Nov 06

Ilmatieteen laitos – Vuosi 2017 kiilaa kolmen mittaushistorian lämpimimmän vuoden joukkoon

clouds-98

Maailman ilmatieteen järjestö WMO julkaisi YK:n Bonnin ilmastonmuutoskokouksen (COP23) avajaispäivänä arvion, jonka mukaan vuosi 2017 tulee sijoittumaan kolmen lämpimimmän vuoden joukkoon kautta mittaushistorian.

Maailman ilmatieteen järjestö WMO:n mukaan tämä vuosi tule sijoittumaan kolmen mittaushistorian lämpimimmän vuoden joukkoon. Globaalin keskilämpötilan arvioidaan vuonna 2017 olevan 1,1 °C astetta korkeampi kuin esiteollisena aikana. Lopulliset tiedot saadaan vuoden päättyessä, kun kaikki havaintoaineistot on analysoitu.

Ilmastonmuutos koettelee erityisesti kehittyviä maita

“Me olemme nähneet tänä vuonna erityislaatuisia sääilmiöitä, kuten yli 50 asteen lämpötiloja Aasiassa, ennätyksellisiä hurrikaaneja Karibialla ja Atlantilla sekä tuhoisia monsuunitulvia, jotka ovat vaikuttaneet miljoonien ihmisten elämään”, muistuttaa WMO:n pääsihteeri Petteri Taalas. Tällaiset ääri-ilmiöt vaikuttavat erityisesti kaikkein haavoittuvimpiin maihin.

Bonnin ilmastokokouksen puheenjohtajamaana toimii Fidži. Fidžin kaltaiset Tyynenmeren pienet saaret ajavat neuvotteluissa usein kunnianhimoisimpia ratkaisuja, koska maiden varautuminen merkittäviin sääilmiöihin ja luonnonkatastrofeihin on heikompaa ja jopa niiden koko olemassaolo on vaakalaudalla.

Ilmatieteen laitos on tehnyt sää- ja ilmastoalan kansainvälistä yhteistyötä eri puolilla maailmaa. Tällä hetkellä projekteja on käynnissä juuri näillä alueilla, joissa sään ääri-ilmiöt ovat aiheuttanet tänäkin vuonna tuhoja, eli mm. Karibian saarilla, Andeilla ja Nepalissa. Kysyntä alan suomalaiselle huippuosaamiselle on entistäkin suurempaa.

“Lisääntynyt tietoisuus ja julkinen keskustelu ilmastonmuutoksesta ja sään ääri-ilmiöistä ovat entisestään lisänneet kiinnostusta kansallisten ilmatieteen laitosten tuottamia palveluita kohtaan. Sopeutuminen ilmastonmuutokseen luo lisäpaineita vaarallisiin sääilmiöihin varautumiseen, kun ilmaston käytös muuttuu totutusta”, kertoo Ilmatieteen laitoksen yksikön päällikkö Harri Pietarila.

https://ilmasto-opas.fi/fi/ilmastonmuutos/hillinta/-/artikkeli/42433dde-827f-485e-9fa9-45b49fbfa317/globaalit-paastot.htm

Jan 25

WMO vahvistaa: Viime vuosi oli ennätyslämmin

10609847965_35aab29d03_z

Maailman ilmatieteen järjestön (WMO) julkaiseman raportin mukaan vuosi 2015 oli mittaushistorian lämpimin rikkoen aiemmat ennätykset selvästi. 

Globaali maan ja merenpinnan lämpötila oli viime vuonna 0,76±0,1 astetta korkeampi kuin vertailukauden 1961–1990 keskiarvo. Ensimmäistä kertaa lämpötilat olivat keskimäärin kokonaisen asteen esiteollista aikaa korkeammalla.

Viisitoista mittaushistorian lämpimintä vuotta on ollut 2000-luvulla. Vuosi 2015 oli selvästi lämpimämpi kuin vuosi 2014, joka oli aikaisempi ennätyslämmin vuosi. Vuonna 2015 maailmalla nähtiin myös monia tuhoa aiheuttaneita sääilmiöitä, kuten lämpöaaltoja, tulvia ja vakavaa kuivuutta. 

“Erityisen voimakas El Niño ja ilmastonmuutos yhdistivät voimansa viime vuonna, mikä aiheutti monia dramaattisia vaikutuksia viime vuonna. El Niño-ilmiö hiipuu vähitellen tulevina kuukausina, mutta ihmisen aiheuttama ilmastonmuutoksen kanssa meidän on elettävä vielä useita vuosikymmeniä.”, toteaa Maailman ilmatieteen järjestön uusi pääsihteeri Petteri Taalas.  

“Ilmastonmuutos tulee aiheuttamaan yhä vakavampia seurauksia seuraavien viiden vuosikymmenen aikana. Tämän takia meidän pitää panostaa hillintätoimenpiteiden lisäksi sopeutumiseen. Olemme nyt saavuttaneet ensimmäistä kertaa 1 asteen lämpenemiskynnyksen verrattuna esiteolliseen aikaan. Tämä on vakava hetki maapallomme historiassa”, Taalas sanoo. Jos Pariisin neuvotteluissa tehdyt sitoumukset pitävät ja lisäksi saavutetaan kunnianhimoisemmat päästövähennystavoitteet, meillä on kuitenkin vielä mahdollisuudet pysyä kahden asteen lämpenemistavoitteessa”, Taalas toteaa WMO:n tänään julkaisemassa tiedotteessa. 

Linkki WMO:n tiedoteeseen: www.wmo.int

Posted in WMO
Feb 02

WMO: Vuosi 2014 oli tilastojen kuumin

2012-NSW-Bushfire-Season-blank-1

Kansainvälisen ilmatieteen järjestön mukaan 15 kuumimmasta vuodesta 14 on ollut tällä vuosisadalla.

Viime vuosi oli YK:n mukaan tilastoidun ajan kuumin maapallolla. Keskilämpötila oli 0,57 astetta korkeampi kuin vertailuajanjaksolla vuosina 1961-1990.

YK:n alainen Maailman ilmatieteen järjestö WMO huomauttaa, että ennätyslämmön ohella viime vuonna monissa maissa koettiin rankkasateita ja tulvia, toisia piinasi taas kuivuus. Kumpikin ääri-ilmiö liittyy ennusteiden mukaan ilmastonmuutokseen.

WMO:n mukaan 15 kuumimmasta mitatusta vuodesta 14 on ollut tällä vuosisadalla.

YK:n jäsenmaat kokoontuvat ensi viikolla keskustelemaan kansainvälisestä ilmastosopimuksesta, joka on määrä allekirjoittaa joulukuussa Pariisissa. Tavoitteena on rajoittaa ilmaston lämpeneminen enintään kahteen asteeseen, kun vertailukohtana on teollista vallankumousta edeltävä aika.

WMO: Warming Trend Continues in 2014

Feb 05

WMO: Vuosi 2013 oli kaikkien aikojen kuudenneksi lämpimin – vahvistaa ilmaston lämpenemisen

Nasa Earth images - Google-haku - Google Chrome_2014-02-05_15-59-10

Viime vuosi oli kaikkien aikojen kuudenneksi lämpimin, mikä vahvistaa ilmaston lämpenemisen todeksi. Näin kertoi YK:n sääjärjestö keskiviikkona.

Maailman ilmatieteen järjestön mukaan viime vuoden lämpötila on linjassa pitkään jatkuneen lämpenemisen kanssa.

Vuoden globaaleja keskilämpötiloja on mitattu vuodesta 1850. Viime vuosi jakoi kuudenneksi lämpimimmän paikan vuoden 2007 kanssa.

Molempina vuosina lämpötilat olivat 0,55 celsiusastetta keskimääräistä korkeampia. Neljästätoista lämpimimmästä vuodesta kolmetoista on koettu 2000-luvulla.

Maailman ilmatieteen järjestön johtaja Michel Jarraud sanoo, että ilmaston lämpenemistä ei voi enää kieltää.

“Ilmakehässämme on ennätysmäärä kasvihuonekaasuja, joten lämpötilat nousevat jatkossakin. Tekemisemme tai tekemättä jättämisemme vaikuttavat siihen, millaiseen tilaan planeetta lapsenlapsillemme jää”, Jarraud toteaa.

YK:n sääjärjestö julkaisi viime vuoden lämpötilatiedot keskiviikkona, mutta virallinen ilmastotilanteen katsaus julkaistaan maaliskuussa.

WMO: 2013 Among Top Ten Warmest on Record

Nov 13

WMO: Merien pinnat ennätyskorkealla

527241_10150653896971888_1246977901_n

Merenpinta on noussut kaksi kertaa niin paljon kuin 1900-luvulla keskimäärin. Vuodesta on myös tulossa yksi kuumimmista, kertoo YK:n ilmatieteellinen järjestö.

Merien pinnat ovat tänä vuonna olleet korkeammalla kuin koskaan ennen, ja samalla on kasvanut alavien rantamaiden asukkaiden riski joutua sään ääri-ilmiöiden uhreiksi, sanoo YK:n meteorologinen järjestö WMO.

Kuluvan vuoden väliaikaisraportin mukaan merien uusi korkeusennätys kirjattiin viime maaliskuussa. 3,2 millimetrin vuosinousu on kaksinkertainen 1900-luvun keskimääräiseen nousuun verrattuna. Pintaa nostavat jäiden sulaminen ja lämpimän veden laajentuminen.

– Vaikka yksittäisten syklonien ei voidakaan osoittaa johtuvan suoraan ilmaston lämpenemisestä, merenpinnan nousun traagiset seuraukset ovat nähtävissä Filippiineillä, sanoo WMO:n johtaja Michel Jarraud.

Vuodesta on tulossa myös yksi kuumimmista sitten tilastoinnin alkamisen. Tammi–syyskuun lukujen perusteella vuodesta on muodostumassa yhtä kuuma kuin vuosi 2003, joka on vuoteen 1850 ulottuvissa tilastoissa seitsemännellä sijalla. Kaikki vuoden 1998 jälkeiset viileimmät vuodet ovat kuumempia kuin eksikään vuotta 1998 edeltäneistä kuumimmista vuosista, Jarraud kertoo.

Poimintoja WMO:n raportista:

  • Koillis-Brasiliaa koetteli vuoden alussa pahin kuivuus puoleen vuosisataan. Brasilian tasangolle puolestaan monsuunisateet toivat eniten vettä sitten vuoden 1979, jolloin sateita alettiin tilastoida.
  • Rajut sateet aiheuttivat alkukesällä Tonavan ja Elben pahimmat tulvat ainakin 60 vuoteen.
  • Afrikassa Angolassa ja Namibiassa koettiin yksi kolmen vuosikymmenen pahimmista kuivuuksista. Sahelin keski- ja länsiosiin puolestaan satoi kesän lopulla keskimääräistä enemmän vettä.
  • Suurissa osissa Aasiaa monsuunikausi oli yksi kaikkien aikojen pisimmistä. Se aiheutti Nepalin ja Intian rajaseuduille puolen vuosisadan pahimmat tulvat.
  • Amurjoki Kiinan ja Venäjän rajalla ylitti kesällä vanhan ennätyskorkeutensa ja aiheutti pahoja tulvia.
  • Australiassa on paahduttu pitkin vuotta keskimääräistä kovemmissa helteissä. Uuden-Seelannin pohjois- ja itäosissa kuivuus ylsi alkuvuonna pahimmilleen kymmeniin vuosiin.

ProvisionalStatementStatusClimate2013(pdf)

Posted in WMO
Sep 23

Uutistoimisto Xinhua: Supertaifuuni murjoo Kiinan etelärannikkoa

Severe Weather Information Centre - Google Chrome_2013-09-23_15-05-17

Kiinan etelärannikolla supertaifuuni Usagi on surmannut ainakin 20 ihmistä sekä aiheuttanut tulvia ja katkonut voimalinjoja. Fujianin maakunnassa myrskyn tieltä on evakuoitu uutistoimisto Xinhuan mukaan 80 000 ihmistä. Usagin tuulet ovat puhaltaneet pahimmillaan jopa 180 kilometriä tunnissa.

Eilen Usagi aiheutti matkustajakaaoksen Hongkongin lentokentällä, vaikka miljoonakaupunki säästyikin myrskyn pahimmalta voimalta.

Xinhua: China braces for super typhoon Usagi

 

Sep 21

Supertaifuuni rynnistää kohti Hongkongia

201309210830F2E.x1P_FY2E_swic_vis

Supertaifuuniksi nimetty hirmumyrsky Usagi jatkaa matkaansa kohti Kiinan etelärannikkoa ja Hongkongia. Parhaillaan myrsky riehuu Filippiinien ja Taiwanin välisessä salmessa. Se on jo aiheuttanut evakuointeja ja tuhoja molemmissa maissa.

Kiinan viranomaiset ovat varoittaneet, että huomenna Hongkongiin iskevä myrsky on erittäin vaarallinen. Merellä myrskytuulen nopeudeksi on mitattu jopa 70 metriä sekunnissa.

Hongkongin lehtoyhtiö Cathay Pacific aikoo myrskyn vuoksi perua kaikki lentonsa paikallista aikaa huomisillasta alkaen. Hongkongin kansainvälinen lentokenttä pysyy kuitenkin auki.

Meksikossa puolestaan rankkojen sateiden aiheuttamissa tulvissa ja maanvyöryissä on saanut surmansa jo yli 100 ihmistä. Kateissa on yhä kymmeniä, kertoo maan sisäministeri.

Kahden trooppisen myrskyn aiheuttamat sateet ovat koetelleet pahiten Guerreron osavaltiota ja siellä sijaitsevaa Acapulcon kuuluisaa rantalomakohdetta.

Tuhansille jumiin jääneille turisteille saatiin avattua maantieyhteys ulos kaupungista eilen.

Cathay Pacific: Super Typhoon Usagi

Sep 11

Ilmatieteen laitos: Suomi saa tunnustusta sääalan huippuosaamisesta

8141832843_b2110aa618_c

All rights reserved by worldmetorg

Uusimpien tutkimustulosten mukaan sään ääri-ilmiöiden määrä on kasvanut etenkin helleaaltojen ja tulvien osalta. Ilmiöt ovat koskettaneet myös Eurooppaa ja tuottaneet ennätyksellisen suuria taloustappioita. Nämä ovat keskeisiä kysymyksiä WMO:n Helsingissä järjestämässä kokouksessa.

Noin 200 asiantuntijaa 53 eri maasta kokoontuu 11. – 17. syyskuuta Helsinkiin WMO:n Euroopan alueen alueyhteisön kokoukseen pohtimaan, miten ilmastopalveluita ja sään ennakkovaroituksia voidaan kehittää, jotta voidaan varautua sään ääri-ilmiöiden lisääntymiseen.

Ilmastonmuutoksen myötä Arktisen alueen hyödynnettävyys on jatkuvasti parantunut. Tämä on lisännyt tarvetta kehittää alueelle sää-, meri- ja jääpalveluja merenkulun ja muun toiminnan turvallisuuden takaamiseksi. Helsingin kokouksessa laaditaan maiden kesken suunnitelma myös tähän liittyen.

Suomi on sääalan suurvalta

WMO:n pääsihteeri Michel Jarraud antaa tunnustusta Suomelle, joka on ollut mukana jakamassa osaamistaan ja henkilöresurssejaan auttaakseen vähemmän kehittyneitä maita sää- ja ilmastopalveluiden kehittämisessä.
”Suomella on hyvin keskeinen rooli koko maailman ilmatieteessä. Suomen alan tieteellinen ja palveluosaaminen edustavat maailman huipputasoa. Esimerkiksi suomalainen Vaisala Oyj on maailmanmarkkinajohtaja säälaitealalla”, Michel Jarraud sanoo.
Suomen Ilmatieteen laitos tukee alansa sisarlaitosten kehittymistä kaikkialla maailmassa konsultointi- ja kehityshankkeissa. Euroopassa Suomella on ollut merkittävä rooli esimerkiksi entisten Neuvostoliiton maiden ilmatieteen laitosten kehittämisessä. Lisäksi Ilmatieteen laitos on keskeinen toimija sekä EU:n sää- ja ilmastoalan tutkimushankkeissa.

Ilmatieteen laitos on vienyt osaamistaan ja toimintamallejaan eri puolille maailmaa kehitysyhteistyöprojektien avulla. – Tänä vuonna Ilmatieteen laitoksella on käynnissä 23 kansainvälistä hanketta, joissa edunsaajana yhteensä 58 maata, kertoo yksikön päällikkö Harri Pietarila. Rahoittajia ovat ulkoasiainministeriön lisäksi mm. Maailman Pankki, Aasian kehityspankki, EU, WMO sekä erimaiden omat kansalliset rahoitusinstrumentit.

Hankkeiden kautta Ilmatieteen laitos pyrkii parantamaan kansallisten sää- ja ilmastopalveluiden tasoa ja kestävää kehitystä ja tätä kautta turvaamaan väestön turvallisuuden ja talouden kehityksen edellytykset. Tyypillisessä hankkeessa keskitytään ennakkovaroitustoiminnan kehittämiseen, sisältäen koulutusta ja yhteistyötä sää- ja ilmastohavaintojen, tietoliikenteen, numeeristen mallien, datan käsittelyn, ennustustoiminnan, varoitusten räätälöinnin ja lopulta varoitusten vaikuttavuuden kehittämiseksi. Kansainvälisiin hankkeisiin ja kehitysyhteistyöhön osallistuu Ilmatieteen laitoksen kokeneita erikoisasiantuntijoita lähestulkoon kaikilta laitoksen osaamisalueilta.

WMO koostuu kuudesta alueyhteisöstä

Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n Regional Association VI kattaa laajan alueen Islannista Kazakstaniin ja Huippuvuorilta Syyrian alueelle. Jäsenmaiden kulttuurit ja talous ovat erilaisia. Toimintamahdollisuudet ovat maissa hyvin erilaiset ja edes kaikilla eurooppalaisilla jäsenillä ei ole mahdollisuutta vastata tämän päivän tarpeisiin ja odotuksiin. Näiden syiden takia yhteistyön vahvistaminen on tärkeää maiden välillä. Kokouksessa etsitään mahdollisuuksia lisätä yhteistyötä ja selvitä tärkeistä tehtävistä taloudellisesti haasteellisena aikana.

Maailman ilmatieteen järjestö WMO on YK:n alainen erityisjärjestö johon kuuluu 189 jäsenmaata ja aluetta. WMO:n tavoitteena on huolehtia ensisijaisesti siitä, että jäsenvaltioilla on parhaat tekniset ja materiaaliset mahdollisuudet hoitaa viranomaisvelvoitteena oleva sääpalvelu ja siihen liittyvä varoitustoiminta.