May 30

Ilmatieteen laitos: Kuiva kesäsää palaa pätkittäin – sunnuntaina sortsikelejä

10333818_10202867569108665_7997408175173184759_o

Auringon pitäisi palata ylihuomenna Kuvaaja: Pia Kuhanen

Aurinkoinen ja lämmin kesäsää palaa suurimpaan osaan Suomea ylihuomenna. Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Ari-Juhani Punkka luonnehtii tämänpäiväistä säätilaa harmaaksi.

– Kiusana on vielä matalapaine, joka pitää ainakin maan keskiosan hyvin sateisena, Punkka kertoo.

Auringon näkee tänään varmimmin Lapissa. Myös lounais- ja etelärannikolla se voi pilkahtaa.

Huomenna vettä tulee tauotta vuorostaan Lapissa. Keskiosissa maata saadaan vielä kuuroja, ja lämpötila nousee 15 asteen tuntumaan. Poutaisinta on idässä.

Ylihuomenna sunnuntaina matalapaineen odotetaan viimein väistyvän Suomen päältä. Pohjois-Suomessa on yhä pilvistä. Etelässä sen sijaan on jo selvästi kirkkaampaa. Lämpötila voi etelässä hätyytetyllä pariakymmentä astetta.

May 28

Ilmatieteen laitos: Viikonlopun juhlia vietetään viileässä ja epävakaisessa säässä

ylioppilaslakki_ja_keltainen_ruusu_1600

Sää viileni vuorokauden aikana 25.-26.5. harvinaisen nopeasti.  Lakkiaislauantaita vietetään vielä viileässä ja sateiden sävyttämässä säässä, mutta sunnuntaina sää alkaa jälleen lämmetä.

Ilmatieteen laitoksen keskiviikkona 28.5. tekemän ennusteen mukaan helatorstai on maan etelä- ja keskiosissa pilvinen, sateinen ja melko tuulinen. Eniten vettä sataa maan kaakkoisosasta maan keskiosiin ulottuvalla alueella. Pohjoisessa helatorstai on poutainen ja monin paikoin myös aurinkoinen.

Perjantaina pilvinen ja epävakainen sää jatkuu edelleen suuressa osassa maata. Eniten vettä sataa tällöin maan itäosassa sekä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Lapissa on edelleen osin aurinkoista ja myös maan lounaisosassa pilvipeite paikoin rakoilee.

Lakkiaislauantaina jatkuvimmat sateet näyttäisivät siirtyvän Lappiin, mutta myös muualla maassa tulee edelleen monin paikoin sadekuuroja. Myös sunnuntaina sade- tai ukkoskuuroja tullee vielä melko yleisesti.

Lämpötilat ovat sateisilla alueilla etenkin torstaina ja perjantaina alle 10 astetta, poutasäässä päivän ylimmät lämpötilat ovat koko maassa noin 15 asteessa. ”Sunnuntaina sää hieman lämpenee”, toteaa Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Henri Nyman. Tilastollisesti päivän ylin lämpötila on toukokuun lopussa maan kaakkoisimmassa osassa 18 – 20 astetta, kun taas pohjoisimmassa Lapissa se on 8 -10 astetta.

Sää viileni vuorokaudessa yli 20 astetta

Viime sunnuntaina lämpötilat laskivat nopeasti hellelukemista. Suurin vuorokautinen lämpötilan lasku koettiin Ilomantsin Pötsönvaarassa, kun päivän ylin lämpötila eli klo 9-21 mitattu ylin lämpötila oli siellä vielä sunnuntaina 25.toukokuuta 26,9 astetta mutta seuraavana päivänä enää vain +3,9 astetta eli 23,0 astetta alempi.  Tätä enemmän lämpötila on laskenut vuorokaudessa toukokuussa Suomessa vuodesta 1959 alkaen tarkasteltuna ainoastaan kerran eli vuonna 1981 Pellossa, jossa lasku oli 23,3 astetta.

27. toukokuuta päivän ylin mitattu lämpötila mitattiin Kaskisissa (12,2 astetta). Yleisesti maan etelä- ja keskiosassa ylin lämpötila jäi 6 ja 10 asteen välille. Viimeksi koko maan ylin lämpötila on toukokuun lopussa jäänyt näin alhaiseksi 27. ja 31. toukokuuta vuonna 1977. Paikkakuntakohtaisesti eilistä päivää koleampia lukemia on toki mitattu tämän jälkeenkin.

Ilmatieteen laitoksen verkkosivulla ilmoitetut päivittäiset ylimmät ja alimmat lämpötilat on mitattu vuorokauden pituiselta ajalta eli kesäaikana edellisillasta klo 21 kyseisen päivän iltaan klo 21. Tällöin lämpötilan laskiessa ylimmät lämpötilat tulevat edellisen päivän puolelta.

Lisätietoja:

Kuukausitilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/kuukausitilastot

Sää on harvoin poikkeuksellinen. Meteorologit käyttävät sanaa poikkeuksellinen ainoastaan, kun sääilmiön tilastollinen esiintymismahdollisuus on keskimäärin kolme kertaa sadan vuoden aikana tai harvemmin. Harvinaiseksi kutsutaan, kun sääilmiön esiintymistiheys on harvemmin kuin keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa. http://ilmatieteenlaitos.fi/saa-on-harvoin-poikkeuksellinen

May 25

Ilmatieteen laitos: Amanda-myrsky voimistui Tyynellämerellä

145937W5_NL_sm

Itäisellä Tyynellämerellä Amanda-hurrikaani on voimistunut historiallisen voimakkaaksi myrskyksi. Kyseessä on nyt historian voimakkain toukokuun hurrikaani, kertoo Ilmatieteen laitos.

Meksikon rannikon länsipuolella liikkuva myrsky ei uhkaa rantautua maa-alueille. Meksikon ilmatieteen laitos on kuitenkin varoittanut, että maan länsirannikon osavaltioissa saattaa sataa rankasti. Myös sateiden aiheuttamia maanvyörymiä voi ilmetä.

Yhdysvaltain hurrikaanikeskuksen mukaan myrsky on voimistunut neljännen asteen hurrikaaniksi. Keskuksen mukaan myrskyn uskotaan suuntaavaan länteen tai luoteeseen.

Myrskyn odotetaan alkavan heiketä myöhemmin tänään ja laantuvan perjantaihin mennessä.

May 25

Ilmatieteen laitos: Rankkasateita Keski-Suomessa, helle jatkuu

Helteet jatkuvat vielä tänään Suomen etelä- ja keski-osissa, ennustaa Ilmatieteen laitos.

Maan keskiosissa voi sataa rankasti. Ilmatieteen laitos arvioi, että sateita saattaa tulla paikoin yli 20 millimetriä tunnissa.

Huomenna sää viilenee selvästi koko maassa. Pohjoisessa Suomessa on jo viime päiviä viileämpää.

Maanantaina hellettä saattaa olla vielä eteläisimmässä Suomessa, mutta tiistaina ja keskiviikkona lämpötilan odotetaan jäävän etelässäkin noin 15 asteeseen.

Metsäpalovaroitus on voimassa Ahvenanmaalla, Varsinais-Suomessa, Satakunnassa, Pirkanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla.

Koivun kukinta on huipussaan Oulun korkeudella, ja ilman siitepölymäärät ovat erittäin korkeita myös Etelä-Lapissa, kertoo Turun yliopiston aerobiologian yksikkö.

Maan lounaisosissa ja Uudellamaalla kukinta on sen sijaan pääosin ohi. Siitepölyn määrä ilmassa laskee, mutta sitä on edelleen runsaasti ilmassa lounaista Suomea lukuun ottamatta.

Myös varhaisimmat heinät ovat aloittaneet kukintansa Etelä-Suomessa, ja kukinta on alkamassa myös maan keskiosissa. Heinän siitepölymäärät ovat toistaiseksi hyvin pieniä.

May 24

Ilmatieteen laitos: Nauti helteestä nyt – ensi viikolla kylmenee

10321593_10202814273536309_6828026642381639513_o

Seuraavaa hellejaksoa joudutaan luultavasti odottamaan kesäkuulle. Kuvaaja: Pia Kuhanen

Helteestä kannattaa nauttia tänään ja huomenna, sillä ensi viikolla sää viilenee pohjoisesta lähtien.

Ilmatieteen laitoksen mukaan hellettä saattaa maanantaina riittää vielä aivan eteläisimpään Suomeen, mutta tiistaina ja keskiviikkona lämpötilan odotetaan jäävän etelässäkin noin 15 asteeseen. Lapissa lämpötila voi jo huomenna jäädä alle viiden asteen.

Loppuviikosta sää alkaa lämmetä hiljalleen uudelleen, mutta seuraavaa hellejaksoa joudutaan luultavasti odottamaan kesäkuulle.

Järvien pintavedet ovat lämmenneet viime päivinä nopeasti helteisen ja tyynen sään ansiosta. Suomen ympäristökeskuksen mukaan pintavesien lämpötila lähentelee monin paikoin 20:tä astetta.

Päijänteellä Sysmässä pintaveden lämpötilaksi on mitattu 20,4 astetta.

Suomen etelä- ja keskiosissa pintavedet ovat lämmenneet tänä vuonna tavallista aiemmin aikaisen jäänlähdön takia. Etenkin maan itäosassa järviveden lämpötilat ovat olleet tavanomaista korkeampia.

May 22

Yhdysvaltain hurrikaanikaudesta ennakoidaan maltillista

humberto

Kuvaoikeudet: NOAA

Yhdysvaltain ilmatieteilijät ennustavat kesän ja syksyn hurrikaanikaudesta tavallista rauhallisempaa. Puolivuotinen kausi alkaa virallisesti kesäkuun ensimmäisenä päivänä.

Yhdysvaltoihin ennustetaan iskevän kahdeksasta kolmeentoista trooppista myrskyä, jotka ovat kyllin voimakkaita saadakseen nimen. Myrskyistä vain kolmesta kuuteen yltynee hurrikaaniksi ja kaksi tai kolme suurmyrskyksi, meteorologit arvioivat.

Syynä maltilliseen ennusteeseen ovat Tyynenmeren El Niño -ilmiö, joka lämmittää merta, ja Atlantin pintavesien viime vuosia matalampi lämpötila.

outlook2014

NOAA

Viime vuonna meteorologit povasivat pieleen arvioidessaan, että hurrikaanikaudesta tulisi tavallista pahempi. Nimettyjä myrskyjä oli lopulta 13 ja kakkoskategorian hurrikaaneja kaksi, Umberto ja Ingrid. Ykköskategorian hurrikaaneja ei ollut lainkaan.

Viranomaiset ovat luvanneet kansalaisille karttauutuuden, jonka avulla nämä voivat varautua myrskyihin. Resoluutioltaan tarkat kartat on määrä ottaa käyttöön tällä myrskykaudella.

Atlantin hurrikaanikauden voimakkuus vaihtelee 25–40 vuoden jaksoissa. 20 viime vuoden aikana kausissa on ollut keskimäärin 15 nimettyä trooppista myrskyä, kahdeksan hurrikaania ja neljä suurmyrskyä.

Trooppisen myrskyn kovimmat tuulet puhaltavat vähintään 17,5 metriä sekunnissa, hurrikaanin 33 m/s ja suurmyrskyn 49,1 m/s.

NOAA predicts near-normal or below-normal 2014 Atlantic hurricane season

May 21

NOAA National Climatic Data Center: Huhtikuu oli historiallisen kuuma ympäri maailmaa

201404

Huhtikuu oli poikkeuksellisen kuuma ympäri maailmaa. Yhdysvaltain sää- ja valtamerentutkimusviraston NOAA:n mukaan huhtikuu on ollut yhtä kuuma vain vuosina 1880 ja 2010.

Planeetan keskilämpötila oli huhtikuussa 0,77 astetta 1900-luvun keskiarvoa korkeampi.

Esimerkiksi Keski-Siperiassa lämpötilat olivat jopa yli viisi astetta keskimääräistä korkeampia. Sen sijaan valtaosassa Yhdysvaltoja ja Kanadaa lämpötilat olivat tavanomaista alempia.

Viraston mukaan huhtikuun keskilämpötila oli maailmanlaajuisesti 1900-luvun keskiarvoa alempi viimeksi vuonna 1976.

May 20

Ilmatieteen laitos: Ukkoskausi alkoi rajulla salamoinnilla

Lightning_3025

Ukkonen jyrisi eilen suuressa osassa Suomea.

Kesän ukkoskausi käynnistyi eilen komeasti, kun Suomessa havaittiin yli 13 000 salamaa. Salamointia esiintyi länsirannikolta Keski-Suomen kautta aina Pohjois-Pohjanmaalle ja Kainuuseen saakka, kertoo Ilmatieteen laitos.

Tänään ukkoset painottuvat itärajan tuntumaan, jossa lämpötila voi nousta jopa 30 asteeseen.

Ilmatieteen laitoksen mukaan toukokuussa havaitaan keskimärin 8 500 salamaa. Tämä määrä ylittyi nyt reilussa vuorokaudessa. Eniten salamoita havaittiin Lappohjassa, Viitasaarella ja Saarijärvellä.

Salamat sytyttivät joitakin rakennus- ja maastopaloja.

Lämpöäkin eilen riitti, vaikka valtakunnallisia ennätyksiä ei rikottukaan. Helteisintä oli Heinolan Asemantauksen havaintoasemalla, jossa päästin 30,8 asteeseen.

Toukokuun lämpöennätys on 31 astetta.

Tänään koko maassa on Lappia lukuun ottamatta lämmintä, ja lämpötila on laajalti parinkymmenen asteen tuntumassa.

Länsirannikolla ja Pohjois-Pohjanmaalla on poutaista.

Lapissa on selvästi sateisempaa ja viileämpää. Lämpötila on päivällä 8-15:n asteen välillä.

May 19

Eesti Meteoroloogia- ja Hüdroloogia Instituudi: Virossa meni rikki kaikkien aikojen toukokuun lämpöennätys

ilmakaart

Virossa on tehty uusi toukokuun lämpöennätys. Uusi korkein koskaan mitattu toukokuun lämpötila on 33,1 astetta, joka mitattiin Kundassa Itä-Virumaalla Suomenlahden rannalla. Edellinen toukokuun lämpöennätys oli vuodelta 2007, jolloin Pärnussa mitattiin 31,2 astetta.

Näköalapaikka

Uusi korkein lämpötila (° C)

Toistaiseksi ehdoton maksimi voima kuukauden ilman lämpötila (° C)

Tallinna-Harku

31.4

29,7

26/05/1958

JÕGEVA

30.5

30,0

26/05/1958

Jõgeva

32.1

30,8

29.05.2007

Kunda

33.1

29,7

05.28.2007

Kuusiku

30.1

29.8

29.05.2007

Narva

31,7

30,6

29.05.2007 (Narva joen suussa)

Parki

31.1

28.6

05.30.1971

Tartu-Tõravere

30.9

30.1

05.29.1995

Tooma

30.2

29,3

31/05/1995

Türi

30,6

30.2

29.05.2007

Viljandi

31.1

30.9

31/05/1995

Mary Small

30.4

29.4

05.29.1985

Rengas

31,0

30,8

05.18.2013

 

Yli 31 asteen mentiin maanantaina myös Narvassa ja Tallinnassa.

Myös Virossa helle päättyi monin paikoin ukkoseen ja ukkoskuuroihin.

May 19

Ilmatieteen laitos varoittaa voimakkaista ukkospuuskista

lightning_safety_300

Maanantai-iltapäivästä alkaen etenkin maan lounais- ja länsiosassa voi esiintyä voimakkaita ukkospuuskia.

Ilmatieteen laitoksen maanantaina 19.5. tekemän ennusteen mukaan voimakkaita ukkoskuuroja leviää iltapäivän aikana maan lounaisosaan, mistä ne liikkuvat illan kuluessa laajemmin maan länsiosaan. Ukkoset liittyvät hyvin lämpimään ja kosteaan ilmamassaan, jota on levinnyt maan eteläosaan, ja joka leviää päivän kuluessa pohjoisemmaksi.

“Ukkoskuurojen yhteydessä voi esiintyä voimakkaita ukkospuuskia, joissa tuulen nopeus saattaa olla jopa 25 m/s. Myös runsasta salamointia saattaa esiintyä”, sanoo päivystävä meteorologi Henri Nyman.

Myöhään illalla ja yöllä ukkosten painopiste siirtyy itään sekä paikoin myös pohjoiseen, mutta samalla ukkosten ennustetaan heikkenevän.

Tilanteen kehittymistä voi seurata voimassa olevista varoituksista sekä Ilmatieteen laitoksen sadetutkasta.

Lisätiedot:

Voimassa olevat varoitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset

Toimintaohjeita ukkospuuskissa:  http://ilmatieteenlaitos.fi/toimintaohjeita-ukkospuuskissa