Mar 13

Voimakas sykloni aiheuttaa tuhoa Tyynenmeren pienissä saarivaltioissa

pam.a2015072.0220.2km

Erittäin voimakas hirmumyrsky aiheuttaa tuhoa Tyynen valtameren pienten saarivaltioiden alueilla. Kiribatin, Tuvalun ja Salomonsaarten kautta Vanuatulle kulkenut sykloni Pam on nostanut tulvia ja tuhonnut koteja. Vahvistamattomien tietojen mukaan viitosluokan hirmumyrsky olisi vaatinut jopa kymmeniä kuolonuhreja.

pam-airs-31315

Myrskytuuli on puhaltanut jopa 69–75 metrin sekuntivauhdilla. Fidžillä työskentelevä meteorologi Neville Koop muistuttaa Australian yleisradioyhtiön ABC:n haastattelussa, että tällainen myrskytuuli pystyy tuhoamaan vankatkin rakennukset. Suuri osa saarten asumuksista on hyvin kevytrakenteisia.

YK:n humanitaarista apua koordinoivan OCHA:n Tyynenmeren aluejohtajan Sune Gudnitzin mukaan Pamin kaltainen sykloni on pahin mahdollinen uhka alavista saarista koostuvalla alueella.

Oct 11

Jopa 260 000 ihmistä on evakuoitu Intiaa lähestyvän hirmuisen syklonin alta

www.imd.gov.insectionnhacdynamiccwind

Sykloni on yhtä suuri kuin puolet Intiasta. Sen odotetaan iskevän Intian itärannikolle lauantai-iltana.

Intian itärannikkoa lähestyy sykloni, joka on viime päivät kerännyt voimiaan Bengalinlahdella. Phailiniksi nimetty sykloni on niin suuri, että se täyttää lähes koko lahden. Sen koko on puolet Intian maapinta-alasta.

Intialaisten meteorologien mukaan myrskytuulet puhaltavat jopa 220 kilometriä tunnissa, mutta yhdysvaltalaiset arvelevat nopeudeksi jopa 315 kilometriä tunnissa. Myrskyä on verrattu hirmumyrsky Katrinan, joka tuhosi suuren osan New Orleansin kaupungista Yhdysvalloissa vuonna 2005.

www.imd.gov.insectionnhacdynamiccwindbbbbbbb

Jopa 260 000 ihmistä on evakuoitu syklonin alta, ja evakuoinnit Orissan ja Andrha Pradeshin osavaltioista itärannikolla jatkuvat. Vuonna 1999 sykloni tappoi alueella 10 000 ihmistä.

Viranomaisten mukaan sykloniin on nyt varauduttu paremmin. Viranomaiset varoittavat kuitenkin, että Phailin aiheuttaa suurta tuhoa asunnoille, viljelmille, rautateille, sähkönjakeluun ja veden saantiin.

Ennustegraafit: IMD ( Indian Meteorological Department)