Jan 09

9.1. saattaa näkyä revontulia koko maan alueella

Europe_5

Auringossa 7.1. tapahtunut koronan massapurkaus osuu Maan magneettikenttään tänään torstaina. Alaskan geofysikaalinen instituutti ennustaa, että tästä mahdollisesti aiheutuvia revontulia voidaan nähdä koko Suomen alueella. Myös Etelä-Suomessa saatetaan nähdä revontulia, mutta ne näkyvät todennäköisesti hyvin matalalla pohjoisen puoleisessa horisontissa.

Revontulia nähdäkseen kannattaa tähytä pimeän tullen pohjoiselle taivaalle. Revontulia on myös päivisin, mutta taivaan valoisuus vaikeuttaa niiden näkemistä. Täysin pilvisellä säällä revontulia ei voi nähdä.

» Lue lisää revontulista Ursan revontulijaoston sivuilta

Ilmatieteen laitos ylläpitää ilmaista revontulihälytinpalvelua (linkki alla). Palvelu lähettää käyttäjilleen sähköpostia, kun Etelä-Suomessa on hyvät mahdollisuudet nähdä revontulia.

» Ilmatieteen laitoksen revontulihälytin

» Alaskan geofysikaalisen instituutin ennuste (englanniksi)

Jan 05

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa: Jupiter näkyy ensi yönä erityisen kirkkaana

Jupiter

Jupiter-planeetta näkyy erityisen hyvin taivaalla koko ensi yön.

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa kirjoittaa nettisivuillaan, että planeetta on Suomesta nähtynä korkeimmillaan etelän suunnalla keskiyöllä. Planeetta loistaa kirkkaan keltaisena.

solarsystemb1

Ursasta kerrotaan, että ensi yönä Jupiter on oppositiossa, eli Aurinko valaisee planeettaa hyvin maasta katsottuna. Planeetta erottuu tällöin kirkkaimpana kaikkien tähtien joukossa.

Asiasta uutisoi sunnuntaina muun muassa sanomalehti Ilkka.

Aug 13

URSA: Maa osui meteoriparven tiheään kohtaan

Tiistain vastaisen yön tähdenlentosade oli kansainvälisesti keskimääräistä vilkkaampi. Spaceweather.com-sivusto kertoo, että tähdenlentoja havaittiin kansainvälisissä observatorioissa meteoriparven aktiivisimmassa vaiheessa keskimäärin 120 tunnissa. Normaalisti määrä on noin 60 tunnissa, joskin luku voi olla korkeampikin, kertoo Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan tiedottaja Anne Liljeström.

Maapallo kulkee Swift-Thuttle I -komeetan jättämän pölyn eli perseidien poikki kerran vuodessa. Joinakin vuosina pöly on maapallon kohdalla tavanomaista tiheämpää. Silloin maan ilmakehään osuu tavallista enemmän meteoreja. Ne näkyvät tähdenlentoina.

Erityisesti Etelä-Suomessa perseidien aktiivisin vaihe osui otolliseen hetkeen, koska oli pimeää. Kuukaan ei näkynyt taivaalla. Pilvet eivät juurkaan häirinneet havainnointia.

Aug 11

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa: Tähdenlentoja vilisee taivaalla

Oulun eteläpuolella asuvien kannattaa tähyillä taivaalle kahtena seuraavana yönä. Selkeällä säällä taivaalla saattaa nähdä runsaasti tähdenlentoja, sillä meneillään on Perseidien meteori- eli tähdenlentoparven vuoden aktiivisin vaihe. Kaikkein eniten tähdenlentoja voi nähdä maanantaina puoli kymmenestä illalla suunnilleen puoleen yöhön saakka.

Vielä muutaman viikon ajan tähdenlentoja näkyy tavallista enemmän.

Pohjoisessa on vielä liian valoisaa tähdenlentojen näkemiseen.