Oct 20

NOAA: Syyskuu oli maapallon tilastohistorian lämpimin

201409

Viime kuu oli maapallon tilastohistorian kuumin syyskuu, kun tarkasteltiin maa-alueiden ja merenpinnan keskilämpötiloja, kertoo Yhdysvaltain kansallinen ilmastoasioiden hallinto. Maapallon kuukausittaisia lämpötiloja on seurattu vuodesta 1880 lähtien.

Kyseessä oli myös 38:s peräkkäinen syyskuu, jolloin maapallon keskilämpötilat ylittivät 1900-luvun keskiarvon.

Syyskuussa suurin osa maapallon maa-alueista oli tavanomaista lämpimämpiä – poikkeuksia olivat vain Venäjän keskiosat, muutamat Kanadan itäiset ja pohjoiset alueet sekä pieni alue Namibiassa. Erityisen paljon tavallista lämpimämpää puolestaan oli esimerkiksi osissa Lähi-itää ja Kaakkois-Aasiaa.

Helmikuuta lukuun ottamatta tämän vuoden jokainen kuukausi on ollut huomattavan lämmin.

NOAA: Global temperature reaches record high in September; January-September global temperature ties record highest

Jul 04

NOAA: Hurrikaani Arthur iski Yhdysvaltain itärannikolle

085719

Yhdysvalloissa hurrikaani Arthur on iskenyt maan itärannikolle. Arthur iski aamulla Suomen aikaa.

Maan hurrikaanikeskus kertoo, että juuri ennen itärannikolle saapumistaan hurrikaani voimistui kahteen viisiportaisella asteikolla. Sen aiheuttamat tuulet puhaltavat noin 160 kilometriä tunnissa eli yli 44 metriä sekunnissa.

Hurrikaanin arvioidaan häiritsevän tänään miljoonien ihmisten itsenäisyyspäivän viettoa alueella.

Viranomaiset varoittavat, että suosittu lomakohde Pohjois-Carolina on hurrikaanin kulkureitillä. Osavaltion rannikkoa ovat piiskanneet kovat tuulet ja sateet.

Pohjois-Carolinan kuvernööri Pat McCrory julisti osavaltioon eilen poikkeustilan auttaakseen rannikkoseutuja varautumaan myrskytuhoihin. Hänen mukaansa tuhansien turistien saapuminen vaikeutti myrskyvalmisteluja.

Tuhannet ihmiset ovat jo ilman sähköä Pohjois-Carolinassa, ja alueella on tulvia muun muassa Wilmingtonin rannikkokaupungissa.

Useita rannikon uimarantoja, leirintäalueita ja turistikohteita on suljettu varotoimenpiteenä. Lisäksi useat kylät ja kaupungit ovat varautuneet siirtämään esimerkiksi itsenäisyyspäivän ilotulituksia hirmumyrskyn voimistumisen mukaan.

Trooppinen myrsky Arthur voimistui eilen kauden ensimmäiseksi hurrikaaniksi Yhdysvaltojen itärannikolla.

Jul 03

NOAA: Kauden ensimmäinen hurrikaani viistää Yhdysvaltoja

arthur.a2014183.1850.1km_0

Kuva: NASA Goddard MODIS Rapid Response Team

Trooppinen myrsky Arthur on voimistunut kauden ensimmäiseksi hurrikaaniksi Yhdysvaltojen itärannikolla. Hurrikaani Arthur lähestyy Pohjois-Carolinan osavaltion rannikkoa. Hurrikaanin odotetaan levittävän epävakaata säätä jopa Floridaan asti.

Hurrikaani häiritsee itärannikon valmistautumista huomisen itsenäisyyspäivän viettoon.

May 25

Ilmatieteen laitos: Amanda-myrsky voimistui Tyynellämerellä

145937W5_NL_sm

Itäisellä Tyynellämerellä Amanda-hurrikaani on voimistunut historiallisen voimakkaaksi myrskyksi. Kyseessä on nyt historian voimakkain toukokuun hurrikaani, kertoo Ilmatieteen laitos.

Meksikon rannikon länsipuolella liikkuva myrsky ei uhkaa rantautua maa-alueille. Meksikon ilmatieteen laitos on kuitenkin varoittanut, että maan länsirannikon osavaltioissa saattaa sataa rankasti. Myös sateiden aiheuttamia maanvyörymiä voi ilmetä.

Yhdysvaltain hurrikaanikeskuksen mukaan myrsky on voimistunut neljännen asteen hurrikaaniksi. Keskuksen mukaan myrskyn uskotaan suuntaavaan länteen tai luoteeseen.

Myrskyn odotetaan alkavan heiketä myöhemmin tänään ja laantuvan perjantaihin mennessä.

May 22

Yhdysvaltain hurrikaanikaudesta ennakoidaan maltillista

humberto

Kuvaoikeudet: NOAA

Yhdysvaltain ilmatieteilijät ennustavat kesän ja syksyn hurrikaanikaudesta tavallista rauhallisempaa. Puolivuotinen kausi alkaa virallisesti kesäkuun ensimmäisenä päivänä.

Yhdysvaltoihin ennustetaan iskevän kahdeksasta kolmeentoista trooppista myrskyä, jotka ovat kyllin voimakkaita saadakseen nimen. Myrskyistä vain kolmesta kuuteen yltynee hurrikaaniksi ja kaksi tai kolme suurmyrskyksi, meteorologit arvioivat.

Syynä maltilliseen ennusteeseen ovat Tyynenmeren El Niño -ilmiö, joka lämmittää merta, ja Atlantin pintavesien viime vuosia matalampi lämpötila.

outlook2014

NOAA

Viime vuonna meteorologit povasivat pieleen arvioidessaan, että hurrikaanikaudesta tulisi tavallista pahempi. Nimettyjä myrskyjä oli lopulta 13 ja kakkoskategorian hurrikaaneja kaksi, Umberto ja Ingrid. Ykköskategorian hurrikaaneja ei ollut lainkaan.

Viranomaiset ovat luvanneet kansalaisille karttauutuuden, jonka avulla nämä voivat varautua myrskyihin. Resoluutioltaan tarkat kartat on määrä ottaa käyttöön tällä myrskykaudella.

Atlantin hurrikaanikauden voimakkuus vaihtelee 25–40 vuoden jaksoissa. 20 viime vuoden aikana kausissa on ollut keskimäärin 15 nimettyä trooppista myrskyä, kahdeksan hurrikaania ja neljä suurmyrskyä.

Trooppisen myrskyn kovimmat tuulet puhaltavat vähintään 17,5 metriä sekunnissa, hurrikaanin 33 m/s ja suurmyrskyn 49,1 m/s.

NOAA predicts near-normal or below-normal 2014 Atlantic hurricane season

May 21

NOAA National Climatic Data Center: Huhtikuu oli historiallisen kuuma ympäri maailmaa

201404

Huhtikuu oli poikkeuksellisen kuuma ympäri maailmaa. Yhdysvaltain sää- ja valtamerentutkimusviraston NOAA:n mukaan huhtikuu on ollut yhtä kuuma vain vuosina 1880 ja 2010.

Planeetan keskilämpötila oli huhtikuussa 0,77 astetta 1900-luvun keskiarvoa korkeampi.

Esimerkiksi Keski-Siperiassa lämpötilat olivat jopa yli viisi astetta keskimääräistä korkeampia. Sen sijaan valtaosassa Yhdysvaltoja ja Kanadaa lämpötilat olivat tavanomaista alempia.

Viraston mukaan huhtikuun keskilämpötila oli maailmanlaajuisesti 1900-luvun keskiarvoa alempi viimeksi vuonna 1976.

Jan 18

NOAA: Poikkeuksellinen kuivuus piinaa Kaliforniaa

month_drought

Yhdysvalloissa Kaliforniaan on julistettu poikkeustila kuivuuden vuoksi. Kuvernööri Jerry Brownin mukaan kuivuus saattaa olla osavaltion historiassa pahin noin 100 vuoden jakson aikana, jolta tilastoja on olemassa.

Brown kehotti asukkaita vähentämään veden käyttöä kaikin mahdollisin tavoin. Hän ohjeisti CNN-kanavan mukaan viranomaisia auttamaan kuivuudesta kärsiviä maanviljelijöitä ja yhdyskuntia.

Kaliforniassa pelätään myös kuivuuden aiheuttamia maastopaloja. Loppuviikosta Los Angelesin tuntumassa raivosi suuri palo, joka johti asukkaiden evakuointeihin ja aiheutti vahinkoa useille taloille.

Alueella on meneillään jo kolmas peräkkäinen kuiva talvi. Kalifornia saa yleensä suuren osan sateistaan joulu-, tammi- ja helmikuussa.

NOAA: Wildfire Risk for Several Parts of the Country on Saturday

Jan 08

NOAA: Yhdysvaltain paukkupakkaset hellittävät hieman

91fwbgus_init_2014010812

Yhdysvaltoihin on paukkupakkasten jälkeen luvassa hieman lauhempaa säätä.

Kansallisen sääpalvelun mukaan sää on lämpenemässä maan itäosissa. Silti kylmää on monin paikoin edelleen. Minnesotassa Embarrassissa mitattiin eilen maan kylmimmät lukemat, 37 pakkasastetta. Tänä aamuna lukema oli 25.

Lentoliikenne alkaa palata kohti normaalia, joskin satoja lentoja on edelleen peruttu.

NOAA: Warm-Up Begins Across Central, Eastern U.S., Rain, Snow Forecast across Pacific Northwest and Northern Rockies

Jan 06

NOAA: Yhdysvaltain keskiosissa paukkupakkasia

92fwbgus_init_2014010612bbbbb

Pohjois-Amerikkaa koettelevat poikkeuksellisen hyytävät pakkaset.

Yhdysvaltain keskiosissa ei ole ollut näin kylmää 20 vuoteen. Esimerkiksi Chicagossa pakkasta on ollut 18 astetta. Kansallinen sääpalvelu on varoittanut, että osissa Pohjois-Dakotaa pakkanen voi laskea jopa 50 asteeseen.

Kouluja ja yrityksiä on suljettu täksi päiväksi varotoimena.

Pakkasten ennustetaan siirtyvän pikkuhiljaa maan itä- ja eteläosiin.

NOAA: Cold Outbreak Continues Across Central and Eastern U.S.

Jan 05

NOAA: USA:ssa varoitetaan ennätyspakkasista

91fwbgus

Yhdysvaltojen keski- ja pohjoisosiin on luvattu lähipäiviksi ennätyspakkasia. Lämpötilat voivat paikoin laskea alimmilleen pariinsataan vuoteen.

Kylmä säärintama saapuu ensin Yhdysvaltain pohjoisosiin, kuten Pohjois- ja Etelä-Dakotaan. Kovien pakkasten ennustetaan siirtyvän sieltä maan keski- ja koillisosiin.

Meteorologien mukaan pakkasennätykset voivat paukkua Montanasta Michiganiin ulottuvalla alueella, kunnes kylmä ilmamassa siirtyy tiistaiksi maan koillisosiin. Chicagossa lämpötilan ennustetaan laskevan 29 pakkasasteeseen ja Pittsburghissa 24 pakkasasteeseen.

Minnesotassa kaikki julkiset koulut pysyvät huomenna suljettuina kylmän sään vuoksi. Chicagossa koulut ovat toiminnassa, mutta viranomaiset ovat kehottaneet vanhempia harkitsemaan lasten pitämistä kotona.

Life-Threatening Wind Chill Impacting Northern and Central U.S. While Heavy Snow Develops from Eastern Plains to Great Lakes