Jun 29

Ilmatieteen laitos: Sää pysyy viileänä, mutta toivoa luvassa

10423644_10203112056380694_3855245176676739644_n

Sateita tulee tänään eniten eteläosissa maata. Huomenna sateet voimistuvat. Kuva: Pia Kuhanen

Sää pysyy viileänä koko viikon, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi. Päivän ylimmät lämpötilat ovat tänään ja huomenna 15 ja 20 asteen välillä.

Toivoa on luvassa noin viikon kuluttua, jolloin voidaan toivoa jopa helteitä.

– Helteet voivat olla mahdollisia, mutta on liian aikaista ennustaa, sanoo meteorologi Soili Salmi.

Sateita tulee tänään eniten eteläosissa maata, jossa vettä tulee vuorokauden aikana arviolta 10 millimetriä. Huomenna sateet voimistuvat.

Pohjoisen sateissa on suuria paikallisia eroja, koska sateet tulevat kuuroina.

Jun 24

Ilmatieteen laitos: NASAn kasvihuonekaasusatelliitti valmiina laukaistavaksi

10385572_10152240441668924_6375513735636741669_n

Ilmatieteen laitos vastaa 1. heinäkuuta laukaistavan NASAn OCO-2-satelliitin tuottamien havaintojen laadun varmistamisesta ja parantamisesta.

Ilmakehän hiilidioksidia mittaava OCO-2 (Orbiting Carbon Observatory 2) -satelliitti on valmiina laukaistavaksi maata kiertävälle radalle. Satelliitti laukaistaan Delta II -kantoraketilla Vandenberg Air Force Station- tukikohdasta, Kaliforniasta heinäkuun ensimmäisenä päivänä klo 12.56 suomen aikaa. Satelliitin avulla voidaan mitata hiilidioksidin määrää ilmakehässä maailmanlaajuisesti.

Ilmatieteen laitos varmistaa satelliittihavaintojen laatua

Ilmatieteen laitos tulee osallistumaan OCO-2-hankkeeseen satelliittihavaintojen laadun varmistamiseen ja parantamiseen Sodankylässä tehtävien FTS (Fourier Transform Spectrometer) mittalaitteella tehtävien hiilidioksidimittausten avulla. Sodankylä on valittu yhdeksi OCO-2 hankkeen tärkeimmäksi maanpintareferenssiasemaksi. Sodankylän mittauksilla pyritään takaamaan OCO-2 -mittauksen tarkkuus pohjoisilla alueilla. Sodankylän FTS-mittaukset aloitettiin vuonna 2009 ja niitä on jo aiemmin käytetty Japanilaisen GOSAT- satelliitin laadun parantamiseen. Sodankylässä on myös kehitetty viime aikoina ns. AirCore -mittaussysteemiä, jolla saadaan kasvihuonekaasujen tarkkoja korkeusprofiileja. Näitä käytetään myös OCO-2-satelliittihavaintojen tulkinnan parantamiseen.

Kasvihuonekaasujen kaukokartoitus- ja luotaushavaintojen lisäksi maanpinnalta ilmapitoisuuksia monitoroidaan jatkuvatoimisesti eurooppalaisessa Integrated Carbon Observing System (ICOS) mittausverkossa, johon Suomesta kuuluu viisi asemaa mukaan lukien Sodankylä ja Pallas.

Ilmatieteen laitos hyödyntää mittaustietoja ilmastonmuutostutkimuksessa

Ilmatieteen laitos tulee myös osallistumaan OCO-2 -mittausten hyödyntämiseen ilmastotutkimuksessa. Ilmakehän pitoisuushavaintoja käytetään globaaleissa mallisimulaatioissa, joissa arvioidaan hiilidioksidin lähteiden ja nielujen suuruutta ja sijaintia. Hiilidioksidin lähteiden ja nielujen ymmärtämiseen liittyy vielä epävarmuuksia, joihin uudet mittaukset tuovat lisätietoja.  Ilmakehän hiilidioksidipitoisuudet ovat kasvavat jatkuvasti teollistumisesta lähtien. Kasvihuonekaasujen määrän lisääntyminen vaikuttaa ilmastoon ja aiheuttaa sen lämpenemistä. OCO-2-satelliitti tulee mittaamaan hiilidioksidin määrää ilmakehässä kattaen maantieteellisesti koko maapallon.  Mittaustietoa käytetään selvitettäessä hiilidioksidin lähteitä ja nieluja maapallolla, jotta voidaan paremmin ennustaa ilmastonmuutoksen etenemistä ja vaikutuksia.

OCO-2 satelliitti osa viiden satelliitin rypästä

OCO-2 -satelliitti laukaistaan 705 kilometrin korkeuteen, napojen kautta kulkevalle radalle. Se tulee lentämään ns. A-juna konstellaatiossa yhdessä viiden muun satelliitin ja 15 mittalaitteen kanssa, joista yksi on hollantilais-suomalainen Ozone Monitoring Instrument. Nämä satelliitit lentävät samalla radalla vain joidenkin minuuttien päässä toisistaan. OCO-2 tulee korvaamaan vastaavan satelliitin, jonka laukaisu epäonnistui vuonna 2009.

Lisätietoja:

http://oco.jpl.nasa.gov/

Jun 23

Ilmatieteen laitos: Juhannus oli paikoin poikkeuksellisen kolea

1531891_10203072560473321_3509658449676237832_o

 

Kuvaaja: Pia Kuhanen

Ilmatieteen laitoksen mukaan päivälämpötilat jäivät juhannuspäivänä koko maassa alle +15 asteen ja yöllä hallaa mitattiin maan eteläosaa myöten.

Ilmatieteen laitoksen mukaan juhannus oli tänä vuonna laajalti harvinaisen kolea, paikoin jopa poikkeuksellisen kolea. Koleita juhannuksia on aiemmin koettu muun muassa vuosina 2009, 1981 ja 1977. Kyseisinä vuosina öisin pakkasta on mitattu Suomenselällä ja päivän ylimmät lämpötilat ovat jääneet etelässä pääosin alle 15 asteen, Pohjois-Lapissa vuonna 1977 jopa alle +5 asteen. Paikallisesti koleita juhannuksia on koettu muinakin vuosina.

Hallaa ja pakkasia juhannusyönä

Juhannusaattona maan etelä- ja länsiosassa tuli monin paikoin sadekuuroja. Maan pohjoisosassa satoi yhtenäisemmin ja sademäärät olivat paikoin yli 20 millimetriä. Päivän ylin lämpötila oli enimmäkseen 10 ja 15 asteen välillä, Lapissa 5 ja 10 asteen välillä. Ylin lämpötila oli Anjalassa mitattu 18,0 astetta.

Juhannusyönä lämpötila laski paikoin pakkaselle Suomenselän alueella ja Lapissa. Hallaa mitattiin myös Etelä-Suomessa. Juhannuspäivänä sää jatkui sateisena. Lapissa juhannuspäivä oli aattoa lämpimämpi, mutta etelässä koleampi. Päivälämpötila jäi koko maassa alle 15 asteen.

Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä hallaa mitattiin jälleen Etelä-Suomea myöten, mutta yöpakkasta oli vain paikoin Lapissa ja Kainuussa. Sunnuntain ylin lämpötila oli suuressa osassa maata 10 ja 15 asteen välillä. Sateita tuli sunnuntaina pääasiassa maan etelä- ja länsiosassa.

Meteorologit käyttävät sanaa poikkeuksellinen ainoastaan, kun sääilmiön tilastollinen esiintymismahdollisuus on keskimäärin kolme kertaa sadan vuoden aikana tai harvemmin. Harvinaiseksi kutsutaan, kun sääilmiön esiintymistiheys on harvemmin kuin keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa. http://ilmatieteenlaitos.fi/saa-on-harvoin-poikkeuksellinen

Ilmatieteen laitoksen havaintoasemilla lämpömittari sijoitetaan kahden metrin korkeuteen. Kun lämpötila kahden metrin korkeudella laskee nollan alapuolelle, on pakkasta. Säähavaintoasemilla mitataan yön alin lämpötila myös maanpinnan tasolla. Hallaa on silloin, kun lämpötila maanpinnan tasolla laskee pakkasen puolelle kasvukauden aikana.

Jun 22

Ilmatieteen laitos: Juhannussää jatkuu sateisena ja koleana – rakeet mahdollisia

10382543_10203067737392747_5659537711298259213_o

Juhannusviikonlopun sää jatkuu sateisena ja koleana koko maassa. Kuvaaja: Pia Kuhanen

Juhannusviikonlopun sää jatkuu sateisena ja koleana koko maassa. Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin mukaan lännessä on tullut jo aamuyöllä kuurosateita, ja niiden seassa voi päivän mittaan olla myös ukkosta.

– Voimakkaimpien sadekuurojen mukana voi olla rakeita, ennustaa päivystävä meteorologi Jari Tuovinen.

Lämpimimmät lukemat mitattaneen itä-kaakkoisrajalla, jonne sateet yltävät vasta iltapäivällä. Sielläkin jäädään kuitenkin reiluun 15 asteeseen.

Kylmintä on käsivarren Lapin Saana-tunturissa, jossa on pakkasta.

– Siellä on ollut käytännössä talvi koko juhannusviikon.

Jun 21

Ilmatieteen laitos: Sää jatkuu melko viileänä

10498486_10203065540617829_4863294395114899887_o

Kuvaaja: Pia Kuhanen

Juhannuspäivänä on satanut rakeita eri puolilla maata. Ilmatieteenlaitoksen mukaan rakeita on tullut kuurosateiden mukana etenkin Etelä- ja Länsi-Suomessa, missä rakeita voi sataa vielä iltapäivän aikana. Iltaan mennessä sateet hellittävät koko maassa, ja yöllä on enimmäkseen poutaista. Lännessä saattaa sadella kuuroja myös yön aikana.

Juhannuspäivän lämpötilat ovat Ilmatieteen laitoksen mukaan olleet koko Suomessa koleita ja vuodenaikaan nähden kylmiä. Etelä- ja Keski-Suomessa lämpötilat ovat vaihdelleet 10-15 asteen välillä. Pohjoisessa asteita on ollut alle kymmenen.

Sää jatkuu huomenna monin paikoin sateisena ja koleana. Sadekuuroja saadaan etenkin maan länsiosassa, missä lämpötila voi jäädä kymmeneen asteeseen. Idässä on poutaisempaa ja lämpötila saattaa kohota 15 asteeseen. Pohjoisessakin päästään huomenna 10 asteen yläpuolelle.

Ilmatieteen laitoksen mukaan rakeita voi sataa sadekuurojen yhteydessä myös huomenna.

Jun 17

Ilmatieteen laitos: Lapissa mitattiin pakkaslukemia viime yönä

10380666_10203032309347068_4794476991933314286_o

Kuvaaja: Pia Kuhanen

Alin mitattu lämpötila oli -6,2 astetta.

Ilmatieteen laitoksen mukaan maanantain ja tiistain välisenä yönä lämpötila laski Lapissa pakkasen puolelle useilla havaintoasemilla. Alin lämpötila, -6,2 astetta, mitattiin tunturin laella sijaitsevan Kilpisjärvi Saanan havaintoasemalla. Alempana laaksossa sijaitsevalla Kilpisjärvi kyläkeskuksen havaintoasemalla alin lämpötila oli -2,6 astetta. Kesäkuun kaikkien aikojen alin lämpötila, -7,0 astetta, on mitattu Inari Laanilan havaintoasemalla 3.6.1962.

Lumi- ja raekuuroja ympäri maata

Lunta ja rakeita on satanut paikoin ympäri maata. Poikkeuksellisesta ilmiöstä ei kuitenkaan ole kyse, sillä esimerkiksi kesäkuussa 10. päivän tienoilla vuonna 1982 satoi lunta maan etelä- ja keskiosaa myöten. Kesäiset lumisateet ovat usein kuurotyyppisiä ja lumi sulaa saman tien pois. Koska havaintoasemilla viralliset lumensyvyysmittaukset tehdään vain kerran vuorokaudessa aamulla kello 9, ei kesäkuun lumisateista saada kattavaa tilastoa.

Raekuurot kesäisin ovat tavanomaisia. Vaikka lämpötila olisi maanpinnalla hellelukemissa, voi taivaalta alkaa yllättäen rivakka raekuuro, jonka jäljiltä lämpötila putoaa nopeasti kymmenenkin astetta. Toisinaan rakeita sataa taas niin paljon että maa on täysin valkoinen. Rakeita esiintyy joka puolella maata, rannikkojen läheisyydessä raekuurot ovat hieman sisämaata harvinaisempia.

Ilmoita raehavainnoistasi Ilmatieteen laitokselle:

http://ilmatieteenlaitos.fi/ilmoita-raehavainnoista

Kesäkuun 2014 säätilastot
Juhannuksen säätilastot

Jun 15

Ilmatieteen laitos: Juhannusviikko alkaa koleana

DSCN0169

Lämmintä säätä ei ole näköpiirissä juhannusviikon alkajaisiksi. Ilmatieteen laitokselta kerrotaan, että viikon alkupäivät ovat viileitä ja sateisia koko maassa.

Lämpötilat vaihtelevat 10 ja 15 asteen välillä. Tiistai näyttää alkuviikon kylmimmältä päivältä.

Viime yönä mitattiin pieniä pakkasia monilla paikkakunnilla, muun muassa Alajärvellä ja Kuhmossa. Uusia yöpakkasia ei ole odotettavissa.

Jun 13

HSY: Pääkaupunkiseudun ilmanlaatu vuonna 2013 melko hyvä

3_2014_Ilmanlaatu_paakaupunkiseudulla_2013
Pääkaupunkiseutu on ilmanlaadultaan puhtaimpia metropolialueita Euroopassa. Vuonna 2013 ilmanlaatu oli suurimman osan ajasta hyvä tai tyydyttävä, mutta ajoittain ilmanlaatua heikensivät paikalliset ilmansaasteet eli katupöly, pakokaasujen typpidioksidi, pienpolton päästöt ja satama-alueiden lähellä laivojen päästöt. Otsonia lukuun ottamatta ilmansaasteiden pitoisuudet ovat laskeneet sekä pitkällä aikavälillä että viimeisten vuosien aikana.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä HSY mittaa ilmanlaatua 11 mittausasemalla. Vuonna 2013 hengitettävien hiukkasten vuorokausiraja-arvo ei ylittynyt millään mittausasemalla, typpidioksidin pitoisuudet sen sijaan ylittivät vuosiraja-arvon.

Typpidioksidin raja-arvo ylittyi edelleen vilkkaissa katukuiluissa

Typpidioksidin pitoisuudet ylittivät vuosiraja-arvon Helsingin vilkasliikenteisissä katukuiluissa kuten Töölöntullissa, Mäkelänkadulla ja Hämeentiellä. Sen sijaan Helsingin ydinkeskustassa Mannerheimintien mittausasemalla typpidioksidin vuosipitoisuus oli kolmatta vuotta hieman raja-arvon alapuolella. EU:n komissio on myöntänyt jatkoaikaa raja-arvon alittamiselle vuoden 2014 loppuun asti, mutta sitä ei saavuteta ilman toimenpiteitä. Typpidioksidin vuorokausi- ja tuntiohjearvon ylityksiä mitattiin Mannerheimintiellä ja Kehä III:n varrella.

Katupöly huononsi ilmanlaatua

Huonot tai erittäin huonot ilmanlaatutunnit aiheutuivat pääosin katupölyn hengitettävistä hiukkasista. Eniten niitä oli Leppävaarassa, 137 tuntia. Pölyisiä päiviä oli vuoden aikana Mannerheimintien ja Leppävaaran mittausasemilla 17, kun niitä enimmillään saa olla 35, jotta raja-arvo ei ylity. Kehä III:n pientareella pölyisiä päiviä oli kaikkiaan 30 päivää. Kehä III:n mittausasema ei ollut raja-arvoa valvova asema, sillä niin lähellä väylää ei ole altistuvia asukkaita ja mittaustuloksia hyödynnettiin mm. pääväylien kastelupyyntöjen ajoituksessa.

– Kaupunkien toteuttamat toimenpiteet, kuten keväinen katujen tehostettu puhdistus ja kastelu pölyä sitovalla liuoksella, ovat tehonneet ja alentaneet hengitettävien hiukkasten pitoisuuksia ja vähentäneet pölyisten päivien lukumäärää. Hengitettävien hiukkasten raja-arvo ei ole ylittynyt vuoden 2006 jälkeen, kertoo HSY:n toimitusjohtaja Raimo Inkinen.

Otsonipitoisuudet olivat maltillisia. Merkittäviä otsonin kaukokulkeumia ei vuonna 2013 esiintynyt, mutta terveysperusteinen pitkän ajan tavoite ylittyi kolmena päivänä. Myös kasvillisuusvaikutusten perusteella annettu pitkän ajan tavoite ylittyi. Pienhiukkasten voimakkaita kaukokulkeumia ei ollut. Muiden epäpuhtauksien eli hiilimonoksidin, bentseenin ja lyijyn, pitoisuudet pysyivät selvästi raja-arvojen alapuolella.

Tulisijoista aiheutui neljäsosa hiukkasista

Vuonna 2013 typenoksidipäästöistä noin puolet ja hiukkaspäästöistä noin kolmannes tuli energiantuotannosta. Päästöt vapautuvat energialaitosten korkeista piipuista ja laimenevat laajalle eivätkä ne siten vaikuta merkittävästi hengitysilman laatuun. Autoliikenne puolestaan aiheutti noin kolmanneksen pienhiukkas- ja typenoksidipäästöistä. Autojen pakokaasu- ja katupölypäästöt vapautuvat matalalle ja vaikutus hengitysilmaan on merkittävä. Auto-, laiva- ja lentoliikenteen epäpuhtauspäästöt joko laskivat tai pysyivät edellisvuoden tasolla.

Pääkaupunkiseudun typenoksidien kokonaispäästöt vähenivät seitsemän prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Hiukkasia aiheutui pienpoltosta aiemmin arvioitua enemmän eli noin neljäsosa pääkaupunkiseudun kokonaispäästöistä. Pitkällä aikavälillä eri epäpuhtauksien päästöt pääkaupunkiseudulla ovat laskeneet selvästi.

Malkki, M., Aarnio, P., Matilainen, L., Loukkola, K. 2014.
Ilmanlaatu pääkaupunkiseudulla vuonna 2013. 
HSY:n julkaisuja 3/2014. Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä HSY, Helsinki.

Jun 10

Deutscher Wetterdienst: Saksan myrskyt siirtyvät kohti itää – ainakin kuusi kuollut

satWetterAktuell,property=default

Kuvaoikeudet: Deutscher Wetterdienst

Läntistä Saksaa riepotellut on surmannut ainakin kuusi ihmistä. Itään liikkuva myrksyn ennustetaan jatkuvan vielä useita päiviä. Saksan ilmatieteenlaitos on antanut säävaroituksen Hannoverin ja Bremenin alueelle ensi yöksi.

Düsseldorfissa kolme ihmistä kuoli puun kaaduttua vajan päälle. Palokunta pelasti vajasta kolme ihmistä, joista kaksi on loukkaantunut vakavasti.

Läheisissä Kölnin ja Krefeldin kaupungeissa kaksi pyöräilijää menehtyi oksien pudottua heidän päälleen. Yhden ihmisen kerrotaan kuolleen Essenissä raivatessaan myrskytuhoja.

Hellepäiviä seurannut ukkosmyrksy on haitannut niin maa- kuin lentoliikennettä. Düsseldorfin lentokenttä jouduttiin sulkemaan tunnin ajaksi ja raideliikenteessä on useita myöhästymisiä.

Jun 09

The Indian Express: Intiassa hikoillaan 48 asteen ennätyshelteessä

india_map_orig

Intian pääkaupungissa Delhissä on jouduttu aloittamaan sähkön säännöstely ennätyksellisen kuuman sään takia. Lämpötila on noussut miljoonakaupungissa liki 48 asteeseen, mikä ylikuormittaa jo ennestään heikkoa sähkönjakeluverkkoa ja aiheuttaa sähkökatkoja.

Viranomaiset ovat määränneet sähkönjakelun rajoituksia muun muassa kauppakeskuksiin ja hallituksen virastoihin. Myös katuvaloja sammutetaan sähkönsaannin turvaamiseksi.

The Indian Express: Delhi to continue to reel under heat wave; temperature likely to hover above 45°C