Feb 19

Ilmatieteen laitos: Hiihtolomat alkavat lauhassa säässä

12745976_10207156266803427_1218800490372793734_n

Kuvaoikeudet: Pia Kuhanen

Epävakainen sää ja huono ajokeli vaikuttavat hiihtolomien tieliikenteeseen.

Ilmatieteen laitoksen sääennusteen mukaan hiihtolomakausi alkaa melko lauhassa säässä. Tulevana viikonloppuna vallitsee eteläinen ilmavirtaus, sää on pilvistä ja märkää lunta sataa runsaasti.

Lumisateet huonontavat ajokeliä, joka muuttuu viikonlopun aikana huonoksi, paikoin lähinnä etelässä jopa erittäin huonoksi. Lauantaina lunta kertynee noin 5 senttimetriä melko yleisesti maan etelä- ja itäosassa, läntisissä maakunnissa on enimmäkseen poutaa. Etelässä lumikertymä voi ylittää lauantaina 10 senttimetriä.

Sunnuntaina lännestä saapuu uusi hidasliikkeinen matalapaine lumisateineen, sunnuntain lumikertymä on maan eteläosassa jopa 10 – 15 senttimetriä. Todennäköisesti runsain kertymä on Salpausselällä ja sen eteläpuolisella alueella. Maan keskiosassa sataa lunta myös sunnuntaina 5 senttimetrin molemmin puolin.

Lämpötila on viikonloppuna enimmäkseen pikkupakkasella, etelässä ja lännessä lämpötila käy ajoittain nollan yläpuolella. Sateet tulevat suurimmaksi osaksi lumena, paikoin myös räntänä lounaassa. Lunta kertynee maanantaiaamuun mennessä etelässä paikoin 20 – 30 senttimetriä, muualla maassa noin 10 senttimetriä, Lapissa sateet jäävät vähäisemmiksi.

Hiihtolomasää tilastoissa

Ilmatieteen laitoksen menneen sään tilastojen mukaan päivälämpötilat ovat tyypillisesti helmikuun loppupuolella maan etelä- ja länsiosassa 0…-4 astetta sekä maan itä- ja pohjoisosassa -4…-10 astetta. Selkeällä säällä auringonsäteilyn aiheuttama lämpötilan vuorokausivaihtelu on jo huomattavaa, joten yöllä ja aamulla pakkasta voi olla reilut kymmenen astetta enemmän kuin päivällä.

Lunta on helmikuun loppupuolella tilastojen mukaan tyypillisesti maan etelä- ja lounaisosassa 20 – 40 senttimetriä, maan kaakkois- ja keskiosassa noin puolisen metriä sekä itä- ja pohjoisosassa 60 – 80 senttimetriä.

Tarkista ajantasainen liikennesää ja muut varoitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset

Hiihtolomakauden säätilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/talvilomaviikot

Feb 11

Lumisade taas perjantain aamuliikenteen riesana

snowflake-15

Suomeen leviää tänään (11.2.) illalla laaja lumisadealue etelästä. Sateet tulevat aluksi paikoin myös vetenä/räntänä, mutta muuttuvat viimeistään yöllä lumeksi. Lumisateiden takia aamuruuhkassa ajokeli voi olla paikoin erittäin huono.

Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan runsas lumisade alkaa etelässä iltayöllä ja jatkuu kohtalaisen voimakkaana aina perjantaipäivää saakka. Lunta kertyy tänä aikana maan etelä- ja keskiosassa yleisesti 10–15 senttimetriä. Pohjois-Pohjanmaalla ja Etelä-Lapissa runsaampi lumisade alkaa perjantaina aamulla ja kestää vähitellen heiketen aina lauantaiaamuun saakka. Lunta kertyy tänä aikana paikoin jopa 25 cm. Lumisateiden myötä ajokeli on paikoin erittäin huono.

Satava lumi on kosteaa ja tarttuu tehokkaasti puustoon nuoskatykyksi. ”Tykkyvahinkojen todennäköisyys on kohonnut erityisesti Uudenmaan ja Kymenlaakson sisäosissa sekä Salpausselän tienoilla ja Etelä-Hämeessä. Muualla vahinkojen todennäköisyys on vähäinen”, toteaa Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Henri Nyman.

Voimassa olevat varoitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset

Feb 01

Huonot ajokelit sotkevat jälleen aamuliikennettä tiistaina ja keskiviikkona

snowflakes_PNG7545

Etelä-Suomen yli kulkee tiistaina (2.2.) ja keskiviikkona (3.2.) kaksi matalapainetta lumi- ja räntäsateineen. Ajokeli muuttuu lumisateiden takia erittäin huonoksi maan eteläosassa.

”Pääkaupunkiseudulla ajokeli on todennäköisesti huonoimmillaan tiistaina ja keskiviikkona juuri aamuruuhkan aikaan tai vähän ennen sitä. Autoilijoiden kannattaakin ottaa erittäin huono ajokeli huomioon aamuliikenteessä”, varoittaa Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Tuomo Bergman.
Lunta voi sataa tiistain aikana 6–12 senttimetriä. Tämänhetkisten ennusteiden mukaan märkää lunta sataa lisää samalle alueelle keskiviikon aikana kymmenkunta senttiä. Lisäksi tiistaina myös tuuli on maan eteläosissa puuskaista, rannikolla puuskat ovat jopa noin 20 m/s.

Lämpötila on nollan tiennoilla, joten olosuhteet ovat sisämaassa suotuisat myös tykkylumen kertymiselle puihin.

Lisätietoja:
Voimassa olevat varoitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset

Feb 01

Ilmatieteen laitos: Tammikuussa oli kylmää

Thermometer in snow

Edellisen kerran kylmempi tammikuu oli vuonna 2010, Lapissa vuonna 2003.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan tammikuu oli koko maassa tavanomaista kylmempi, etelä- ja keskiosassa paikoin harvinaisenkin kylmä. Lämpötilapoikkeama oli enimmäkseen neljästä seitsemään astetta.

Kuukausi oli lämpötiloiltaan hyvin kaksijakoinen; kuukauden kolme ensimmäistä viikkoa olivat pääasiassa varsin kylmiä, mutta kuukauden lopulla sää lauhtui huomattavasti. Kuukauden alin lämpötila, -41,2°C, mitattiin Muoniossa  kuukauden seitsemäntenä päivänä ja ylin lämpötila, 6,5°C, Hammarlandin Märketissä 30. päivänä tammikuuta.

Hiihtokelit käväisivät etelässä

Sademäärien suhteen kuukausi oli melko tavanomainen, eikä suuria poikkeamia havaittu suuntaan tai toiseen. Havaintoasemista sateisin oli Merikarvia Tuorila, jossa satoi tammikuun aikana 75,4 mm. Vähiten satoi Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueella. Pienin kuukausisademäärä mitattiin Vaalan Pelsossa, 13,4 mm.

Kuukauden merkittävin lumisade osui pienelle alueelle Merikarvian ympäristöön kahdeksas päivä tammikuuta, jolloin lunta pyrytti ennätykselliset 73 cm vuorokaudessa. Lunta oli kuukauden lopulla Koillismaata ja Lappia lukuun ottamatta tavanomaista vähemmän, lounaisrannikolla oli paikoin lumetonta. Eniten lunta oli Keski-Lapissa, missä lumensyvyys oli yleisesti noin 70–80 cm.

Lisätietoja tammikuun säätilastoista saa nyt myös osoitteesta www.ilmastokatsaus.fi