Jul 17

Sunnuntaina odotettavissa ukkosia kylmän rintaman pyyhkiessä helteen Suomesta

Riikan päivänä kylmä rintama saapuu aamulla lännestä Suomeen. 

Sade- ja ukkoskuuroja on odotettavissa aamusta alkaen paikoin maan länsiosassa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Säärintama etenee päivän aikana maan itäosaan. Sen yhteydessä sade- ja ukkoskuurot voimistuvat nopeasti jopa rajuilmaksi ja kaunis kesäpäivä muuttuu yllättävästi epävakaaksi ja puuskaiseksi. Illaksi ukkoskuurot siirtyvät Venäjän puolelle.

Keskipäivästä alkaen ukkospuuskat (yli 15 m/s) voivat aiheuttaa tuulivahinkoja Itä-Uudeltamaalta Kuusamoon yltävällä alueella. Voimakkaampia puuskia (yli 25 m/s) on odotettavissa myöhemmin iltapäivällä Etelä-Savon itäosista Kainuuseen ylettyvällä alueella. Etenkin maan keskisissä ja itäisissä osissa on hyvä varautua ukkospuuskiin.

Eteläosiltaan rintaman liike on hitaampaa ja paikallisen rankkasateen riski on siksi suurempi etelässä, toisaalta ukkospilvikehityksen käynnistyminen ylipäätään on epävarmaa Etelä-Suomessa. Kuivuuteen etelässä ei välttämättä ole helpotusta tiedossa. Lapissa sää muuttuu pilviseksi ja sateiseksi jo aamuyöstä alkaen. Sadetta voi tulla rankasti matalapaineen myötä osaan Lappia, vuorokausikertymä voi paikoin olla yli 50 mm.

Voimassa olevat varoitukset:

https://www.ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset
Toimintaohjeita ukkospuuskien varalta:

https://www.ilmatieteenlaitos.fi/toimintaohjeita-ukkospuuskissa

Jun 23

:MYRSKYVAROITUS 23.06.2021: Ilmatieteen laitos varoittaa voimakkaista ukkoskuuroista lähituntien aikana Uudellamaalla, Kymenlaaksossa, Kanta-Hämeessä ja Päijät-Hämeessä

Ilmatieteen laitos on antanut keskiviikkona 23.6. klo 14.00 viranomaistiedotteen voimakkaista ukkoskuuroista lähituntien aikana Uudellamaalla, Kymenlaaksossa Kanta-Hämeessä ja Päijät-Hämeessä. Ukkoskuurot voivat aiheuttaa paikoin tuulivahinkoja.

Uudellamaalla, Kymenlaaksossa, Kanta-Hämeessä ja Päijät-Hämeessä esiintyy lähitunteina voimakkaita ukkospuuskia, jotka aiheuttavat paikoin tuulivahinkoja. Irtain omaisuus on hyvä suojata ennen tuulen voimistumista. Ihmisiä kehotetaan tarkkailemaan tilannetta ja siirtymään tarvittaessa sisätiloihin. Ulkona ollessa on syytä varoa kaatuvia puita ja maahan pudonneita sähkölinjoja.

Hätänumeroon 112 ei pidä soittaa tiedustelutarkoituksessa esimerkiksi sähkökatkoista tai kaatuneista puista. Hätänumeroon soitetaan vain kiireellisissä hätätilanteissa, kun henki, terveys, omaisuus tai ympäristö on vaarassa.

Tilannetta seurataan Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilla ja Twitter-tilillä @meteorologit.

Lisätietoja:

Voimassa olevat varoitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset

Toimintaohje ukkospuuskien varalle: https://www.ilmatieteenlaitos.fi/toimintaohjeita-ukkospuuskissa

Jun 22

:MYRSKYVAROITUS: Ilmatieteen laitos – Ilmatieteen laitos varoittaa voimakkaista ukkoskuuroista lähituntien aikana Pohjanmaalla

Keski-Pohjanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaan eteläosassa esiintyy lähitunteina voimakkaita ukkospuuskia, jotka aiheuttavat paikoin tuulivahinkoja. Irtain omaisuus on hyvä suojata ennen tuulen voimistumista. Ukkosen aikana tulee pysytellä sisätiloissa ja ulkona ollessa varoa kaatuvia puita ja maahan pudonneita sähkölinjoja.

Hätänumeroon 112 ei pidä soittaa tiedustelutarkoituksessa esimerkiksi sähkökatkoista tai kaatuneista puista. Hätänumeroon soitetaan vain kiireellisissä hätätilanteissa, kun henki, terveys, omaisuus tai ympäristö on vaarassa.

Lisätietoja:

Voimassa olevat varoitukset

Toimintaohje ukkospuuskien varalle

Jun 14

Ilmatieteen laitos – Voimakas kesämyrsky saapuu Suomeen

Ilmatieteen laitoksen 14.6. tekemän ennusteen mukaan lounaanpuoleinen tuuli voimistuu merillä tiistain vastaisena yönä laajalti kovaksi ja Selkämerellä myrskylukemiin. Länsirannikolla tuuli voimistuu myrskypuuskiin varhain tiistaiaamuna ja aamupäivän aikana laajalti myös maan keskiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa.

”Myrsky on vuodenaikaan nähden voimakas. Puut ovat täydessä lehdessä ja maa on roudaton, joten yli 20 m/s puhaltavat puuskat aiheuttavat enemmän vahinkoja kuin vastaavat puuskat talvikaudella”, sanoo päivystävä meteorologi Antti Kokko Ilmatieteen laitokselta.

Tuuli alkaa heiketä länsirannikolla puolelta päivin. Itäisissä maakunnissa tuuli heikkenee vasta illalla.

Myrskymatalapaineen yhteydessä sataa runsaasti suuressa osassa maata. Vettä kertyy ennusteen mukaan tiistain aikana Lapissa 20–30 millimetriä ja maan keskivaiheilla 5–15 millimetriä.

Voimassa olevat varoitukset löytyvät Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilta.

Sep 15

:MYRSYVAROITUS: Ilmatieteen laitos – Voimakas syysmyrsky saapuu Suomeen

Ilmatieteen laitoksen tiistaina 15.9. tekemän ennusteen mukaan pohjoisenpuoleinen tuuli voimistuu myrskylukemiin Pohjanlahdella keskiviikkona iltapäivällä, ja torstain vastaisesta yöstä alkaen myrskytuulia esiintyy myös etelämpänä olevilla merialueilla. Lisäksi merialueilla aallokko on kovaa. Ahvenanmaalla sekä länsi- ja lounaisrannikolla tuuli on erittäin puuskaista keskiviikkoillasta alkaen.

Myöhemmin torstain aikana voimakkaita puuskia esiintyy yleisesti maan länsiosassa, ja päivän ja illan aikana myös idässä, joskin puuskat heikkenevät jonkin verran. ”Myrsky on vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen voimakas. Tyypillisesti näin voimakkaat matalapainemyrskyt ajoittuvat myöhempään syksyyn ja talveen. Maa-alueilla puissa on vielä lehdet ja maa on roudaton, mikä tekee tästä myrskystä talvimyrskyjä vaikuttavamman”, sanoo päivystävä meteorologi Ville Siiskonen Ilmatieteen laitokselta.

Myrskytilanne muistuttaa ennusteiden perusteella vuoden 2019 alun Aapeli-myrskyä, joka aiheutti runsaasti sähkökatkoja ja puustotuhoja erityisesti länsirannikolla sekä Ahvenanmaalla. Myrskyyn liittyy myös runsaita sateita, jotka painottuvat maan keskiosaan sekä Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun eteläosiin. Sadetta voi paikoin kertyä yli 40 millimetriä keskiviikkopäivästä torstaiaamuyöhön asti. Alueella on kuluvan syyskuun aikana satanut jo selvästi tavanomaista enemmän. Torstain aikana sadealue liikkuu kohti kaakkoa ja heikkenee. Ennusteeseen liittyy vielä epävarmuuksia voimakkaimpien puuskien vaikutusalueen osalta.

Voimassa olevat varoitukset löytyvät Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilta.

Feb 22

:!!!MYRSKYVAROITUS!!!:Ilmatieteen laitos – Illalla ja yöllä maan lounaisosissa vaarallisen voimakkaita myrskytuulia

Lännenpuoleinen tuuli voimistuu lauantaina illalla ja sunnuntain vastaisena yönä myrskyksi. Suomen lounaisissa maakunnissa esiintyy vaarallisen voimakkaita myrskypuuskia.

Ilmatieteen laitoksen lauantaina 22.2.2020 tekemän ennusteen mukaan syvä matalapaine saapuu lauantai-iltana Suomeen. Maa-alueilla tuuli voimistuu myrskypuuskiin laajalti maan etelä- ja keskiosassa. Voimakkaimmat, noin 25 m/s myrskypuuskat esiintyvät illalla ja yöllä etenkin Satakunnan ja Varsinais-Suomen alueella sekä mahdollisesti Pirkanmaan ja Kanta-Hämeen alueilla.

”Voimakkaimmat myrskypuuskat voivat aiheuttaa yleisestikin tuulivahinkoja ja sähkökatkoja”, sanoo päivystävä meteorologi Antti Kokko. Maan etelä- ja keskiosan vähäinen routatilanne ja märkä maaperä voivat edesauttaa puita kaatumaan herkemmin.

Matalapaineen yhteydessä merivesi nousee erittäin korkealle Saaristomerellä ja Selkämerellä ja korkealle Suomenlahdella, Merenkurkussa ja Perämerellä. Lisäksi lounaisilla ja eteläisillä merialueilla esiintyy kovaa aallokkoa (yli 4 m).

Lisätiedot:

Voimassa olevat varoitukset

Merivedenkorkeus

Feb 15

:MYRSKYVAROITUS: Viikonvaihteessa odotettavissa myrskytuulia

Sunnuntai-illan ja maanantaiaamupäivän aikana etelänpuoleinen tuuli voimistuu myrskyksi. Maa-alueilla voimakkaimmat puuskat esiintyvät länsirannikon maakunnissa.

Ilmatieteen laitoksen 15.2.2020 tekemän ennusteen mukaan syvä matalapaineen alue saapuu sunnuntain aikana Pohjois-Atlantilta Suomeen. Sunnuntai-illan ja maanantaiaamupäivän välillä tuuli voimistuu lähes kaikilla merialueilla myrskylukemiin. Maa-alueilla tuuli on voimakasta puuskissa Lapin eteläpuolella. Voimakkaimmat myrskypuuskat esiintyvät maanantain vastaisena yönä Satakunnasta Keski-Pohjanmaalle ulottuvalla alueella, myöhemmin maanantaiaamuyönä ja -aamuna myös Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueella. Ennusteeseen liittyy kuitenkin vielä epävarmuutta, varsinkin voimakkaimpien puuskien esiintymisalue ja voimakkuus voi tarkentua sunnuntain aikana. Myrskypuuskat voivat aiheuttaa melko runsaasti yksittäisiä tuulivahinkoja vaara-alueella. Maan etelä- ja keskiosan vähäinen routatilanne voi edesauttaa puita kaatumaan herkemmin.

Myrskymatalapaineen yhteydessä tulee runsaita sateita, varsinkin maan pohjoisosassa. Lapissa runsaimmat sateet alkavat sunnuntaina päivällä ja päättyvät maanantaina päivällä. Sade tulee Lapissa suuremmaksi osaksi lumena, tosin ajoittain sade muuttuu eteläosiltaan vedeksi. Märkää lunta voi kertyä lähinnä Lapin lounaisosaan jopa 20 cm, mikä muuttaa ajokelin erittäin huonoksi. Maan etelä- ja keskiosassa sade tulee vetenä.

Matalapaineen yhteydessä merivesi nousee korkealle Pohjanlahdella ja Saaristomerellä sunnuntai-illan ja maanantaiaamun välillä, erityisesti Perämerellä ja Merenkurkussa. Lisäksi lähes kaikilla merialueilla esiintyy kovaa aallokkoa (yli 4 m).

Voimassa olevat varoitukset: https://www.ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset

Merivedenkorkeus: https://www.ilmatieteenlaitos.fi/vedenkorkeus

Feb 09

:MYRSKYVAROITUS: Ensi yönä voimakkaita tuulia maan etelä- ja keskiosassa

 

Maanantain vastaisen yön ja päivän aikana etelätuuli voimistuu merialueilla paikoin myrskylukemiin. Myös maa-alueilla on odotettavissa voimakkaita puuskia.

Ilmatieteen laitoksen 9.2.2020 tekemän ennusteen mukaan syvä matalapaine lähestyy maatamme sunnuntai-iltana lounaasta. Siinä yhteydessä etelätuuli voimistuu merialueilla paikoin myrskylukemiin ja on maa-alueillakin maan etelä- ja keskiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa puuskissa voimakasta.  Todennäköisimmin myrskypuuskia esiintyy maan eteläosassa, mutta paikoin myös maan keskiosassa maanantain vastaisesta yöstä maanantaipäivään saakka. ”Myrskypuuskat voivat aiheuttaa ensi yön aikana jonkin verran vahinkoa. Kaatuneita puita siellä täällä ja sähkökatkoksia”, sanoo päivystävä meteorologi Nina Karusto.

Matalapaineeseen liittyy myös melko runsaita sateita. Sademäärät ovat yleisesti 5-15 mm, ja runsaimmat sateet painottuvat maan etelä- ja länsiosaan, missä kertymät voivat olla paikoin jopa 30 mm/vrk. Sateet tulevat maan etelä- ja keskiosassa pääosin vetenä, idässä voi tulla ajoittain räntää. Kainuussa, Koillismaalla ja Lapissa sade tulee räntänä tai lumena. Lapissa lumikertymät ovat paikoin yli 10 cm.

Matalapaineen yhteydessä esiintyy läntisillä merialueilla myös kovaa aallokkoa (yli 4 m) ja meriveden ennustetaan kohoavan erittäin korkealle Saaristomeren ja korkealle Pohjanlahden rannikolla.

 

Lisätietoja:

Voimassa olevat varoitukset

Dec 17

Ilmatieteen laitos – Keski-Suomeen ennustetaan erittäin huonoa ajokeliä, merellä myrskyää

Keskiviikkona maan keskiosassa sataa lunta paikoin yli 15 senttimetriä. Tuuli voimistuu eteläisillä ja lounaisilla merialueilla myrskylukemiin.

Ilmatieteen laitoksen 17.12. tekemän ennusteen mukaan huomenna keskiviikkona 18. joulukuuta maahamme saapuu lounaasta voimakas matalapaine, jonka yhteydessä maan keskiosassa sataa paikoin 15–20 senttimetriä räntää tai lunta. Sade alkaa aamuyöllä vetenä maan lounaisosassa, mutta muuttuu aamun aikana rännäksi ja lumeksi muuttaen ajokelin erittäin huonoksi.

“Ajokeli on maan keskiosassa erittäin huono. Myös tykkylunta kertyy jonkin verran, mikä voi aiheuttaa paikallisia puustovaurioita”, sanoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Juha Tuomala.

Keskiviikkoiltana ja torstain vastaisena yönä sade muuttuu myös maan eteläosassa osittain rännäksi ja loppuvaiheessa lumeksi, mutta sateet ovat jo siinä vaiheessa vetäytymässä itärajan taakse.

Merellä tuuli voimistuu eteläisillä ja lounaisilla merialueilla myrskylukemiin, ja aallokko kohoaa paikoin kovaksi. Myös merivesi nousee paikoin korkealle. Maa-alueilla puuskainen tuuli voi olla kovaa maan lounaisosassa.

Lisätietoja:

Voimassa olevat varoitukset

Jan 02

Ilmatieteen laitos – Aapeli-myrskyssä mitattiin merellä ennätyksellistä tuulta

Tammikuun 2. päivän vastaisena yönä mitattiin ennätyksellistä tuulta Suomen merialueilla. Tuuli yltyi lähes hirmumyrskyksi.

”Kökarin Bogskärissä 10 minuutin keskiarvo tuulen nopeudesta oli 32,5 m/s. Tämä ylittää entisen Suomen ennätyksen 31 m/s, mikä on mitattu vuosina 1971, kahdesti 1975 ja 1995”, kertoo meteorologi Pauli Jokinen. Kökarin tuulen nopeus jää hieman alle hirmumyrskyrajan eli 33 m/s. Puuskissa tuuli oli kovimmillaan merellä 41,6 m/s.

Aallokko oli myös rajua. Selkämerellä mitattiin aaltopoijun kahdeksanvuotisen mittaushistorian suurin aallonkorkeus. Alustavien tietojen mukaan merkitsevä aallonkorkeus oli 7,9 metriä.

Maa-alueilla tuuli oli puuskissa maan länsiosassa paikoin yli 20 m/s. Manner-Suomen kovin puuska oli Vaasan Klemettilässä mitattu 32,8 m/s. Maarianhaminan lentoasemalla mitattiin 29,8 m/s.

Myrskymatalapaineeseen liittyen maan keskiosassa on satanut myös reippaasti lunta. Pirkanmaalta Pohjois-Karjalaan ulottuvalla alueella on kertynyt noin 20 cm lunta ja tykkylumi on aiheuttanut sähkökatkoja.

Matalapaine väistyy kaakkoon ja tuulet alkavat heiketä.

Voimassa olevat varoitukset: https://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset