Nov 01

Ilmatieteen laitos – Sateet jäivät vähiin lokakuussa

2576-1276179637awwu

Lokakuun koko maan sademäärä oli ennätyksellisen pieni. Asemakohtaisia kuivuusennätyksiä mitattiin sekä lännessä että pohjoisessa.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan lokakuu oli maan länsi- ja pohjoisosassa monin paikoin poikkeuksellisen kuiva eli vastaavaa esiintyy keskimäärin harvemmin kuin kerran 30 vuodessa. Sademäärä oli näillä alueilla pääosin 5-20 millimetriä. Maan itäosassa 30 – 50 millimetriä sademäärä oli kuukauden lopun sateiden johdosta lähempänä pitkän ajan keskiarvoa. Yhteenlaskettuna koko maan lokakuun sademäärä oli ennätyksellisen pieni vuonna 1961 alkavassa aineistossa.

Suurin kuukauden sademäärä oli Virolahdella mitattu 61,6 mm ja pienin sademäärä Enontekiön Karesuvannon asemalla mitattu 1,1 mm. Suurin vuorokauden sademäärä, 31,1 millimetriä, mitattiin Kärsämäellä 27. lokakuuta.

Lokakuu oli ennätyksellisen kuiva seuraavilla Ilmatieteen laitoksen pitkäikäisillä havaintoasemilla: (Sademäärät merkitty sulkuihin.)

  • Kaarina Yltöinen (9,5 mm)
  • Laitila Haukka (7,8 mm)
  • Huittinen Sallila (10,7 mm)
  • Isojoki Kärjenkoski (8,8 mm)
  • Karvia Alkkia (11,4 mm)
  • Kuusamo Kiutaköngäs (8,4 mm)
  • Posio Raistakka (9,2 mm)
  • Ylitornio Meltosjärvi (4,3 mm)

Lämpötilapoikkeamien osalta Suomi jakautui kahtia. Lokakuun keskilämpötila oli maan etelä- ja keskiosassa noin asteen tavanomaista kylmempi, kun taas Lapissa oli 1 – 2 astetta tavanomaista lämpimämpää. Lokakuun ylin lämpötila oli Turun Rajakarilla 2. päivänä mitattu 16,2 astetta ja lokakuun alin lämpötila oli Enontekiön Näkkälässä 17. päivänä mitattu -9,3 astetta.

Lisätietoja:

http://ilmatieteenlaitos.fi/ilmasto

http://www.ilmastokatsaus.fi/

Sep 06

Ilmatieteen laitos – Espoossa satoi viikonloppuna paikoin poikkeuksellisen rankasti

raindrops-1338543235yQW

Lauantaina 3. syyskuuta etelärannikolle saapui mereltä rankkoja sateita usean tunnin ajan hidasliikkeisen matalapaineen ja lämpimän meren avustamana.

Ilmatieteen laitoksen mukaan suurin vuorokauden sademäärä havaintoasemilla oli Espoon Tapiolassa mitattu 60,1 millimetriä, mikä vastaan tyypillistä koko syyskuun sademäärää. Suurin tunnissa tullut sademäärä oli puolestaan Virolahden Koivuniemessä mitattu 20 mm.

Tutkadatan avulla voidaan arvioida havaintoasemien väliin tulleita sademääriä. Tämän aineiston perusteella Itä-Espoossa satoi puolessa vuorokaudessa paikoin jopa noin 90 millimetriä. Erityisesti Tapiola-Olari-Mankkaa-Laajalahti alueen sisällä sademäärät olivat poikkeuksellisen suuria eli vastaavaa esiintyy keskimäärin kerran 30 vuodessa.

Lisätietoa lauantain sademääristä ja säätilanteesta karttakuvineen on luettavissa Ilmastokatsaus-lehdestä:

www.ilmastokatsaus.fi

Jul 04

Ilmatieteen laitos – Sää jatkuu sateisena

weather-icon-png-19

Laatokalta nouseva matalapaine pitää Suomen sään epävakaisena koko viikon ajan. Suuressa osassa maata tulee jakson aikana sade- ja ukkoskuuroja. Alkuviikolla sade voi paikoin olla myös jatkuvaa.

Ilmatieteen laitoksen maanantaina 4.7. tekemän ennusteen mukaan maahamme saapuva matalapaine jää pyörimään Suomen ylle lähes koko viikon ajaksi ja sää on laajalti sateista. Sademäärät voivat tulevalla viikolla olla monin paikoin hyvinkin runsaita.

Matalapaineen pohjoispuolitse virtaa lämmintä ilmaa ja lämpötila saattaa paikoin kohota hellerajan tuntumaan. Myös sade- sekä ukkoskuuroja tulee yleisesti.

Jakson ennustettu sademäärä on maan länsi- ja pohjoisosassa enimmäkseen 5–25 mm ja maan itä-osassa 15–50 mm, paikoin voi sataa runsaammin. “On mahdollista, että heinäkuun keskimääräinen sademäärä ylittyy joillakin havaintoasemilla jo heinäkuun ensimmäisen viikon aikana. Sateiden kuuroluonteisuudesta johtuen sademäärissä on suurta paikallista vaihtelua”, arvioi Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Juha Tuomala arvioi.

Päivälämpötila on enimmäkseen 15 ja 25 asteen välillä. Yön alin lämpötila on 10 ja 17 asteen välillä.

Voimassa olevat varoitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset

Lue lisää sadevaroituksista: http://ilmatieteenlaitos.fi/sadevaroitukset

Heinäkuun säätilastoja: http://ilmatieteenlaitos.fi/heinakuu

 

Jul 01

Ilmatieteen laitos: Kesäkuu oli rankkojen sateiden sävyttämä

spring-tree-1333123084yhA

Muutamat rankkasadepäivät nostivat kesäkuun tavanomaista sateisemmaksi.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan kesäkuun sademäärä oli monin paikoin tavanomaista suurempi. Erityisesti pääkaupunkiseudulla, Pohjanmaan rannikolla sekä Länsi-Lapissa yli 100 millimetrin sademäärät olivat paikoin poikkeuksellisen suuria eli ne toistuvat keskimäärin kerran 30 vuodessa. Kuivinta oli maan lounaisosassa, jossa sademäärä jäi paikoin alle 50 millimetrin.

Helsingin Kaisaniemessä mitattiin aseman noin 170 vuotisen sademittaushistorian suurin kesäkuun sademäärä, 140,4 mm. Edellinen ennätys 135,5 mm oli vuodelta 1981. Kajaanin Petäisenniskan havaintoasemalle puolestaan osui kuukauden viimeisenä päivänä poikkeuksellisen rankka ukkoskuuro, jonka yhteydessä satoi tunnissa vettä 51 mm eli lähes keskimääräinen kesäkuun sademäärä (60 mm).

Lämpötilat melko tavanomaisia

Kesäkuu oli maan etelä- ja keskiosassa vajaan asteen tavanomaista lämpimämpi, pohjoisessa kuukauden keskilämpötila oli lähellä pitkän ajan keskiarvoa. Hellepäiviä oli Suomessa kesäkuussa yhteensä 11, mikä on hieman tavanomaista enemmän.

Salamoita paikannettiin noin 14 000, mikä on alle puolet pitkän ajan keskiarvosta.

Kesäkuu 2016

Kesäkuun korkein lämpötila: 28,6 °C (Turku Artukainen, 2.6.) + (Kouvola Anjala, 26.6.)

Kesäkuun alin lämpötila: -4,1 °C (Enontekiö Kilpisjärvi Saana, 9.6.)

Suurin vuorokausisademäärä: 63,4 mm (Kaajani Petäisenniska, 30.6.)

Suurin kuukausisademäärä: 150,1 mm (Kajaani Petäisenniska)

http://ilmatieteenlaitos.fi/ilmasto
http://www.ilmastokatsaus.fi/

Jun 28

Helsingin mittaushistorian sateisin kesäkuu

windshield-rain

Alustavien tilastojen mukaan Helsingin Kaisaniemessä on tiistaiaamuun mennessä satanut kesäkuussa 140,1 millimetriä.

Ilmatieteen laitoksen alustavien tilastojen mukaan Helsingin Kaisaniemessä on tiistaiaamuun mennessä satanut kesäkuussa 140,1 millimetriä, joka ylittää edellisen kesäkuun sade-ennätyksen 135,5 millimetriä vuodelta 1981. Helsingin keskustassa on tehty sadehavaintoja jo vuodesta 1845, mikä tekee aikasarjasta Suomen pisimmän.

20160628_helsingin_sade

Suurin Suomessa mitattu kesäkuun sademäärä on Kuopiossa vuonna 1973 mitattu 248,1 millimetriä. Muilla pitkäikäisillä havaintoasemilla kuluvan kesäkuun sade-ennätyksiä ei ole rikottu, mutta muun muassa Pohjanmaan maakunnissa sekä Länsi-Lapissa on ollut paikoin poikkeuksellisen sateista.

Lopulliset kesäkuun säätilastot julkaistaan perjantaina 1. heinäkuuta.

Ilmastokatsaus: http://www.ilmastokatsaus.fi/

May 13

Viikonloppuna saadaan runsaita sateita

gouttes-de-pluie-et-arbustes

Viikonloppuna läntiseen Suomeen ennustetaan tulevan runsaita sateita. Tilastollisesti toukokuu ei ole tyypillistä rankkasateiden aikaa, vaan rankimmat sateet esiintyvät yleensä heinäkuussa ja elokuussa.

Ilmatieteen laitoksen perjantaina 13. päivä tekemän ennusteen mukaan jo perjantaina sateita tulee Pohjanmaalla sekä Etelä- ja Itä-Lapissa. Lauantaita kohti mentäessä etelästä virtaa entistä kosteampaa ilmaa ja sateet yleistyvät eritoten maan länsiosassa. Sunnuntaina sateet jatkuvat edelleen maan länsiosasta Pohjois-Pohjanmaan kautta Etelä- ja Itä-Lappiin ulottuvalla alueella. Viikonlopun sateista vettä kertyy 10 – 30 milimetriä ja paikoin sademäärä voi yltää jopa 30 – 50 millimetriin.

Vaikka tilastollisesti toukokuu ei ole rankkasateiden aikaa, on suuria sademääriä mitattu toukokuussa. ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan suurin toukokuussa mitattu vuorokautinen sademäärä on 88,4 millimetriä ja se on mitattu Kuusankoskella 31.5.1988. Tasan kaksi vuotta sitten maan itäosassa esiintyi poikkeuksellisen runsaita sateita. Silloin suurin vuorokautinen sademäärä, 63,4 mm, mitattiin Mikkelin lentoasemalla 13.5.2014. Myös Varkaudessa, Sulkavalla ja Kangasniemellä satoi vuorokaudessa yli 50 mm. Kaikkien aikojen suurin vuorokautinen sademäärä on 198,0 mm, ja se on mitattu Espoon Lahnuksessa 21.7.1944.

Tuntisateita on mitattu säännöllisesti noin kymmenen vuoden ajan. Suurin toukokuussa mitattu tuntisade on 27,8 millimetriä, ja se on mitattu Seinäjoen Pelmaalla 29.5.2007. Kaikki kuukaudet huomioon ottaen suurin mitattu tuntisade on 59,2 mm, ja se on mitattu Oulun Pellonpäässä 18.7.2014.

Ilmastonmuutoksen myötä arvioidaan erityisesti kesän rankkasateiden voimistuvan, mutta myös keväällä odotetaan satavan aiempaa enemmän ja voimakkaammin.

Lisätiedot:

Voimassa olevat varoitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset
Tietoa sadevaroituksista: http://ilmatieteenlaitos.fi/ajankohtaista/1200847

Aug 21

Ilmatieteen laitos: Elokuun alun rankat sateet eivät ole nostaneet vesistöjen tulvariskiä

tulvakeskus

Elokuussa on satanut tähän mennessä paikoin harvinaisen paljon. Tulvakeskuksen mukaan sateet eivät ole kuitenkaan aiheuttaneet vesistötulvariskiä. Rankat sadekuurot lisäävät kuitenkin taajamatulvien riskiä.

Elokuussa on tähän mennessä satanut etenkin lounais- ja länsirannikon läheisyydessä sekä Meri-Lapissa paikoin harvinaisen paljon. Toisaalta maan keskiosassa sadetta on kertynyt rannikkoalueita lukuun ottamatta selvästi tavanomaista vähemmän.

Paikoin jo satanut tuplasti koko elokuun sademäärä

Elokuussa on tähän mennessä kertynyt sadetta eniten Kaarinassa (179 mm) ja Somerolla (178 mm).

Tilastojen valossa elokuussa sataa keskimäärin maan etelä- ja keskiosassa 70 – 90mm, maan pohjoisosassa 60 – 80 mm. Vuosien väliset erot sademäärissä ovat kuitenkin suuria. Paikoin sadetta on siis kertynyt jo kaksinkertainen määrä koko elokuun keskiarvoon nähden. Toisaalta maan keskiosassa on ollut rannikkoalueita lukuun ottamatta tavanomaista vähäsateisempaa.

Ilmatieteen laitoksen mukaan koko kuluvan elokuun suurin tuntisademäärä on Vaasassa 4. elokuuta mitattu 36,5 millimetriä. Vaasassa mitattiin myös koko elokuun toistaiseksi suurin vuorokauden sademäärä, 63 millimetriä. Parin viime viikon aikana suurin vuorokauden aikainen sademäärä mitattiin Someron Salkolassa.  Somerolla satoi 11. päivä 56 mm ja heti 18. päivä 55 mm.

Sateet eivät aiheuta merkittävää vesistötulvariskiä
Tulvakeskuksen mukaan ennen sateita maaperä oli hyvin kuivaa suuressa osassa maata, etenkin Etelä- ja Lounais-Suomessa. Varsinais-Suomessa maaperä muuttui muutamassa päivässä harvinaisen kuivasta märäksi. Esimerkiksi Vantaanjoella poutajakson jälkeisten sateiden ensimmäiset 50 mm eivät nostaneet lainkaan jokien virtaamia. Vielä tämänkin jälkeen osa vedestä imeytyi kuivaan maaperään.

Sateet ovat nostaneet virtaamia Etelä- ja Lounais-Suomessa sekä Lapväärtinjoessa ja Teuvanjoessa. Nousu jatkuu vielä lähipäivinä, mutta ennusteiden mukaan jokien pinnat eivät nouse tulvakorkeuksiin. Rankkasateet voivat kuitenkin aiheuttaa taajamatulvia, kertoo päivystävä hydrologi Harri Myllyniemi Suomen ympäristökeskuksesta.

Sää jatkuu epävakaisena

Viime päivien runsaat vesisateet ovat liittyneet loppukesän laaja-alaiseen matalapaineeseen, jossa tulee tyypillisesti, alailmakehän suuresta kosteussisällöstä johtuen, runsaita vesisateita. Tällä kertaa sateiden voimakkuutta on lisännyt pitkän hellejakson lämmittämä merivesi, josta on päässyt haihtumaan lisää kosteutta ilmakehään.

”Lähipäivinä sää jatkuu epävakaisena eli sadetta tai sadekuuroja tulee ajoittain lähes koko maassa. Sateet eivät kuitenkaan liene enää yhtä runsaita kuin alkuviikolla. Ennustetut sademäärät ovat viikonloppuun ulottuvalla ajanjaksolla suuressa osassa maata 10 – 40 mm, Keski- ja Pohjois-Lapissa vähemmän. Runsaimmat sademäärät ovat odotettavissa rannikkoseuduille sekä Perämereltä Koillismaalle ulottuvalle alueelle. Myös ensi viikolla sää jatkuu tämänhetkisten ennusteiden valossa epävakaisena”, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Hannu Valta.

Jun 04

Pohjois-Karjalan ELY-keskus: Lämpötilat vaihtelivat rajusti toukokuussa ja sadetta saatiin runsaasti

Toukokuu oli keskilämpötilaltaan melko tyypillinen, mutta silti lämpötilat vaihtelivat kylmistä säistä aina helteisiin. Toukokuu alkoi tavanomaista kylmempänä, kunnes 20. päivän tienoilla hyvin lämmintä ilmaa levisi kaakosta maahamme. Lämpötila kohosi hellelukemiin, paikoin jopa 30 asteeseen. Kuun lopulla levisi koillisesta kylmää ilmaa maahamme, jolloin sää kylmeni poikkeuksellisen rajusti, Pohjois-Karjalassa vuorokaudessa paikoin yli 20 astetta.

Toukokuun tilasto

Toukokuun sademäärä oli Pohjois-Karjalan maakunnassa noin 2,5-kertainen. Mittauspisteissä Kontiolahdella, Koitajoella ja Jänisjoella satoi keskimäärin 105 mm, kun tavallisesti toukokuussa sadetta kertyy 42 mm.

Maakunnan järvien vedenpinnat nousivat toukokuun sateiden ansiosta. Järvien vedenkorkeudet vaihtelivat toukokuun lopussa keskimääräisen molemmin puolin. Orivesi-Pyhäselän vedenkorkeus oli kuun lopussa Arvinsalmen asteikolla mitattuna 22 cm, Kajoonjärven 23 cm ja Pielisen 2 cm ajankohdan pitkäaikaista keskiarvoa ylempänä.
Viinijärven ja Ruunaan vedenpinta oli toukokuun viimeisenä päivänä 4 cm tavanomaista alempana.

Suomen ympäristökeskuksessa laaditun ennusteen mukaan Orivesi-Pyhäselän vedenkorkeus pysyy kesäkuun alussa lähellä nykyistä tasoa, mikäli sää ei jatku hyvin sateisena. Heinäkuun loppuun mennessä Orivesi-Pyhäselän vedenkorkeudelle ennustetaan 0 – 30 cm laskua.
Pielisen vedenkorkeus on ajankohdan keskitasolla ja jatkaa verkkaista nousua. Ennusteen mukaan vedenpinta kääntyy ensi viikolla hiljalleen laskuun.

Sateista huolimatta suurempien jokien keskivirtaamat olivat tavanomaista pienempiä toukokuun aikana. Pielisjoen keskivirtaama oli 95 %, Lieksanjoen 87 % ja Koitajoen 54 % normaalista.
Myös pienempien jokien virtaamat olivat normaalia pienempiä toukokuun aikana. Jänis- ja Saramojoen toukokuun keskivirtaama oli lähes puolet tavanomaista pienempi. Vastaavasti Puntarikosken toukokuun keskivirtaama oli vain kolmanneksen tavanomaisesta.

Pohjaveden korkeudet olivat toukokuun lopussa Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen mittauspisteissä ajankohdan pitkäaikaisten keskiarvojen yläpuolella 12 – 16 cm. Ainoastaan Ilomantsin Kuuksenvaaran mittauspisteessä pohjaveden korkeus on noususuunnasta huolimatta 22 cm ajankohdan keskiarvoa alempana.

Pintaveden lämpötila oli kesäkuun 4. päivä Pyhäselällä 13 astetta ja Pielisellä 14,4 astetta. Pyhäselän pintavesi on 0,3 astetta ja Pielisen 3 astetta tavanomaista lämpimämpää.

Aug 14

Elokuussa on satanut jo enemmän kuin koko kuussa yleensä

Elokuun alkupuolella on mittausten mukaan satanut monin paikoin enemmän kuin keskimäärin koko elokuussa, kertoo Ilmatieteen laitos.

Eniten on satanut Joutsassa, jossa kuun aikana on satanut 130 millimetriä.

Sen sijaan maan pohjoisosassa ja monin paikoin maan länsiosissakin sateet ovat olleet niukkoja. Tähän mennessä vähiten on satanut Torniossa. Siellä sadetta on tullut vain 1,4 millimetriä.

Tilastollisesti elokuu on vuoden sateisin kuukausi. Elokuun keskimääräinen sademäärä on maan etelä- ja itäosassa 70–90 millimetriä ja länsi- ja pohjoisosassa 50–70 millimetriä.

Eilen ja tänään maan eteläosassa on satanut harvinaisen runsaasti. Runsaimmin on satanut Helsingin Kaisaniemessä. Sadetta on kertynyt 43,3 millimetriä. Yli 20 millimetrin sademääriä on mitattu useilla paikkakunnilla.