Oct 12

Hudhud moukaroi Intian itärannikkoa

map (1)

Laajat evakuoinnit aiheuttanut sykloni Hudhud on iskenyt sunnuntaina koko voimallaan Intian itärannikkolle. Trooppisen hirmumyrskyn tuulet puhaltavat puuskissa yli 54 metriä sekunnissa. Sykloni tuo mukanaan myös rankkasateita.

Ensimmäisenä hirmumyrskyn tielle joutui kahden miljoonan asukkaan satamakaupunki Visakhapatnam puolilta päivin paikallista aikaa.

Myös Vizagina tunnetun kaupungin kadut ovat täynnä tuulen repimiä puita ja muuta roskaa.

Andhra Pradeshin osavaltion viranomaiset kertovat kolmen ihmisen kuolleen syklonin seurauksena. Kaksi heistä oli jäänyt puun ja yksi romahtaneen seinän alle.

Useimmat Visakhapatnamin asukkaat olivat totelleet viranomaisten kehotusta hankkiutua suojaan. Intian viranomaiset ovat järjestäneet yli 370 000 ihmisen evakuoinnin Andhra Pradeshin ja Orissan osavaltioissa minimoidakseen kuolonuhrien määrän.

Myös Visakhapatnamin lentokenttä suljettiin ja junaliikenne keskeytettiin. Alueen tiet ovat täynnä myrskyn mukanaan repimää tavaraa ja puita, joten niillä liikkuminen ei onnistu. Hudhud on myös katkaissut alueen puhelinliikenteen.

Intian meteorologian laitos on ennustanut myrskyn nostavan korkeita aaltoja, mikä voi aiheuttaa pahoja tulvia alaville rannikkoalueille.

Meteorologian laitoksen mukaan Hudhud oli rannikolle iskiessään kolmannen luokan hirmumyrsky, mutta sen tuulien odotetaan heikkenevän maalla.

Saman kokoluokan sykloni Phailin iski vuosi sitten alueelle tappaen 53 ihmistä.

Oct 12

Vongfong-myrsky lähestyy Japania

map

Trooppinen myrsky Vongfong  lähestyy Japanin pääsaaria. Japanin eteläisimmän Okinawan saaren myrsky ohitti viikonlopun aikana. Tuolloin Vongfong raivosi vielä taifuunin voimalla.

Sunnuntain aikana kovimmat tuulet ovat heikentyneet ja Vongfong luokitellaan nyt trooppiseksi myrskyksi. Tuulen keskinopeus on noin 31 m/s.

Myrskytuulet ja sateet ovat katkoneet puita ja sähköjä sekä aiheuttaneet tulvia. Yli 20 ihmisen kerrotaan loukkaantuneen.

Voimakkaimmillaan, ennen Okinawalle saapumistaan Vongfong oli 3. luokan taifuuni, jossa tuui puhalsi yli 40 metriä sekunnissa.

Viranomaiset ovat evakuoineet taifuunin tieltä 150 000 ihmistä. Vongfongin arvioidaan osuvan Japanin eteläiselle pääsaarelle, Kyushulle huomenna, maanantaina. Japanin pääkaupungin, Tokion myrskyn arvioidaan saavuttavan tiistaina.

Jun 10

Deutscher Wetterdienst: Saksan myrskyt siirtyvät kohti itää – ainakin kuusi kuollut

satWetterAktuell,property=default

Kuvaoikeudet: Deutscher Wetterdienst

Läntistä Saksaa riepotellut on surmannut ainakin kuusi ihmistä. Itään liikkuva myrksyn ennustetaan jatkuvan vielä useita päiviä. Saksan ilmatieteenlaitos on antanut säävaroituksen Hannoverin ja Bremenin alueelle ensi yöksi.

Düsseldorfissa kolme ihmistä kuoli puun kaaduttua vajan päälle. Palokunta pelasti vajasta kolme ihmistä, joista kaksi on loukkaantunut vakavasti.

Läheisissä Kölnin ja Krefeldin kaupungeissa kaksi pyöräilijää menehtyi oksien pudottua heidän päälleen. Yhden ihmisen kerrotaan kuolleen Essenissä raivatessaan myrskytuhoja.

Hellepäiviä seurannut ukkosmyrksy on haitannut niin maa- kuin lentoliikennettä. Düsseldorfin lentokenttä jouduttiin sulkemaan tunnin ajaksi ja raideliikenteessä on useita myöhästymisiä.

May 22

Yhdysvaltain hurrikaanikaudesta ennakoidaan maltillista

humberto

Kuvaoikeudet: NOAA

Yhdysvaltain ilmatieteilijät ennustavat kesän ja syksyn hurrikaanikaudesta tavallista rauhallisempaa. Puolivuotinen kausi alkaa virallisesti kesäkuun ensimmäisenä päivänä.

Yhdysvaltoihin ennustetaan iskevän kahdeksasta kolmeentoista trooppista myrskyä, jotka ovat kyllin voimakkaita saadakseen nimen. Myrskyistä vain kolmesta kuuteen yltynee hurrikaaniksi ja kaksi tai kolme suurmyrskyksi, meteorologit arvioivat.

Syynä maltilliseen ennusteeseen ovat Tyynenmeren El Niño -ilmiö, joka lämmittää merta, ja Atlantin pintavesien viime vuosia matalampi lämpötila.

outlook2014

NOAA

Viime vuonna meteorologit povasivat pieleen arvioidessaan, että hurrikaanikaudesta tulisi tavallista pahempi. Nimettyjä myrskyjä oli lopulta 13 ja kakkoskategorian hurrikaaneja kaksi, Umberto ja Ingrid. Ykköskategorian hurrikaaneja ei ollut lainkaan.

Viranomaiset ovat luvanneet kansalaisille karttauutuuden, jonka avulla nämä voivat varautua myrskyihin. Resoluutioltaan tarkat kartat on määrä ottaa käyttöön tällä myrskykaudella.

Atlantin hurrikaanikauden voimakkuus vaihtelee 25–40 vuoden jaksoissa. 20 viime vuoden aikana kausissa on ollut keskimäärin 15 nimettyä trooppista myrskyä, kahdeksan hurrikaania ja neljä suurmyrskyä.

Trooppisen myrskyn kovimmat tuulet puhaltavat vähintään 17,5 metriä sekunnissa, hurrikaanin 33 m/s ja suurmyrskyn 49,1 m/s.

NOAA predicts near-normal or below-normal 2014 Atlantic hurricane season

Feb 08

Britanniassa valmistaudutaan kovaan myrskyyn

City of London weather forecast - Met Office - Google Chrome_2014-02-08_12-27-42

Atlantille on muodostumassa toinenkin voimakas matalapaine, joka liikkuu sunnuntain kuluessa Espanjan ylle.

Britteinsaarten eteläosat ovat taas joutumassa rajujen myrskyjen riepottelemaksi. Atlantille kehittyvän voimakas myrskymatalapaine liikkuu lauantain kuluessa Britannian yli.

Tuuli on rajuinta Walesissa ja Lounais-Englannissa. Tuulen nopeus voi nousta jopa 35 metriin sekunnissa, Britannian ilmatieteen laitos varoittaa.

Myrsky nostattaa korkeita aaltoja. Lounais-Englannissa sijaitsevan Cornwallin kreivikunnan merivartiostossa odotetaan jopa 14-metrisiä aaltoja, kertoo yleisradioyhtiö BBC.

Tuuli on vielä sunnuntainakin hyvin voimakasta.

Kovimmat sateet näyttäisivät olevan jo ohitse, mutta Britannian ilmatieteen laitoksen mukaan runsaita sateita riittää sunnuntaiaamuun asti.

Atlantille muodostuu lauantain kuluessa toinenkin ärhäkkä matalapaine.Se liikkuu sunnuntain kuluessa Pohjois-Espanjan ylle. Tuuli on kovinta Portugalin rannikolla.

Oct 26

Raju syysmyrsky lähestyy Eurooppaa

1175576_10151681553274209_290380951_n

Eurooppaa lähestyy raju syysmyrsky, joka iskee ensimmäisenä Britanniaan.

Maan etelärannikolle on luvassa jopa 40 metriä sekunnissa puhaltavia puuskia.

Ilmatieteen laitoksen mukaan Suomi säästynee syysmyrskyltä. Suomenlahdella saattaa olla kovia tuulia tiistaina.

Voimakkaimmillaan myrsky on Britannian lisäksi Pohjanmeren rannikolla ja Tanskassa. Rajut puuskat voivat ulottua myös Viroon. Ruotsin ilmatieteen laitos on varoittanut maansa viranomaisia myrskytuulista.

Ilmatieteen laitos arvioi, että sään aiheuttama onnettomuusriski nousee myrskyn vaikutusalueella. Myrskyn vaarallisuus perustuu juuri voimakkaisiin puuskiin.

Sep 15

NOOA: Kaksi myrskyä riepottelee Meksikoa

085403

Kuvaoikeudet: National Hurricane Center

Hurrikaani Ingridin odotetaan iskeytyvän Meksikon itärannikolle maanantaina. Myrsky riehui viikonloppuna Meksikonlahdella ja eteni kohti rannikkoa.

Meksikoa koettelee myös trooppinen myrsky Manuel, joka lähestyi maan lounaisosia sunnuntaina. Senkin pelättiin voimistuvan hurrikaaniksi.

Manuelin tuulennopeus oli noin 30 metriä sekunnissa ja Ingridin lähes 40 metriä sekunnissa. Molemmat myrskyt näyttivät kiihtyvän edelleen. Laajoille alueille odotetaan rankkasateita.

– Nämä sateet nostattavat todennäköisesti hengenvaarallisia tulvia ja maanvyöryjä, viranomaiset varoittivat.

Meteorologit ennustivat ankaria sateita ainakin viiteen osavaltioon.