Mar 18

Suomen ympäristökeskus Syke varoittaa ulkoilijoita: Järvijäät ovat poikkeuksellisen heikkoja maan etelä- ja keskiosassa

JohannaK_heikot_jaat

SYKE varoittaa maan etelä- ja keskiosassa ajankohtaan nähden poikkeuksellisen ohuista jäistä. Paikoin jäät ovat ohuempia kuin koskaan aiemmin maaliskuun alkupuolen mittausjaksolla. Viimepäivien kylmät sääjaksot eivät enää ole olennaisesti vahvistaneet jäitä. Uudet mittaustulokset julkaistaan 20.3.

Järvijäät ovat heikentyneet tavallista aiemmin

Maan etelä- ja keskiosassa järvijäät ovat heikentyneet normaalia aiemmin. Jäänpaksuudet ovat yleisesti 15−25 cm keskiarvoa ohuempia. Jäänpaksuus oli 10.3. mittauksissa maan eteläosassa pääosin 15−25 cm eli vain puolet keskimääräisestä. Maan keskiosassa jäät vaihtelivat 25 cm:n ja 40 cm välillä.

Maan pohjoisosassa jäät olivat vielä 10.3. mittausten perusteella paksuja ja kestäviä. Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla järvijäätä mitattiin 35−50 cm eli 5−15 cm tavallista vähemmän. Lapin järvissä jäätä oli 50−75 cm. Lukemat olivat siellä keskiarvon tuntumassa tai hieman sitä pienempiä.

Yleensä jäät alkavat ohentua maan etelä- ja keskiosassa vasta maaliskuun jälkipuoliskolla, Lapissa huhtikuussa. Jäiden haurastuminen kiihtyy keväällä erityisesti sen jälkeen kun jäällä ei ole enää lunta ja auringonsäteily pääsee pureutumaan jäähän. Keväällä monikymmensenttinen jää voi pettää alla, jos jääkiteiden rajapinnat ovat sulaneet eli jää on puikkoontunut.

Jäljellä olevat jokien ja purojen jäät ovat vaarallisen heikkoja

Jokien ja purojen jäät ovat olleet heikkoja koko talven eikä virtavesien jäille kannata mennä lukuun ottamatta Lappia. Lapissakin on syytä olla varovainen, sillä vaikka Tornionjoella on mitattu jopa yli 70 cm:n jäänpaksuuksia, monella joella on virtapaikkoja avoimena tai vain heikon jääkannen peitossa. Maan etelä- ja länsiosista jokijäät ovat jo monin paikoin lähteneet ja lähtemässä liikkeelle jo Pohjois-Pohjanmaata ja Etelä-Lappia myöten.

Seuraa vesitilannetta