Jul 22

Uudenlainen tutka käyttöön Luostolla: sadehavainnot tarkentuvat

Vaisala dual polarization doppler weather radar WRM200 with real time operational hydrometeor classification software HydroClass? Possible applications include e.g. airport wind shear detection.

Ilmatieteen laitoksen seitsemäs kaksoispolarisaatiotutka on otettu käyttöön Luostolla Sodankylässä heinäkuun puolessa välissä. Tutkan on toimittanut Vaisala Oyj.

Uusi teknologia mahdollistaa muun muassa liikenneturvallisuuden parantamisen, sillä sateiden havainnointi ja ennustaminen tarkentuvat. Uuden teknologian ansiosta tutkat pystyvät erottelemaan sateen eri olomuodot, kuten veden, lumen ja rakeet toisistaan. Lisätiedon ansiosta meteorologit voivat havaita ja ennustaa sateiden voimakkuutta entistä tarkemmin. Ilmatieteen laitos odottaa uuden teknologian parantavan myös mittausdatan laatua, sillä tutkakuvista saadaan entistä paremmin erotelluksi toisistaan paitsi eri sadetyypit mutta myös linnut ja hyönteiset.

“Tutkadataa hyödynnetään lisäksi monissa sovelluksissa. Sitä käytetään muun muassa metsäpaloriskin arvioimiseen ja sademäärien seuraamiseen. Lapissa, jossa välimatkat ovat pitkiä, tutkasta saatava tieto on erityisen tärkeää myös talvisin, jolloin lumisateen määrä vaikuttaa teiden talvikunnossapitoon”, kertoo Ilmatieteen laitoksen vanhempi tutkija Harri Hohti. Kertynyt sademäärä vaikuttaa myös vesivoiman saatavuuteen ja tulvaennusteisiin. Näitä varten Ilmatieteen laitos toimittaa tutkadataa myös SYKElle.

Ilmatieteen laitoksen säätutkaverkkoon kuuluu kahdeksan tutkaa, joista Luoston tutkan lisäksi Vantaalla, Kouvolassa, Ikaalisissa, Korppoossa, Kuopiossa ja Utajärvellä sijaitsevat tutkat hyödyntävät jo kaksoispolarisaatiotekniikkaa.

Ilmatieteen laitos tuottaa säätutkakuvia julkiseen ja asiakkaiden käyttöön. Yksi tutka kartoittaa sadealueet noin 250 kilometrin säteellä tutkan ympäriltä. Yleisölle välitettävät koko Suomen alueen kuvat on rakennettu usean tutkan yhdistelmästä, sillä se antaa parhaan kuvan sadetilanteesta.

Säätutkien uusi sukupolvi: kaksoispolarisaatio

Uudet tutkat hyödyntävät kaksoispolarisaatioteknologiaa, jossa tutkan antenni lähettää vaaka- ja pystysuuntiin polarisoituja mikroaaltopulsseja. Näiden pulssien avulla saadaan tietoa mitattavan kohteen muodosta, jonka avulla mittauskohteen olomuoto voidaan laskea. Myös sateen voimakkuus voidaan mitata vaaka- ja pystysuuntaisten pulssien avulla perinteistä tutkaa tarkemmin.

Vaisala aloitti kaksoispolarisaatiotutkan kehittämisen 2000-luvun alussa yhteistyössä muun muassa Helsingin ja Coloradon yliopistojen kanssa. Myös Ilmatieteen laitos on ollut mukana kehitystyössä. Vuonna 2007 uuden sukupolven tutkat tulivat osaksi Vaisalan tuotetarjontaa. Markkinoiden avautumista vauhditti Sigmet-yrityskauppa Yhdysvalloissa, jonka myötä Vaisala sai käyttöönsä maailman johtavaa osaamista säätutkien signaaliprosessoreista ja sovellusohjelmistoista. Kaikkiaan Vaisalan tutkia on tilattu yli 50 kappaletta 20 eri maahan.

Ilmatieteen laitoksen säätutkaverkosto: http://ilmatieteenlaitos.fi/suomen-tutkaverkko
Kaksoispolarisaatiotutkat: http://ilmatieteenlaitos.fi/uudet-tutkat
Vaisalan säätutkat:http://www.vaisala.fi/fi/meteorology/products/weatherradars/Pages/default.aspx

Vaisala on maailman johtava ympäristön ja teollisuuden mittausratkaisuja tarjoava yritys. 75-vuotisen kokemuksensa avulla Vaisala mahdollistaa paremman elämänlaadun tarjoamalla kattavan valikoiman innovatiivisia havainto- ja mittaustuotteita ja palveluja meteorologian, valittujen säästä riippuvaisten toimialojen sekä teollisuuden mittaustarpeisiin. Vaisalan pääkonttori sijaitsee Suomessa, ja yhtiön palveluksessa on noin 1400 ammattilaista ympäri maailmaa. www.vaisala.fi