Nov 22

Ilmatieteen laitos: Lumi sulaa etelässä ja lännessä ensi viikolla

Ilmatieteen laitoksen mukaan maan eteläosiin ja länteen satanut lumi sulaa todennäköisesti ensi viikon aikana. Sää lauhtuu maanantaina ja vesisateet ovat mahdollisia etenkin lännessä.

– Myös tiistain ja keskiviikon sää näyttää lauhalta. Loppuviikon sää on vielä epävarma, arvioi Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi.

Maan eteläosissa ja lännessä on lunta tällä hetkellä kolmesta kymmeneen senttiä. Esimerkiksi Helsingissä lunta on noin viisi senttimetriä ja Porvoossa 7 senttimetriä.

Pohjanmaalla, Keski-Suomessa ja Pohjois-Savossa lunta ei ole lähes lainkaan.

– Näillä alueilla on voinut sataa jonkin verran lunta ja maa voi olla valkoisena, mutta kartalla lunta näyttää olevan alle yksi senttimetri, kertoo päivystävä meteorologi.

Maan pohjoisosissa lunta on puolestaan parhaimmillaan jopa lähemmäs 20 senttiä.

– Etelä-Lapissa on lunta noin 5 senttimetriä, mutta esimerkiksi Enontekijöillä on lunta jo noin 17 senttimetriä.

Pohjoiseen on todennäköisesti luvassa myös lisää lunta ensi viikon aikana.

Nov 21

Sankin lumisade voi osua iltapäiväruuhkaan etelässä

Etelä-Suomeen on saapumassa lumisadealue, joka vaikeuttaa ajokeliä päivän ja illan aikana. Ilmatieteen laitoksen mukaan eniten pyryttää myöhään iltapäivällä eli sade voi olla pahimmillaan ruuhka-aikaan. Eteläisessä Suomessa varoitetaankin huonosta ajokelistä.

Lumisade painottuu enemmän Kymenlaakson ja Itä-Uudenmaan suuntaan kuin pääkaupunkiseudulle ja Länsi-Uudellemaalle. Idempänä lunta voi kertyä kymmenisen senttiä.

Lumen ohella voi sataa myös jäätävää tihkua.

Lumisade jatkuu etelässä huomiseen asti. Pohjoiseen liikkuessaan sadealue kuitenkin hiipuu, ja sateet ovat hajanaisempia.

Itä-Uudenmaan poliisilaitos kehottaa autoilijoita varovaisuuteen ja muistuttaa, että liikenne ruuhkaantuu varmasti. Poliisi korostaa, että kesärenkailla ei pidä ajaa näissä olosuhteissa.

Nov 20

Vihreään ilmastorahastoon 9,3 miljardia Yhdysvaltain dollaria, Suomelta 80 miljoonaa euroa

Vihreään ilmastorahastoon on tehty tänään 20. marraskuuta Berliinissä päättyneessä korkean tason kokouksessa merkittävä määrä rahoituslupauksia: yhteensä 9,3 miljardia Yhdysvaltain dollaria eli noin 7,4 miljardia euroa vuosille 20152018. Rahaston tavoitteena on tukea tasapuolisesti kehitysmaiden toimia ilmastonmuutoksen hillinnässä ja siihen sopeutumisessa. 

Mukana on tässä vaiheessa 21 maata. Suurimmat rahoittajat ovat Yhdysvallat (3 miljardia Yhdysvaltain dollaria), Japani (1,5 miljardia Yhdysvaltain dollaria) ja Iso-Britannia (720 miljoonaa Englannin puntaa). Aiemmin merkittävistä rahoituspanoksista ovat ilmoittaneet jo Ranska ja Ruotsi. Ranskaa lukuun ottamatta maiden rahoitus perustuu lahja-apuun. Perinteisten avunantajamaiden lisäksi rahoituslupauksia esittivät myös eräät nousevat taloudet ja kehitysmaat kuten Etelä-Korea, Meksiko ja Panama. 

Suomi ilmoitti tavoitteekseen 80 miljoonaa euroa vuosina 20152018. Ensimmäisen vuoden osuus on yhteensä 34,7 miljoonaa euroa. Suomen rahoitusosuus on kokonaisuudessaan lahja-apua, ja ensimmäistä erää rahoitetaan päästöhuutokaupasta saatavillatuloilla. 

“Vihreä ilmastorahasto on Suomelle tärkeä keino osallistua ilmastonmuutoksen vastaiseen työhön. Samalla se tarjoaa mahdollisuuden edistää vähähiilistä taloutta sekä kestävää kehitystä kehitysmaissa ja hyödyntää tehokkaasti päästökaupasta saatavia tuloja”, sanoo kehitysministeri Sirpa Paatero. 

Rahoituslupauksen antaneet maat voivat vielä täydentää myöhemmin rahoitustaan, ja uudet maat voivat liittyä rahoittajien joukkoon. Muun muassa Kanada ja useat Latinalaisen Amerikan maat suunnittelevat omia rahoituslupauksiaan lähiaikoina. Myös yksityiset rahoittajat voivat osallistua rahaston toimintaan. 

“Ilmastoneuvottelujen ilmapiirin kannalta on ollut tärkeää, että ensimmäinen rahoituskierros onnistuu. Berliinin kokouksen tulos lisää osapuolten välistä luottamusta Liman ilmastokokouksessa ja siten uskoa myös Pariisin sopimuksen syntymiseen”, ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen sanoo. 

Vihreä ilmastorahasto perustettiin kansainvälisen ilmastosopimuksen alle vuonna 2010, ja neuvottelut ensimmäisestä rahoituspaketista käynnistyivät kesällä 2014. Rahastolla tulee olemaan laaja valikoima erilaisia rahoitusinstrumentteja, lahja- ja laina-apua. Sen tehtävänä on myös edistää yksityisten investointien saatavuutta. 

Nov 19

Pääkaupunkiseudulla tehtiin jälleen merkittäviä ilmastotekoja

2014-11-19 14_23_31-Pk-seudun_ilmastotekoja_2014_syksy.pdf - Nitro Pro 9 (Expired Trial)

Pääkaupunkiseudun kunnissa, HSL:ssä ja HSY:ssä tehtiin vuoden 2014 alkupuolella useita merkittäviä toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Tiedot käyvät ilmi Helsingin seudun ympäristöpalveluiden julkaisemasta Pääkaupunkiseudun ilmastotekoja -katsauksesta.

HSY:n julkaisema Pääkaupunkiseudun ilmastotekoja -katsaus esittelee parhaita esimerkkejä Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunkien, Helsingin seudun liikenne HSL:n ja HSY:n toimista ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi alkuvuonna 2014. Hillintäkeinot koskevat pääosin toimia, joihin kaupungit voivat vaikuttaa omilla päätöksillään kuten liikennettä, maankäyttöä, sähkönkulutusta, rakennuksia, hankintoja, jätteitä sekä energiantuotantoa ja -kulutusta.

HSL kannustaa viisaaseen liikkumiseen: liikkumissuunnitelmia työpaikoille ja kouluihin

HSL kannustaa ihmisiä kestävien kulkutapojen pariin liikkumisen ohjauksen keinoin. Tärkeimmät kohderyhmät ovat työpaikat ja koulut. HSL tekee työpaikoille maksuttomia neuvontakäyntejä viisaan liikkumisen mahdollisuuksista, kuten työsuhdematkalipusta, sähköisistä infopalveluista, liityntäpysäköinnistä, kimppakyydeistä ja pyöräilystä. Viisaan liikkumisen edistämiseksi HSL:ssä on myös kehitetty Kulkutapalaskuria ja Työmatkalaskuria sekä käynnistetty kummikouluohjelma.

Espoon Finnoo voitti Tekesin Fiksu Energia -palkinnon

Espoo on asettanut Finnoon uudelle kaupunginosalle tavoitteen toimia kestävän kehityksen esimerkkialueena. Espoo haluaa tukea kotimaisen teollisuuden vientitoimintaa tarjoamalla riittävän referenssiarvon omaavia pilotointikohteita cleantech-ratkaisuille sekä edistämällä kestävän kehityksen mukaisten ratkaisujen käyttöönottoa alueen kehittämisprosessin yhteydessä. Finnooseen suunnitellut uudet energiaratkaisut, kuten kulutushuippujen leikkaamiseksi tehtävät toimet sekä energiapaaluilla varustetut alueet, voittivat Tekesin järjestämän Fiksu Energia -palkinnon.

Viherkerrointyökalu ohjaa tonttien viherpinta-alan kasvattamiseen

Helsinki, Vantaa ja HSY ovat mukana hankkeessa, jossa on kehitetty Etelä-Suomen olosuhteisiin soveltuva viherkerrointyökalu tonttien viherpinta-alan kasvattamiseen. Työkalun tarkoituksena on auttaa asemakaavoittajia ja suunnittelijoita suunnittelemaan tontista ja sen rakennuksista mahdollisimman ekologisesti toimiva kokonaisuus osana tiivistä ja ilmastonkestävää kaupunkia.

Viherkerroinmenetelmä kehitettiin osana Ilmastonkestävä kaupunki (ILKKA) – työkaluja suunnitteluun -hanketta, jossa edistetään ilmastonmuutoksen huomioonottavaa kaupunkisuunnittelua. www.ilmastotyokalut.fi

Kauniaisten Kasavuoren koulu valittiin mukaan Nuorten ilmastohuippukokoukseen

Tapahtumassa yläkoululaiset kehittivät yhdessä konkreettisia tapoja hillitä ilmastonmuutosta. Mukaan oli valittu yhteensä 24 koulua ympäri Suomea. Ilmastokokouksessa nuorten ideoista hiottiin asiantuntijoiden avustuksella konkreettisia hankkeita, jotka toteutetaan koulussa kevätlukukauden aikana.

Ilmastokokouksen hankkeet keskittyvät kolmen teeman ympärille: energiatehokkuus, liikkuminen ja uusiutuva energia. Kasavuoren koulu valitsi teemoista uusiutuvan energian.

Vantaalla palkittiin päiväkoteja ja kouluja ruoka-aiheisessa EkoTeko-kilpailussa

Vantaalaisten päiväkotien, koulujen ja oppilaitosten Pöytä on katettu -EkoTeko-kilpailuun otti osaa 42 yksikköä lukuvuonna 2013–2014.  Kilpailussa tavoiteltiin ruuan arvostuksen lisäämistä, ruokahävikin määrän vähentämistä sekä viihtyisän ja rauhallisen ruokahetken kehittämistä päivähoidon ja koulutyön lomassa. Voittajat palkittiin toukokuussa Vantaan kaupungintalolla.

Joka toinen vuosi järjestettävä EkoTeko-kilpailu edistää ympäristövastuullista toimintaa. Tänä lukuvuonna kilpailu järjestettiin kolmatta kertaa.

HSY hyödyntää uusia keinoja biojätteen käsittelyn kehittämiseksi

HSY ottaa vuoden 2015 alussa käyttöön uuden biokaasulaitoksen Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksessa. Biojätteen mädätystä ja kompostointia hyödyntävä käsittely tuottaa biokaasua hyödynnettäväksi sähköksi voimalaitoksessa.

Pääkaupunkiseudun ilmastotekoja 1/2014

Nov 18

Metsäpaloissa syntyvien haitallisten aineiden kulkeutumisennusteet tarkentuvat

forest_fire_inside_large

Paloissa syntyvien haitallisten aineiden kulkeutumisen todenmukaisella ennustamisella voidaan vähentää paloista aiheutuvia terveydellisiä ja taloudellisia menetyksiä.

Metsä- ja maastopaloissa syntyvät pienhiukkaset ja savukaasut vaikuttavat sekä ihmisten terveyteen että kiihdyttävät ilmastonmuutosta. Paloissa syntyvien haitallisten aineiden kulkeutumisen todenmukaisella ennustamisella voidaan vähentää paloista aiheutuvia terveydellisiä ja taloudellisia menetyksiä.

Maapallon mittakaavassa metsäpalot ovat ilmaston kannalta merkittävä pienhiukkasten lähde. Maailman terveysjärjestön uusimpien arvioiden mukaan ilman pienhiukkaset vähentävät koko Euroopan väestön elinikää keskimäärin noin kahdeksan kuukautta.
Moskovan ympäristössä kesällä 2010 sattuneista maastopaloista kulkeutui hiukkasia Suomen Lappiin asti. Toisaalta Aasian metsäpaloista on havaittu kulkeutuneen pienhiukkasia aina Yhdysvaltain länsirannikolle. Mitatut hiukkaspitoisuudet ylittävät tällaisissa tilanteissa vastaavan EU:n ilmanlaadun raja-arvon lukuarvon kaukanakin päästölähteistään. “Metsäpalovaara on kasvanut esim. Itä- ja Etelä-Euroopassa viime vuosikymmeninä. Pohjois-Amerikassa metsäpalovaaran arvioidaan kasvavan 10 – 30 % vuosisadan loppuun mennessä”.

Kulkeutumisennusteista hyötyä talouden ja terveyden kannalta

Palojen varhaisella havaitsemisella ja todenmukaisella seurannalla sekä ennustamisella voidaan vähentää paloista aiheutuvia terveydellisiä ja taloudellisia menetyksiä.

Tuoreessa tutkimuksessa on kehitetty laskentamenetelmiä, joilla voidaan aiempaa paremmin arvioida palokaasujen ja hiukkasten kulkeutumista ja pitoisuuksia. Hankkeessa selvitettiin menetelmän soveltuvuutta ja tarkkuutta laajan metsäpalon tapauksessa vertailemalla mallin ennusteita kulotuskokeissa tehtyihin mittauksiin. Vertailussa hyödynnettiin Kaliforniassa Yhdysvalloissa vuonna 1994 ja Hyytiälässä vuonna 2009 suoritettujen kulotusten mittauksia. Vertailun tulokset osoittavat laskentamallin olevan varsin luotettava työkalu laajoissa metsäpaloissa syntyvien hiukkasten ja savukaasujen leviämisen ja kulkeutumisen arviointiin. Toisaalta tutkimuksessa havaittiin, että laskennassa tarvittavien riittävän tarkkojen tietojen määrittäminen voi olla vaikeaa. Epätarkkuus sekä palon ominaisuuksien että säätilanteen määrityksessä voi aiheuttaa merkittäviä eroja ennusteisiin. Ennustemallin tarkkuutta voidaan parantaa edelleen mm. hyödyntämällä paikallisesti ja ajallisesti tarkentuvia satelliittimittausmenetelmiä.

Tutkimus parantaa metsäpalosavuista annettavia ennakkovaroituksia

“Nyt tehty tutkimus tarkentaa metsäpalovaroituksien antamista ja kohdentamista, auttaa syttyneiden palojen leviämisen arvioinnissa ja mahdollistaa paloissa muodostuvien savukaasujen leviämisen seurannan”, toteaa Ilmatieteen laitoksen professori Jaakko Kukkonen.

Kehitettävää menetelmää voidaan hyödyntää maamme viranomaisten pelastuspalvelussa ja hankkeen toteutuksessa on erityisesti pyritty ottamaan huomioon pelastushallinnon tarpeet. Menetelmän perusteella voidaan antaa ennakkovaroituksia tietylle alueelle saapuvista metsäpalosavuista. Tuloksia voidaan hyödyntää myös muussa tiedotuksessa metsäpaloepisodien aikana.

Nov 05

Ilmatieteen laitos: Lumipyry saapuu maan etelä- ja keskiosaan

Torstaina etelään saapuva sadealue tuo mukanaan lumi- ja räntäsateita. Ajokeli muuttuu paikoin erittäin huonoksi.

Ilmatieteen laitoksen keskiviikkona 5.11. laatiman ennusteen mukaan maan eteläosaan nousee torstaiaamuna sadealue etelästä. Sade alkaa todennäköisesti lumena ja räntänä myös etelärannikolla, mutta torstaipäivän aikana sää lämpenee etelässä nollan yläpuolelle ja sateet muuttuvat ainakin rannikolla vedeksi.

Uudenmaan pohjoisosissa Salpausselän tienoilla sade pysyy pidempään lumena, mikä aiheuttaa puiden taipumista raskaan lumikuorman vuoksi. Tästä voi aiheutua paikoin puuvahinkoja sekä sähkökatkoja. Sadekertymä on vuorokauden jaksolla monin paikoin 10–20 mm ja lunta voi kertyä sisämaassa yli 10 cm.

Ajokeli muuttuu huonoksi ja paikoin erittäin huonoksi runsaan lumi- ja räntäsateen sekä myös paikoin jäätävän sateen vuoksi. Vaikein ajokeli lienee Salpausselällä ja sen pohjoispuolella.

Perjantaina lämpötilan nollaraja nousee vähän pohjoisemmaksi kuin torstaina ja vesisadetta voi tulla jo Päijät-Hämeessä ja Etelä-Savossa asti. Toisaalta lännempänä ilmavirtaus kääntyy pohjoisen puolelle ja lumisateet jatkuvat ja sää kylmenee Varsinais-Suomea myöten.

– Viikonloppuna sää jatkuu kylmänä ja lämpötilat ovat enimmäkseen pakkasella, joten satanut lumi pysyy maassa ainakin alkuviikolle asti, sanoo Ilmatieteen laitoksen  meteorologi Eerik Saarikalle.

Lisätietoa:

Voimassa olevat varoitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset

Nov 04

Ilmatieteen laitos: Merivesi hiukan keskimääräistä lämpimämpää

Ilmatieteen laitoksen Jääpalvelu on aloittanut talvikauden julkaisemalla ensimmäiset pintalämpötilakartat.

Tällä hetkellä Suomea ympäröivien merialueiden pintalämpötila vaihtelee Perämeren pohjoisosan rannikkovesien noin kahdesta asteesta varsinaisen Itämeren altaan noin kymmeneen asteeseen. Verrattuna pitkäaikaisiin keskiarvoihin, on meriveden pintalämpötila Suomea ympäröivillä merialueilla noin asteen verran keskiarvojen yläpuolella.

Tulevasta jäätalvesta mahdollisesti leuto

Jääpalvelun toiminta alkaa loka-marraskuun vaihteessa veneilykauden loppuessa. Marraskuun alusta lähtien julkaistaan meriveden pintalämpötilakarttoja maanantaisin ja torstaisin. Kun Suomen merialueilla on jäätä merenkulkua haittaavassa määrin, aloitetaan päivittäinen jääkarttojen julkaisu. Päätehtävänä Jääpalvelulla on kertoa talvella päivittäinen jäätilanne sekä se, miten se on muuttunut edellispäivästä. Viimeiset jäätiedotukset annetaan yleensä toukokuun loppupuolella.

“Tässä vaiheessa syksyä on hyvin vaikeata meriveden lämpötilojen perusteella ennustaa, millainen jäätalvi on edessä. Ilmatieteen laitoksella on tosin aloitettu kokeilu, jossa pyritään ennustamaan tulevan talven jääoloja jo syystalvella. Lokakuun alussa tehdyn ennusteen mukaan talvesta näyttäisi tulevan leudon keskinkertainen”, jääasiantuntija Jouni Vainio sanoo.

Jääpalvelu kaipaa jäähavaitsijoita Suomen rannikkoseuduilta. “Havaitsija seuraa alueensa jäätilannetta viikoittain ja toimittaa tiedot alkuviikosta jääpalveluun. Havaintoihin kuuluu jään paksuuden mittaus sovitulta paikalta ja alueen yleisen jäätilanteen kuvailu. Eniten kaipaamme havaitsijoita Kalajoen, Tahkoluodon ja Porkkalan tienoilta”, sanoo jääasiantuntija Patrick Eriksson.

Nov 02

IPCC: Kasvihuonekaasuja ilmakehässä ennätysmäärä, päästöjen vähentämiseen vain vähän aikaa

pollution_0

YK:n ilmastonmuutospaneelin IPCC:n mukaan kasvihuonekaasujen määrä ilmakehässä on ennätyksellisen suuri ja maailmalla on vain vähän aikaa pitää kohtuullisin kustannuksin ilmaston lämpeneminen kurissa.

Maailman keskilämpötila on noussut 0,85 astetta vuodesta 1880 lähtien. Merenpinta on puolestaan noussut keskimäärin 19 senttiä vuosina 1901–2010, IPCC kertoo tuoreessa raportissaan.

Raportin mukaan kolmen keskeisen kasvihuonekaasun – hiilidioksidin, metaanin ja dityppioksidin – määrä ilmakehässä ei ole ollut näin suuri kertaakaan aiemmin ainakaan 800 000 vuoteen.

Paneeli toteaa, että vaaditaan nopeita toimia, jos halutaan kohtuullisin kustannuksin estää ilmaston lämpeneminen enemmän kuin kaksi astetta. Se vaatii kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistä maailmanlaajuisesti 40–70 prosenttia vuoden 2010 tasosta vuoteen 2050 mennessä sekä nollapäästöjä vuoteen 2100 mennessä.

Tällä hetkellä maailma on paneelin mukaan kulkemassa kohti sitä, että keskilämpötila nousisi ainakin neljä astetta vuoteen 2100 mennessä. Tämä merkitsisi kuivuuden ja tulvien pahenemista, merenpinnan nousua ja lajien häviämistä. Riski vakaviin, laajalle leviäviin ja peruuttamattomiin vaikutuksiin on hyvin suuri, IPCC uskoo.

Se arvioi, ettei ilmastonmuutoksen vaikuttaisi merkittävästi talouskasvuun. Kunnianhimoinen hiilidioksidipäästöjen vähentäminen leikkaisi vuosittain arviolta 0,6 prosenttiyksikköä kulutuksen 1,6–3,0 prosentin kasvusta.

Paneeli toteaa, että ilmastonmuutoksen hillinnän kustannukset olisivat vielä kohtuulliset, mutta viivytys päästöjen vähentämisessä nostaisi niitä merkittävästi. Päästöjen vähentämisen kustannukset, muun muassa siirtyminen puhtaampiin energialähteisiin ja energiatehokkuuden lisääminen, tulisivat joka tapauksessa halvemmiksi kuin hillitsemättömän ilmastonmuutoksen kustannukset, paneeli katsoo.

11022014_syr_copenhagen(pdf)

Nov 01

Ilmatieteen laitos: Yöksi luvassa huonoa säätä

Sadealue lähestyy Suomea lännestä. Tällä hetkellä rintama on saavuttamassa länsirannikkoa ja se siirtyy sisämaahan yöksi. Sade tulee pohjoisessa pääosin lumena, maan keskiosassa vetenä ja lumena ja etelässä enimmäkseen vetenä.

Samalla etelätuuli voimistuu. Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin mukaan Selkämeren pohjoisosassa tuuli voi yltyä yli 20 metriin sekunnissa ja etelämpänäkin lähelle myrskylukemia.

Mantereella ajokeli muuttuu huonoksi yöstä tai aamusta lähtien Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä niiden pohjoispuolella.

Etelämpänä ajokeli on normaali.