Jun 04

Pohjois-Karjalan ELY-keskus: Lämpötilat vaihtelivat rajusti toukokuussa ja sadetta saatiin runsaasti

Toukokuu oli keskilämpötilaltaan melko tyypillinen, mutta silti lämpötilat vaihtelivat kylmistä säistä aina helteisiin. Toukokuu alkoi tavanomaista kylmempänä, kunnes 20. päivän tienoilla hyvin lämmintä ilmaa levisi kaakosta maahamme. Lämpötila kohosi hellelukemiin, paikoin jopa 30 asteeseen. Kuun lopulla levisi koillisesta kylmää ilmaa maahamme, jolloin sää kylmeni poikkeuksellisen rajusti, Pohjois-Karjalassa vuorokaudessa paikoin yli 20 astetta.

Toukokuun tilasto

Toukokuun sademäärä oli Pohjois-Karjalan maakunnassa noin 2,5-kertainen. Mittauspisteissä Kontiolahdella, Koitajoella ja Jänisjoella satoi keskimäärin 105 mm, kun tavallisesti toukokuussa sadetta kertyy 42 mm.

Maakunnan järvien vedenpinnat nousivat toukokuun sateiden ansiosta. Järvien vedenkorkeudet vaihtelivat toukokuun lopussa keskimääräisen molemmin puolin. Orivesi-Pyhäselän vedenkorkeus oli kuun lopussa Arvinsalmen asteikolla mitattuna 22 cm, Kajoonjärven 23 cm ja Pielisen 2 cm ajankohdan pitkäaikaista keskiarvoa ylempänä.
Viinijärven ja Ruunaan vedenpinta oli toukokuun viimeisenä päivänä 4 cm tavanomaista alempana.

Suomen ympäristökeskuksessa laaditun ennusteen mukaan Orivesi-Pyhäselän vedenkorkeus pysyy kesäkuun alussa lähellä nykyistä tasoa, mikäli sää ei jatku hyvin sateisena. Heinäkuun loppuun mennessä Orivesi-Pyhäselän vedenkorkeudelle ennustetaan 0 – 30 cm laskua.
Pielisen vedenkorkeus on ajankohdan keskitasolla ja jatkaa verkkaista nousua. Ennusteen mukaan vedenpinta kääntyy ensi viikolla hiljalleen laskuun.

Sateista huolimatta suurempien jokien keskivirtaamat olivat tavanomaista pienempiä toukokuun aikana. Pielisjoen keskivirtaama oli 95 %, Lieksanjoen 87 % ja Koitajoen 54 % normaalista.
Myös pienempien jokien virtaamat olivat normaalia pienempiä toukokuun aikana. Jänis- ja Saramojoen toukokuun keskivirtaama oli lähes puolet tavanomaista pienempi. Vastaavasti Puntarikosken toukokuun keskivirtaama oli vain kolmanneksen tavanomaisesta.

Pohjaveden korkeudet olivat toukokuun lopussa Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen mittauspisteissä ajankohdan pitkäaikaisten keskiarvojen yläpuolella 12 – 16 cm. Ainoastaan Ilomantsin Kuuksenvaaran mittauspisteessä pohjaveden korkeus on noususuunnasta huolimatta 22 cm ajankohdan keskiarvoa alempana.

Pintaveden lämpötila oli kesäkuun 4. päivä Pyhäselällä 13 astetta ja Pielisellä 14,4 astetta. Pyhäselän pintavesi on 0,3 astetta ja Pielisen 3 astetta tavanomaista lämpimämpää.

Aug 05

Pohjois-Karjalan ELY-keskus: Heinäkuu oli hieman tavanomaista viileämpi

Heinäkuun keskilämpötila oli pitkäaikaiseen keskiarvoon verrattuna suurimmassa osassa maata hieman tavanomaista alempi, toteaa ilmatieteen laitos. Poikkeama jäi kuitenkin alle asteeseen.

Heinäkuun keskimääräinen sademäärä oli Pohjois-Karjalan alueella 63 mm, kun tavallisesti sataa 77 mm. Sateet ovat olleet kuuroluonteisia, mistä johtuen sademäärissä on paikkakohtaisia eroja.

Maakunnan järvien vedenkorkeudet ovat laskeneet heinäkuun viimeiseen päivään mennessä keskitason alapuolelle. Ruunaa oli 24 cm, Viinijärvi 19 cm ja Kajoonjärvi 2 cm normaalia alempana.

Orivesi-Pyhäselän vedenpinta laski heinäkuun aikana 15 cm. Heinä-elokuun vaihteessa Orivesi-Pyhäselän vedenpinta oli 3 cm ajankohdan keskiarvoa alempana.

Pielisen vedenkorkeus laski heinäkuun aikana 26 cm. Kuukauden lopussa vedenkorkeus oli 41 cm ajankohdan pitkäaikaista keskiarvoa alempana.

Suomen ympäristökeskuksessa laadittujen ennusteiden mukaan Orivesi-Pyhäselän vedenkorkeus laskee 10-15 cm elokuun aikana.

Pielisen vedenpinnan ennustetaan laskevan 10 cm syyskuun alkuun mennessä.

Kesäkuussa alkanut laskusuunta pohjavedenkorkeuksissa jatkui myös heinäkuussa. Laskusuunnasta huolimatta pohjavedenkorkeudet ovat ELY-keskuksen mittauspisteissä Kontiolahden Jakokoskella yli ajankohdan pitkäaikaisen keskiarvon ja lähellä sitä Ilomantsin Kuuksenvaarassa sekä Nurmeksen Juutilankankaalla. Kontiolahden Jaamankankaalla pohjavedenkorkeus on laskenut 11 cm alle keskimääräisen.

Jokien keskivirtaamat olivat tavanomaista pienempiä heinäkuun aikana. Pielisjoessa vettä virtasi 30 % ja Koita- sekä Lieksanjoessa noin 40 % tavallista vähemmän. Pienempien jokien virtaamat olivat 20 – 50 % tavanomaisesta määrästä.

Heinäkuun alussa pintaveden lämpötilat olivat selvästi keskimääräistä korkeampia. Tämän jälkeen vedet viilenivät sateisen ja viileähkön sään myötä. Kuukauden lopun helteet käänsivät pintaveden lämpötilat jälleen nousuun.

Heinäkuun vesitilannetaulukko

Pintaveden lämpötila oli heinäkuun lopussa Pyhäselällä 20,5 ja Pielisellä 20,4 astetta. Elokuun 5. päivän lukemat ovat vastaavasti 21,2 ja 21,3 astetta. Kyseisten järvien pintavesi on tällä hetkellä lähes kolme astetta keskimääräistä lämpimämpää.