Dec 31

Ilmatieteen laitos – Puuskainen tuuli puhaltaa perjantaina

Windy-512

Tuulet voimistuvat perjantaina voimakkaan matalapaineen myötä. Puuskanopeudet yltänevät 20 metriin sekunnissa ja voivat aiheuttaa tuulivahinkoja.

Ilmatieteen laitoksen 31. joulukuuta tekemän ennusteen mukaan lännenpuoleinen tuuli koettelee maan länsiosaa perjantai-iltapäivän ja -illan aikana. Maan itäosassa tuulisin vaihe ajoittuu lauantain pikkutunneille tai lauantaiaamuun. Puuskien voimakkuus on enimmillään yli 20 m/s. Puuskat voivat aiheuttaa hieman sähkökatkoja ja muita tuulivahinkoja, vaikka maassa on jo jonkin verran routaa. Maan pohjoisosassa tuuli ei aiheuta ongelmia, mutta runsas lumisade heikentänee ajokelin tienpäällä paikoin jopa erittäin huonoksi.

“Ennusteessa on yhä epävarmuutta syntyvän matalapaineen käyttäytymisestä, mutta suursäätilanteessa on yhä nähtävissä eväitä voimakkaalle myrskylle”, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Niko Tollman toteaa. Ilmatieteen laitos seuraa tilannetta ja päivittää tiedotetta verkkosivuillaan.

Lisätietoja:

Voimassa olevat varoitukset:www.ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset

Dec 29

Sää lauhtuu voimakkaasti ennen vuodenvaihdetta

white-snow-icon

Ilmatieteen laitoksen 29. joulukuuta tekemän ennusteen mukaan sää lauhtuu koko maassa nopeasti. Sään lauhtuminen ja lumisateet heikentävät ajokeliä.

Tiistaina lumisadealue liikkuu maamme yli kaakkoon. Uutta lunta kertyy paikoin yli 5 cm. Maan länsiosassa illan aikana tuleva sade saattaa olla paikoin räntää tai vettä. Samalla lämpötilat kohoavat maan länsiosassa jo paikoin nollan yläpuolelle ja itäosassa 0 ja -8 asteen välille. Maan pohjoisosassa pakkasta on 3-12 astetta.

Uudenvuodenaattona vallitsee lännenpuoleinen ilmavirtaus, ja sää selkenee osittain.  Lämpötilat kohoavat edelleen ja ovat länsirannikon tuntumassa paikoin reilut +5 astetta, idässä nollan tienoilla ja pohjoisessa vähän pakkasen puolella.  Torstaina, uudenvuodenpäivänä sää muuttuu uudelleen pilvisempään suuntaan ja lännestä saapuu hajanainen vesi- ja lumisadealue.  Lämpötiloissa ei tapahdu kuitenkaan suuria muutoksia.

”Liikenteessä kannattaa olla lähipäivinäkin tarkkana, koska lauhtumisen yhteydessä esiintyy yleisesti kuuraliukkautta. Kuuraa voi muodostua tienpintoihin taivaan ollessa selkeä, vaikka ilman lämpötila olisi reilusti plussan puolella”, tarkentaa Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Jari Tuovinen.

Pakkassää tavallista vuodenvaihteelle

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan vuosi vaihtuu tavallisesti talvisessa pakkassäässä. Tyypillisesti vuodenvaihteen lämpötilat ovat yöllä maan etelä- ja keskiosassa noin -8…-15 ja pohjoisessa -15…-20 astetta. Rannikolla on yleensä hieman lauhempaa. Vuodesta 1961 alkaen vuodenvaihteen ylin lämpötila on +8,3 astetta, joka on mitattu Maarianhaminassa 31. joulukuuta 1975. Alin lämpötila on -43,5 astetta, ja se on mitattu Sallan Naruskajärvellä 1. tammikuuta 1982. Keskimäärin lunta on maan eteläosassa vuodenvaihteessa 10 – 20, maan keskiosassa 20 – 40 ja maan pohjoisosassa 40 – 50 senttiä. Enimmillään lunta on ollut uutena vuotena etelässä yli puoli metriä ja Lapissa metrin. Vuodesta 1961 alkaen suurin vuodenvaihteessa mitattu lumensyvyys on 126 cm, joka on mitattu 1. tammikuuta 1992 Enontekiön Kilpisjärvellä.

Lisätietoja:

Vuodenvaihteen säätilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/uusi-vuosi

Joulukuun sääseuranta: http://ilmatieteenlaitos.fi/joulukuu

Lumitilanteen seuranta: http://ilmatieteenlaitos.fi/lumitilanne

Dec 27

Pakkanen kiristyy kolmeenkymmeneen, aatoksi lauhtuu plussalle

illustration_slide4_1

Lämpömittari laski tänään Suomessa alempiin lukemiin kuin kertaakaan tänä talvena. Sodankylän Lokassa oli aamulla 33,6 pakkasastetta, Ilmatieteen laitoksesta kerrotaan.

Myös muualle maahan on odotettavissa lähes yhtä kovia pakkasia. Maan keskiosissa kylmin päivä on huomenna, etelässä ylihuomenna. Keskiosissa voi olla jopa 30 pakkasastetta, etelässä yli 20.

Lapissa kovat pakkaset sen sijaan alkavat lauhtumaan jo huomenna, muualla myöhemmin. Uudenvuoden aatonaattona sää lauhtuu selvästi, ja aattona lännessä voi olla jopa viisi lämpöastetta.

Viikonlopun paluuliikennettä voi haitata pakkasen takia pöllyävä lumi. Länsirannikolle voi myös tulla mereltä sankkojakin lumikuuroja, mutta niiden tulo on vielä epävarmaa.

Dec 26

:VIDEO: Joulun paluuliikenne pääosin poutaisessa ja kylmässä talvisäässä

Astrology-Winter-icon

Pakkanen kiristyy loppuviikon aikana, Lapissa pakkasta jopa yli 30 astetta.

Ilmatieteen laitoksen perjantaina 26. joulukuuta laatiman ennusteen mukaan lauantai on suuressa osassa maata poutainen. Lähinnä maan keskivaiheilla sataa heikosti lunta. Pakkanen on hiljalleen kiristymässä ja jo lauantaina Lapissa pakkasta on 30 asteen vaiheilla, etelämpänä 8 ja reilun 15 asteen välillä.

Sunnuntaina lumisateita tulee lähinnä Suomen eteläpuolella. Sää selkenee vähitellen ja pakkanen kiristyy. Sunnuntaina pakkasta on koko maassa 15 ja reilun 30 asteen välillä. Kireimmät pakkaset pysyvät Lapissa.

Maanantai saattaa olla jakson kylmin päivä ainakin maan etelä- ja keskiosassa ennen selvempää lauhtumista. Maanantaina pakkasta voi olla etelässäkin noin 20 astetta, keskiosassa maata paikoin lähellä 30 astetta.

Voimassa olevat varoitukset on hyvä tarkistaa ennen paluuliikenteeseen lähtemistä Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilta tai älypuhelimiin ja tabletteihin tarkoitetusta sääsovelluksesta.


Vuodenvaihteessa sää lauhtumassa

Tuoreimpien ennusteiden mukaan tiistain 30.12. kuluessa sää olisi lauhtumassa lännestä alkaen ja samalla suuressa osassa maata saataisiin lumisateita. Voimakkaan länsivirtauksen myötä lämpötila voi kohota suojan puolelle jopa Lapissa.

Voimassa olevat varoitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset
Lataa sääsovellus älypuhelimeen tai tablettiin: http://ilmatieteenlaitos.fi/alypuhelimet tai
http://m.fmi.fi/saa/

Dec 24

Länteen jopa 10 senttiä lunta, etelässä erittäin huono ajokeli

5445b7d82cd7f.preview-699

Lumisateet ovat saapuneet Lounais-Suomeen. Lunta tupruttelee Satakunnassa, Pohjanmaan eteläosissa ja Uudellamaalla.

Ilmatieteen laitos ennustaa, että sadealue levittäytyy päivän aikana Pirkanmaalle, Keski-Suomeen ja Kymenlaaksoon.

Enimmillään sataa lännessä noin 5-10 senttiä. Vielä eilen ennustettiin, että lunta saattaisi tulla enimmillään 20 senttiä, mutta tuosta jäätäneen.

Sateiden ennustetaan lakkaavan yöhön mennessä.

Ajokeli muuttuu huonoksi Etelä-Suomessa, varoittaa Ilmatieteen laitos. Satakunnassa, Uudellamaalla ja Kanta-Hämeessä keli muuttuu erittäin huonoksi joko jäätävän tihkusateen tai lumisateen vuoksi. Varsinais-Suomeen, Päijät-Hämeeseen, Kymenlaaksoon ja Pirkanmaalle ennustetaan lumi- ja räntäsateita, jotka muuttavat ajokelin huonoksi.

Koillistuuli puhaltaa kovaa lähes kaikilla merialueilla.

Dec 23

Etelä-Suomessa tupruttaa lunta jouluaattona

 

hail_and_rain_weather_symbol_clip_art

Etelä-Suomessa saadaan jouluaattona sankkoja lumisateita. Matalapaine kulkee maan eteläosan ylitse itään, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta.

Etelärannikolla lunta voi tulla jopa parikymmentä senttiä. Iltaan mennessä pyry etenee sisämaahan ja maan kaakonkulmalle.

– Aattoilta on Etelä-Suomessa suoraan kuin amerikkalaisesta elokuvasta. Niissähän sataa aina lunta jouluaattona, naurahti päivystävä meteorologi Hannu Valta.

Rannikoilla lämpötila voi aattona nousta paikoitellen plussan puolelle, ja lumisade saattaa olla vedensekaista. Uutta lunta on luvassa lähinnä Vaasa-Tampere-Lappeenranta-linjan eteläpuolelle.

Ajokeli maanteillä on aattona Etelä- ja Keski-Suomessa laajoilla alueilla huono.

Aatonaaton menoliikenne sujui Tieliikennekeskuksen mukaan yllättävänkin rauhallisesti ja ongelmitta.

Dec 22

Valkoinen ja kylmä joulu lähes koko maahan

10857875_10204274990533321_4059659389990892935_n

Kuvaoikeudet: Pia Kuhanen

Ilmatieteen laitoksen mukaan joulua vietetään koko maassa talvisessa säässä. Uutta lunta sataa maanantaina maan eteläosaan ja myös jouluaattona on lumisateita odotettavissa paikoin maan etelä- ja keskiosassa.

Ilmatieteen laitoksen keskiviikkona 22. joulukuuta laatiman ennusteen mukaan joulu on valkoinen käytännössä koko maassa. Ainoastaan lounaissaaristoon voi jäädä laajempia lumettomia alueita. Maanantaina uutta lunta sataa lähinnä maan lounaisosaan 5-10 senttimetriä. Tiistaina, joulun vilkkaimpana menoliikennepäivänä, sää on poutainen koko maassa. Jouluaaton osalta ennuste on muuttunut ja lännestä näyttää leviävän maan etelä- ja osin myös keskiosaan uusia lumisateita, jotka voivat olla melko sakeitakin. Lunta voi tällöin kertyä jopa 10 senttiä. Joulun pyhinä lumisateet suurelta osin heikkenevät, mutta varsinkin rannikolla voi edelleen esiintyä sakeitakin lumikuuroja.

Pohjoisessa pakkanen on koko joulun ajan kireää, yleisesti 15…25 astetta, mutta paikoin pakkanen voi kiristyä jopa yli 30 asteeseen. Maan keskivaiheilla pakkasta on enimmäkseen 10…20, paikoin yli 25 astetta. Etelässä on varsinkin aluksi lauhempaa ja rannikolla lämpötila on paikoin nollan vaiheilla, mutta joulun pyhinä pakkanen kiristyy paikoin jopa 20 asteeseen.

Joulun meno- ja paluuliikenteessä on syytä olla varovainen, ja voimassa olevat varoitukset onkin hyvä tarkistaa ennen liikenteeseen lähtemistä Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilta tai älypuhelimiin ja tabletteihin tarkoitetusta sääsovelluksesta.

Lunta eniten Itä-Suomen ja Lapin alueella

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan valkoinen joulu on tavallisesti lähes takuuvarma maan pohjoisosassa Perämeren rannikkoa lukuun ottamatta sekä Itä-Suomen pohjoisosassa. Mitä lähemmäksi rannikkoa tullaan, sitä pienemmäksi valkoisen joulun todennäköisyys käy. Esimerkiksi Helsingin Kaisaniemessä valkoisia jouluja on keskimäärin kaksi kolmesta. Ahvenanmaalla ja Saaristomerellä keskimäärin vain joka toinen joulu on valkea. Pitkän ajan keskiarvojen mukaan joulunpyhinä lunta on tyypillisesti maan etelä- ja länsiosassa noin 10–20 cm, lounaassa kuitenkin alle 10 cm. Maan itä- ja pohjoisosassa lunta on noin 20–40 cm. Eniten lunta on tavallisesti Koillismaalla ja Pohjois-Lapissa. Lunta on tällä hetkellä maan etelä- ja länsiosassa selvästi tavanomaista vähemmän, kun taas maan itä- ja pohjoisosassa ollaan yleensä lähellä tavanomaisia arvoja.

Tilastojen mukaan joulunajan lämpötilat vaihtelevat tyypillisesti maan etelä- ja keskiosassa parista pakkasasteesta noin kymmeneen pakkasasteeseen. Etelä- ja länsirannikolla lämpötilat ovat ylimmillään tavallisesti nollan tietämillä. Maan pohjoisosassa joulun ajan lämpötilat vaihtelevat tyypillisesti muutamasta pakkasasteesta noin -20 asteeseen.

Dec 22

Suomen keskilämpötila noussut jo yli kaksi astetta

Thermometer

Suomen keskilämpötila on noussut viimeisten 166 vuoden aikana yli kaksi astetta. Keskimääräinen nousu tarkasteluajanjaksolla oli 0,14 astetta vuosikymmenessä, mikä on lähes kaksinkertainen maapallon keskiarvoon verrattuna.

Tuoreen tutkimuksen mukaan erityisen nopeaa lämpötilan kohoaminen on ollut viimeisten 40 vuoden aikana, jolloin lämpötila on noussut yli 0,2 astetta vuosikymmenessä.

”Lämpötilan nousu on ollut voimakkainta marras-, joulu- ja tammikuussa. Myös kevätkuukausina eli maalis-, huhti- ja toukokuussa lämpötilan nousu on ollut vuosittaista keskiarvoa nopeampaa. Kesäkuukausina lämpötilan nousu on ollut vähäisempää”, toteaa Ilmatieteen laitoksen ja Itä-Suomen yliopiston professori Ari Laaksonen.

Lämpenemisen seurauksena Suomen järvien on havaittu jäätyvän myöhemmin ja jäiden lähtevän aiemmin keväällä. Vaikka lämpötilan nousu varsinaisina kasvukuukausina on ollut vähäistä, puiden lehtien puhkeaminen ja kukkiminen on havaintojen mukaan aikaistunut.

Lämpötila noussut hyppäyksittäin

Vuotuinen keskilämpötila on noussut kahdessa jaksossa, mittaussarjan alusta 1930-luvun lopulle ja 1960-luvun lopusta tähän päivään. Lämpötilan nousu on ollut 1960-luvun jälkeen nopeampaa kuin koskaan aiemmin, muutosnopeus on vaihdellut vuosikymmenittäin 0,2 ja 0,4 asteen välillä. Näiden välisenä aikana lämpötila pysyi lähes vakiona.

”Nousun pysähtymiselle on useita syitä, kuten auringon aktiivisuuden pitkäaikaisvaihtelu ja II-maailmansodan jälkeinen ilmakehän ihmisperäisten aerosolien määrän kasvu. Kun taas katsotaan viime vuosien havaintoja Suomessa, niin ei ole nähtävistä lämpenemisen hidastumista”, toteaa Itä-Suomen yliopiston tutkija Santtu Mikkonen.

Lämpötila-aikasarja luotiin keskiarvoistamalla kaikkien Suomen mittausasemien tuottama aineisto koko maan yli. Lisäksi alkuvuosina, kun Suomen oma mittausasemaverkko ei vielä ollut maanlaajuisesti kattava, käytettiin aineistoja mittausasemilta naapurivaltiosta.

Suomen sijainti Atlantin valtameren ja Euraasian manneralueen välissä aiheuttaa säätiloihin suurta vaihtelevuutta. Tämä näkyy voimakkaana kohinana vuosittaisen keskilämpötilan aikasarjassa, mikä tekee tilastollisesti merkitsevän trendin erottamisen aikasarjasta hyvin haastavaksi. Suomen lämpötila-aikasarjaa tarkasteltiin dynaamisten regressiomallien avulla. Menetelmän avulla aikasarja voitiin jakaa osiin siten, että siitä eroteltiin keskimääräinen tason muutos eli trendi, kausivaihtelu, havaintojen riippuvuus toisistaan ja kohina. Tämän menetelmän avulla voidaan ottaa huomioon pohjoisten olojen aiheuttama vuodenaikaisvaihtelu ja suuret vaihtelut vuosien välillä.

Lisätietoja:

S. Mikkonen, M. Laine, H. M. Mäkelä, H. Gregow, H. Tuomenvirta, M. Lahtinen, A. Laaksonen Trends in the average temperature in Finland, 1847–2013
Stochastic Environmental Research and Risk Assessment, Online First, 17 Dec 2014
DOI: 10.1007/s00477-014-0992-2 http://dx.doi.org/10.1007/s00477-014-0992-2

Dec 21

Lumisateet huonontavat ajokeliä

13425042603_c9e7b65fa1_z

Lumisateen vuoksi ajokeli on paikoin huono useissa maakunnissa. Kuva: Liikenneturva / Kaisa Tanskanen

Sakeat lumikuurot haittaavat näkyvyyttä liikenteessä Lounais-Suomessa. Lumikuuroja saadaan myös maan keskiosissa, kertoo Ilmatieteen laitos.

Lumisateen takia ajokeli on tänään paikoitellen huono Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa.

Iltaan mennessä kuurojen ennustetaan heikentyvän.

Etelän jouluviikko alkaa sakeassa lumisateessa

Eteläiseen Suomeen odotetaan maanantaiksi lumipyryä. Ilmatieteen laitoksen mukaan lunta saattaa etelässä sataa paikoitellen jopa kymmenen senttimetriä.

Eniten lunta pyryttää Uudellamaalla, Kanta-Hämeessä ja Varsinais-Suomessa. Myös Pirkanmaalle ja Satakuntaan levinnee lumisateita.

Lumisateen odotetaan saapuvan lounaisrannikolle maanantaina puoliltapäivin ja pääkaupunkiseudulle iltapäivällä. Voimakkaimmillaan lumisade on Ilmatieteen laitoksen mukaan illasta.

Joulunpyhille ennustetaan pakkasia, joten lumi saattaa säilyä etelässäkin.

Dec 18

SOPIMUS ILMANLAADUN YHTEISTARKKAILUSTA HOLLOLASSA, LAHDESSA JA NASTOLASSA VUOSINA 2015 – 2020

Hollolan kunta, Lahden kaupunki, Nastolan kunta ja näiden kuntien alueella toimivat ilmapäästöjensä vuoksi ympäristölupavelvolliset tai rekisteröintivelvolliset yritykset allekirjoittavat sopimuksen ”Sopimus ilmanlaadun yhteistarkkailusta Hollolassa, Lahdessa ja Nastolassa vuosina 2015 – 2020” Lahden kaupungintalolla kaupunginvaltuuston esittelyhuoneessa torstaina 18.12.2014 kello 14.

Ympäristönsuojelulain mukaan kunnan on alueellaan huolehdittava paikallisten olojen edellyttämästä ympäristön tilan seurannasta asianmukaisin menetelmin. (YSL § 143) Toiminnanharjoittajia velvoitetaan olemaan selvillä toimintansa ympäristövaikutuksista sekä huolehtimaan ja varmistumaan siitä, että toiminnasta aiheutuvia päästöjä ja vaikutuksia tarkkaillaan riittävällä asiantuntemuksella. (YSL § 6, YSL § 8). Sopimus ilmanlaadun yhteistarkkailusta solmitaan lain määrittelemien velvoitteiden täyttämiseksi, ja alueen yleisen ilmanlaadun seuraamiseksi ja ilmanlaadusta tiedottamiseksi.

Sopimukseen sisältyvän ilmanlaadun yhteistarkkailusuunnitelman mukaisesti ulkoilmanlaatua seurataan vuosina 2015 – 2020 Lahdessa viidellä jatkuvatoimisella mittausasemalla. Hollolassa ja Nastolassa ilmanlaatua seurataan jatkuvatoimisesti vuorovuosin yhdellä mittausasemalla. Jatkuvatoimisesti mitattavia komponentteja ovat typen oksidit, hengitettävät hiukkaset, pienhiukkaset sekä otsoni. Lisäksi haihtuvien orgaanisten yhdisteiden pitoisuutta seurataan kaikissa kunnissa keräysmenetelmällä. Sopimuskauteen sisältyy myös yksi periodimainen bentso(a)pyreenimittausjakso. Ilmanlaadun seurannan hoitaa Lahden seudun ympäristöpalvelut, ja mittauksista aiheutuvat kustannukset jaetaan sopimusosapuolten kesken sovitulla tavalla.

Jatkuvatoimisten mittausten mittaustulokset on nähtävillä reaaliaikaisesti kansallisessa ilmanlaatuportaalissa osoitteessa www.ilmanlaatu.fi. Lisäksi Lahden seudun ympäristöpalvelut antaa erillisiä tiedotteita silloin, kun ilmanlaatu huononee terveyshaittoja aiheuttavalle tasolle.

Lahdessa on tehty ulkoilmanlaadun tarkkailua yhteistyössä Lahden kaupungin ja ilmapäästöjensä vuoksi ympäristölupavelvollisten yritysten kanssa jo 25 vuotta, ja nyt solmittava sopimus on kuudes. Hollolassa ja Nastolassa nyt allekirjoitettava sopimus on ensimmäinen ja aloittaa ilmanlaadun yhteistarkkailun tammikuussa 2015.