Jan 16

Kaamos väistyy – koko maassa nyt lumipeite

moussette_aur16jul1_full

Kaamos alkaa väistyä Suomessa. Utsjoella aurinko nousee tänään heti puolenpäivän jälkeen ja laskee kello 12.41. Kaamosaika alkoi Utsjoella marraskuun lopussa.

Huomenna kaamos päättyy Suomen pohjoisimmassa kylässä Utsjoen Nuorgamissa.

Helsingin yliopiston almanakkatoimiston kalenterista ilmenee, että myös muualla Suomessa päivät ovat jo selvästi pidentyneet. Esimerkiksi Helsingin korkeudella päivä on jo lähes tunnin pidempi kuin se oli lyhyimmillään talvipäivän seisauksen aikaan.

Muutosvauhti nopeutuu kevättä kohden. Suurimmillaan se on maaliskuussa kevätpäivän tasauksen tienoilla, jolloin esimerkiksi Helsingin korkeudella päivä venähtää noin kuusi minuuttia vuorokaudessa.

Pohjois-Suomessa päivien piteneminen on vielä vauhdikkaampaa kuin etelämpänä. Utsjoen päivä venyy Helsingin valon aikaa pidemmäksi maaliskuun puolivälin jälkeen.

Kaamoksen vastapainosta utsjokiset saavat nauttia 18. toukokuuta lähtien, jolloin alkaa parin kuukauden pituinen yötön yö.

Koko Suomessa on käytännössä nyt lumipeite. Ilmatieteen laitoksesta kerrotaan, että koko maassa on ainakin ohut lumipeite, vaikka paikoitellen voi vielä näkyä paljasta maata. Hangossakin lunta on satanut jo pari senttiä.

Eniten lunta on Kilpisjärvellä, tämän aamun mittauksessa 97 senttiä.

Vähiten eli noin sentin verran lunta löytyy hajanaisesti eri puolilta Etelä- ja Keski-Suomea.