vaasan Klemettilä, jossa sadetta kertyi 73,2 millimetriä. Suurin osa siitä tuli 25. päivänä, jolloin mitattiin kuukauden suurin vuorokautinen sademäärä 51,5 millimetriä. Selvästi tavanomaista vähemmän satoi maan kaakkoisosasta Keski-Pohjanmaalle ulottuvalla alueella, jossa sademäärä jäi alle puoleen tavanomaisesta. Vähiten eli 7,3 millimetriä satoi Helsingin Kumpulassa.

Toukokuun maasalamamäärä oli noin 4 800, joka on hieman yli puolet keskimääräisestä. Vuosien välinen vaihtelu on Suomessa kuitenkin suurta, sillä vuonna 2014 havaittiin toukokuun aikana 26 000 maasalamaa, kun taas viime vuonna vain 350.

Poikkeuksellisen lämmin kevät suuressa osassa maata

Kevät eli maalis-toukokuu oli maan itä- ja pohjoisosassa laajalti poikkeuksellisen tai jopa ennätyksellisen lämmin poikkeaman ollessa 2-3 astetta tavanomaista korkeampi. Maan länsiosassa kevät oli harvinaisen lämmin hieman alle kahden asteen poikkeamalla.

Kevään sademäärä jäi suuressa osassa maata tavanomaista niukemmaksi ja Pohjois-Lapissa paikoin jopa harvinaisen niukaksi. Eniten satoi maan kaakkoisosasta Vaasaan ulottuvalla vyöhykkeellä sekä Etelä-Lapin ympäristössä.

Lisätietoja:

http://ilmatieteenlaitos.fi/ilmasto

http://www.ilmastokatsaus.fi/