Mar 18

Itä-Suomen yliopisto: Ainutlaatuinen järvien lämpötila-aineisto julkaistu

Kansainvälinen GLTC-tutkimusryhmä on julkaissut ainutlaatuisen uuden järvien lämpötila-aineiston, jossa on ensimmäistä kertaa yhdistetty satelliittimittauksiin paikan päällä tehdyt mittaukset. Ryhmässä toimii myös Itä-Suomen yliopiston tutkijoita. Nature-julkaisuihin kuuluvassaScientific Data –lehdessä esitelty uusi aineisto on erityisen arvokas ympäristön muutoksen tutkimukselle.

Global Lake Temperature Collaboration (GLTC) -ryhmän tavoitteena on edistää järvien lämpötila-aineistojen vapaata saatavuutta maailmanlaajuisesti. Ryhmässä on havaittu tarve maailmanlaajuiselle aineistolle, jossa havainnot järvien pintalämpötiloista perustuvat sekä satelliittimittauksiin että paikan päällä tehtyihin in situ -mittauksiin. GLTC perustettiin vuonna 2010. Tällä hetkellä ryhmän keräämä aineisto sisältää 291 järven ja tekojärven päällysvesien keskimääräiset kesäaikaiset lämpötilatiedot vuosilta 1985-2009. GLTC-aineisto kaksinkertaistaa vapaasti saatavilla olevan satelliittimittauksiin perustuvan järvien lämpötila-aineiston määrän maailmassa. Nyt julkaistu uusi aineisto on ensimmäinen, jossa satelliittimittaukset on yhdistetty in situ -mittauksiin. Päällysveden lämpötilan lisäksi GLTC-aineisto sisältää tietoa ilmastosta – esimerkiksi ilman lämpötilasta, auringonsäteilystä ja pilvisyydestä – sekä luonnollisista maantieteellisistä piirteistä, jotka voivat vaikuttaa järven lämpötilaan, kuten leveys- ja pituuspiiri, korkeus merenpinnasta, järven pinta-ala, suurin syvyys, keskisyvyys ja tilavuus. Tämä maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen aineisto tarjoaa ympäristön muutoksen tutkijoille nyt ja tulevaisuudessa korvaamattoman vertailukohdan järvien lämpötilaolosuhteille.

Artikkelin tiedot: Sharma S et al. 2015. A global database of lake surface temperatures collected by in situ and satellite methods from 1985-2009. Scientific Data 2, 150008. doi:10.1038/sdata.2015.8

Scientific Data -lehti: ­http://www.nature.com/sdata/