Oct 08

Revontulia kannattaa tarkkailla vielä ensi yönäkin

ISS023-E-58455_lrg

Ilmatieteen laitoksen mukaan revontulien todennäköisyys myös Lappia etelämpänä on vielä ensi yönä tavanomaista korkeammalla tasolla.

Torstaina 8.10. vastaisena yönä aurinkotuulen synnyttämä geomagneettinen myrsky oli voimakas. Revontulia oli näkyvissä koko Suomessa jo pian auringonlaskun jälkeen. Esimerkiksi Helsingissä nähtiin aktiviinen revontulivyö etelätaivaalla. Geomagneettinen aktiivisuus jatkui koko yön ja jatkuu yhä tänään. Aurinkotuulen nopeus on edelleen korkealla, mutta sen magneettikenttä ei ole aivan yhtä suotuisa komeille revontulille kuin 8.10 vastaisena yönä.

Ilmatieteen laitos on julkaissut helmikuusta lähtien kerran arkipäivässä julkaistavassa tiedotteessa arvion revontulten ja Auringon aiheuttamien radiohäiriöiden todennäköisyyden lähipäivinä. Tiedotukseen sisältyy tutkijan kirjoittama lyhyt vapaamuotoinen katsaus avaruussään tilaan. Tiedotus täydentää Auroras Now! -palvelua, joka seuraa revontuliin liittyvää magneettista aktiivisuutta Suomessa.

Revontulia tai muita avaruussään häiriöitä ei pystytä ennustamaan yhtä tarkasti kuin maanpäällistä säätä, koska avaruudessa ei ole yhtä kattavaa havaintoverkkoa kuin maanpinnalla. Aurinkoa tarkkailemalla voidaan kuitenkin jo hyvin arvioida, miten rauhallista tai myrskyisää avaruudessa lähipäivinä on. Siksi avaruussäätiedotuksessa voidaan tiedottaa suotuisista olosuhteista komeille revontulille. Koska kaikki auringonpurkaukset eivät kuitenkaan tuota komeita revontulia, viimeinen vahvistus ennusteille voidaan antaa vasta, kun aurinkotuulen häiriörintama riittävän lähellä Maata. Illan pimetessä onkin hyvä aina katsoa viimeisin avaruussäätutkijan arvio Ilmatieteen laitoksen tiedotteesta ja Auroras Now!- palvelun kuvaus geomagneettisesta aktiivisuudesta.

Ennusteessa mainitut radiohäiriöt eivät vaikuta tavallisen radion kuunteluun, vaan liittyvät pitkän matkan yhteyksiin tietyillä HF-radiotaajuuksilla. Tämä tieto on suunnattu pääasiassa radioamatööreille ja eräille ammattiryhmille.

Aurinko on tällä hetkellä ohittamassa 11-vuotisen aktiivisuusjaksonsa huippua, joten avaruussää on tämän ja parin seuraavan vuoden ajan keskimääräistä kiinnostavampaa seurattavaa.

http://ilmatieteenlaitos.fi/avaruussaa

Aug 28

Ilmatieteen laitos – Pimenevät yöt tuovat revontulet jälleen esiin

moussette_aur16jul1_fullCredit & Copyright: Philippe Moussette (Obs. Mont Cosmos)

Puolen yön tuntumassa 22 – 23. elokuuta nähtiin syyskauden ensimmäiset revontulet eri puolilla maata.

Magneettinen häiriöisyys oli maltillista, mutta vihreää loimua nähtiin siitä huolimatta aina Helsingissä asti. Tällä hetkellä auringon aktiivisuustaso on kuitenkin matala. “Kesällä on liian valoisaa revontulihavainnoille. Revontulien näkemisen edellytys on riittävä pimeys ja mahdollisimman pilvetön taivas. Aivan pohjoisimmassa Suomessa revontulia on vielä vaikea nähdä, koska yöt ovat niin valoisia”, kertoo Ilmatieteen laitoksen tutkija Noora Partamies. Jo elokuun lopulla aurinko laskee Sodankylässäkin muutamiksi tunneiksi horisontin alapuolelle, jolloin revontulia on mahdollista havaita. Etelässä yöt ovat pidempiä, mutta keskimäärin revontulia nähdään vain harvoin.

Videokuvaa elokuun revontulista Ilmatieteen laitoksen Kumpulan toimipisteen katolta

Alkusyksy ovat tilastollisesti edullisinta aikaa revontulien esiintymisille. Kevät- ja syyspäiväntasausten tuntumassa Maan magneettikenttä on otollisessa asennossa ja auringonpurkausten tuottamat epätasaisuudet aurinkotuulessa pääsevät tehokkaammin vuorovaikuttamaan Maan lähiavaruuden kanssa. Tämä tarkoittaa sitä, että jos Auringon pinnalla esiintyy purkauksia näihin vuodenaikoihin, on magneettisten myrskyjen todennäköisyys Maassa hieman normaalia suurempi. Magneettisten myrskyjen aikaan revontulia voidaan havaita Etelä-Suomea myöden.

http://ilmatieteenlaitos.fi/tietoa-revontulista